VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE DIJASPORA - SUSRET KOPRIVLJANA U CH
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 45 Gäste online

ŠVICARSKA DIJASPORA


Talas iseljeništva nastupio je sa liberalizacijom izlaska iz zemlje početkom 1960-tih. Oko milion žitelja Jugoslavije,otišlo je legalno, sa pasošem, prvenstveno u zapadnoevropske zemlje a naročito Njemačku i Švicarsku.
Premda su isprva odlazili prvenstveno radnici, tokom godina hiljade visoko obrazovanih stručnjaka je takođe otišlo u svijet u potrazi za boljim uslovima stručnog napredovanja.
Njihovi izgledi bili su sputani u Jugoslaviji gde je jednopartijska vlast više polagala na političku lojalnost nego na znanje i sposobnost. Ovo je po političkim uvejrenjima, obrazovnom nivou i zavičajnom porijeklu veoma heterogena grupa, što je došlo do izražaja u teškoćama koje su njeni pripadnici imali da se organizuju oko jedinstvenog programa u vrijeme raspada Jugoslavije a potom i rata.
Mnogi tzv. gastarbajteri nadali su se povratku u rodni kraj i nisu gledali na novu sredinu kao na svoje trajno životno opredjeljenje. Usled toga brojnost ovog segmenta nije našla odraza u njegovoj sposobnosti da utiče na zbivanja u društveno-političkom životu zemlje-domaćina.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


"KOPRIVLJANI SE "DRUŽILI" NA NAČIN – KOPRIVLJANSKI"**
Početkom mjeseca Februara ove 2017. godine, ponovo po deseti put se okupili Koprivljani u Švicarskoj.
Jubilarni deseti susret Koprivljana, kako kažu organizatori, bilo je višesatno druženje čiji su sadržaji zadržali svoj tradicionalni karakter, ali i bili oplemenjeni novim idejama koje bi trebale obilježiti sva buduća druženja.
Eto, okupilo se oko 500 Koprivljana i prijatelja sa raznih strana, ponajviše iz Švicarske, Njemačke,Austrije,Hrvatske ali bilo ih je i iz Republike Srpske, i sa još nekih prostora i daljina.


Prema riječima organizatora Milisava Đurića, bilo je ovo najveće i najorganizovanije druženje i okupljanje Koprivljana i prijatelja. Na desetine dirljivih susreta, toplih zagrljaja, priželjkivani ili nenadani susreti, radosna podsjećanja na „stara dobra" vremena, suza kojih je bilo i koje se nisu krile. Došli su da se vidi rodbina, prijatelji, komšije, znanci.
Eto, oni su došli da se vide...
Vrlo brzo se napravio pravi ambijent i okvir za višesatno druženje. Dobra muzika imala je puni učinak. Svojih "pet minuta" imao je i koprivnski pjesnik Đurić Milisav koji je sve prisutne srdačno pozdravio .
Čast mi je i zadovoljstvo da svima vama izrazim dobrodošlicu na susret Koprivljana i prijatelja koji se održava već deseti put za redom sto je već postala naša tradicija.
Posebno toplu dobrodošlicu želim izkazati našim gostima iz otadžbine KUD-u Trebava i našem svešteniku proti Jadranku Stojanoviću koji su se odazvali našem pozivu i doputovali da bi večeras ovdje bili zajedno sa nama, sa dijelom svog naroda u rasijanju. Vaše prisustvo dokaz je želje za međusobnim druženjem, očuvanje naših duhovnih i vjerskih vrijednosti, tradicije i običaja koje smo naslijedili od naših starih, a koje smo dužni ostaviti u amanet našoj djeci.

**


Jačanje i širenje našeg zajedništva bilo je osnovni motiv ovog okupljanja prije više od decenije i danas s ponosom možemo kazati da smo u tome uspjeli. Radimo puno na tom učvršćivanju veza i kada vidimo da su tu generacije od najmlađih do najstarijih, da se ljudi povezuju i da su postali zajednica za primjer, jasno je da je ovo trud koji je uložen u dobro", istaknuo je Milisav Đurića.
Ovo vaše okupljanje dokaz je da Vi u Diaspori držite do svoje tradicije i do toga da ne zaboravite vlastite korijene i zato mi je čast što sam večeras s vama ovdje - poručio je protojerej Jadranko Stojanović poželivši svima dobro zabavu i ugodno veče.
U dijaspori smo svi željni svojih zemljaka, svoga jezika, svoje kulture i mirisa svoje otadžbine u tuđini. Teško je naći ćošak ove naše planete gdje nas nema, gdje god da smo, svoju zemlju volimo, svoje zemljake rado srećemo. Jer zajednička su nam stradanja i LJUBAV PREMA ZAVIČAJU.
Mileko Gostić jedan od organizatora ovih susreta nastavlja, želja namje da se tradicija nastavi i ne zaboravi, da i mlade generacije, rođene u inostranstvu, osjete duh i lijepotu druženja sa zemljacima u dijaspori.U želji da se tradicija nastavi i ne zaboravi, da i mlade generacije, rođene u inostranstvu, osjete duh i lijepotu druženja sa zemljacima.
Nije mu promakla ni činjenica da je na ovom susretu Koprivljana bilo puno mladog svijeta, omladine.

**


Neka se zapiše da je najmlađi posjetilac bio Ɖorđić Dario roden 10.03.2015-te , dok je najstariji učesnik susreta, Trivić Angelina rođena 1931 godine .
Prvi gost u sali Jovica Radovanović sa suprugom a rođendan 04.02. imali su :Jevtić Nedo,Gostić Milenko,Damjanović Slaviša i Vuković Aleksandar.
Veliki broj Koprivljana koji žive i rade u Švicarskoj ni ove godine nije propustio okupljanje u Uzwil ističući da sličnie susrete imaju i drugi zavičajci u dijaspori, ali da je ovaj događaj jedinstven zbog svoje tradicije i brojnosti onih koji dolaze svake godine,rekao je Ɖorđić Rade.
Ali, ima još toga.

**


I još jedan veliki gest Koprivljanina kome je Zavičaj Koprivna duboko u srcu , Familija Novice Vasić može da bude primjer u svom angažmanu u projektima vezanim za KUD Trebava iz Koprivne,svakom članu KUD-a dali su po 50.- SFR i zaštitni znak Švicarske -Švicarsku čokoladu, što je u današnje vrijeme rijetkost, i treba dati do znanja i pohvaliti .


Eto, recimo Koprivljanin Milan Damjanović - DANKIN, koji sada živi u Koprivni, našao se na ovom susretu Koprivljana i nije krio zadovoljstvo što se ponovo i na kratko našao sa svojim sugrađanima. Došao je u posjetu rodbini i prijateljima, ali nikako nije htio da zaobiđe okupljanje svojih, dojučerašnjih sugrađana.
Naravno, nisu izostala ni glasna razmišljanja o onome šta još uvijek ovde nedostaje, kao ni predlozi za budućnost. Bilo je i pomalo diskretnih najava povratka u Zavičaj, uglavnom u penzionerskim danima, a neki nisu isključili mogućnost da se to možda dogodi i prije.
Značajan i veliki dio poslova u organizaciji Susreta, pored organizatora, svakako su obavile i Koprivnske domaćice. To se ponajbolje vidjelo na raznovrsnoj trpezi i izboru kolača, što se besplatno nudilo posjetiocima ovih susreta.
Za ovu veče vrijedno osoblje restorana je za ovu priliku spremilo bogatu večeru, a oni zadovoljni gosti ponovljali su narudžbe. Uz domaću Koprivnsku rakicu i uvijek dobro vino iz otadžbine noć je prošla vrlo brzo.
Naravno bilo je i one malo žešće tekućine, ali sve se držalo pod kontrolom.


Tombola je bila zaista priča za sebe. Bilo je puno vrijednih nagrada, koje bi pošto bi bile izvučene ponovo se vraćale i na aukciji "prodavane", a sve u želji da se prikupi što više novca za završetak radova na izgradnji Spomen sobe i Svetosavskog Doma. Sama atmosfera bila je takva, za nezaborav. I do kasno u noć, sve je trajalo. Pred zoru oko 500 zavičajaca uživalo je u druženju, a u jednom trenutku većina se našla u kolu. Sama ideja ovakvih susreta je pokazala da Koprivna i Republika Srpska jesu u srcu svakog posjetioca. Zato iako daleko od rodnog praga učinit ćemo sve da Koprivna zaživi u srcu svakog koji živi u Švicarskoj i šire.
Svake godine lijep povod da se ponovo okupimo, da se družimo i proveselimo, isplačemo i izjadamo, popijemo i ispjevamo.
I kada se druženje ono oficijelno završilo, nastavili su oduševljeni gosti davati komentare.


Narodni običaji su odraz kulture i bogatstva tradicije jednog naroda i da bi ih zbog uticaja na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice trebalo u kontinuitetu upoznavati, čuvati i njegovati. Ne treba ih zaboraviti, niti ih se odricati, jer ako se odreknemo svojih običaja, odričemo se i svojih predaka, nasleđa i korijena – poručio je Milan Kostadinović gost druženja Koprivljanin iz Rijeke, i dodaje da se Zavičajna druženja odlikuju najljepšim vrijednostima narodnog stvaralaštva,te iz godine u godinu prerastaju u festival kojim bi trebalo da se ponose svi naši Koprivljani.
Njegujući svoj zavičaj, mi njegujemo i izgrađujemo sebe, stvarajući od nas bolje i kvalitetnije ljude,i na kraju poruka svima...

"Neka se zna, kada se i kako DRUŽE Koprivljani..."

""Koprivnu volim nek svi znaju"

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450923
DanasDanas200
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica200
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9050
UkupnoUkupno1450923