Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 40 Gäste online

KOPRIVNA-Tragom prošlosti

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg  

Čitaoče,

sretni smo, što vam predajemo u ruke ovu knjigu - Koprivna, tragom prošlosti, knjigu o tvom selu smještenom na prostoru legendarne Trebave, gdje su rođeni mnogi umni i učeni ljudi.
Nadamo se da nikad nećeš zaboraviti, ko si i odakle potičeš i da ćeš to uvijek sa ponosom reći svakome. Vrlo je teško, kad čovjek ne zna svoje porjeklo. Kao razumno i radoznalo biće čovjek osjeća potrebu za saznanjem o prošlosti. Svako civilizovano društvo ima svoju pisanu i zapamćenu istoriju, kao svijest naroda o svojoj prošlosti. Sve se ovo radi da bi se potomcima ostavile vijesti o sebi, da bi se ovjekovečila djela predaka i izvukle pouke za život, jer stara je istina da ono što nije napisano, nije ni postojalo.
U ljudskom rodu je to tako da se potomci ugledaju u mnogo čemu na pretke, a roditelji i preci žele, da njihova djeca budu bolja od njih. Otuda težnja da se očuva bar nešto od onoga što su stvorile minule generacije. Zato su nastale biblioteke, galerije, zadužbine, zaveštanja, muzeji, a u Koprivni ova knjiga. Treba znati da svaka generacija gleda na istoriju svojim očima i razumije je na svoj način. Zato nove generacije od naučne istoriografije traže nove odgovore na nepoznato.
Različiti su načini na koje neko želi da se oduži svome zavičaju i svojim srodnicima. - Neko će podići česmu, neko most, neko čitaonicu i slično. Na taj način produžava svoj život i uspomenu na sebe i svoje selo. A mi smo iz tih razloga odlučili da pišemo o prošlosti svoje Koprivne, rukovodeći se mudrom izrekom, da se čovjek ne pamti po tome koliko ima, nego šta je iza sebe ostavio.
Savremeno urbano doba, nemilosrdno potiskuje stare lijepe običaje, donoseći nešto novo na koje treba da se privikavamo, a u kome sve manje sudjeluje čovjek, a sve više mašine. Mnogo se izmijenilo ovo naše trebavsko selo. Nema više nekadašnjih pušnica, iz koje se širio prijatan miris tek osušene šljive. Nema čobana i čobanskih igara po pašnjacima i merajama pored puteva. Nema starih kuća brvnara, ognjišta i veriga. Nema prekrasnih seljačkih nošnji, gunja i jeleka. Nema sijela, ni prijela, a ni pjesme da se ori kroz sela. Nema momačko-djevojačkih kola, nema ni šargije. Ništa više nije kao prije.
To je eto, prohujalo vreme, ostale su samo uspomene. Ali je činjenica, da ostaju samo one uspomene, koje su zapisane i napisane.
Često puta kao da se utrkujemo, ko će prije porušiti ono što je staro, a zaboravljamo da je staro i lijepo. Neki se još i stide svoga života i običaja iz te naše prošlosti. Možda će buduće generacije, ne samo Koprivne, nego i drugih trebavskih sela uz pomoć kompjutera tražiti svoje pretke. Ali Koprivljani to neće. Oni imaju ovu knjigu koja će, nadamo se dobro i korisno poslužiti svima koje zanima prošlost, ali i sadašnjost i budućnost njihovog zavičaja.
Nije bilo lako napisati ovu knjigu. Trebalo je mnogo vremena i truda, da bi se svi podaci prikupili, sabrali i obradili, pogotovu ako se zna da je većina tih podataka ili događaja nošena i pamćena u glavama mnogih naših mještana, naravno starije dobi. I opet je ostalo mnogo toga nesabranog i nedorečenog. Svjesni da će knjiga imati svoje nedostatke i mane, i biti podvrgnuta kritici. Ipak je bolje da je napisana, nego nenapisana. Ovakva kakva je može se i hvaliti i kritikovati, a da nije napisana stajala bi velika praznina i nepoznanica naše bogate prošlosti.
Koliko smo uspjeli ostaje na čitaocima da sami presude. Ako jesmo, autorima je na čast i biće nam posebno drago.

 

 

Zahvaljujemo se autorima pisanih tekstova, saradnicima, sponzorima i donatorima, čija se imena nalaze unutar knjige, i koji su zaslužni, da je knjiga ugledala svjetlo dana.

Vrijeme prolazi,
zapisano ostaje.


Radomir Todorović

Riječ unapred,
 

Narod živi i opstaje u onoj mjeri u kojoj čuva,
sjećanje na svoju prošlost, vjeru i kulturu.Ako neznamo odakle smo stigli,
Nećemo znati kuda treba poći.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450285
DanasDanas332
JučeJuče324
Ova SedmicaOva Sedmica2437
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8412
UkupnoUkupno1450285