VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE CRKVA VJERA -OBIČAJI OBIČAJI Spasovdan ili Vaznesenje gospodnje "Koprivna 2012"
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 25 Gäste online
Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave Spasovdan ili Vaznesenje gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.
Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi u četvrtak.
Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskresenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.
Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: “Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelije svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen”.
Da bi u tome uspjeli Hristos im je obećao Duha utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima.
Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri – odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.
Na večernjoj službi, koja se služi u srijedu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.
Početak i kraj službe se na taj dan vrši isto kao i na sam Vaskrs.Ponovo se pjevaju radosna stihovi: “Neka vaskrsne Bog i rastoče se neprijatelji njegovi…” i “Evo dana koji je stvorio Gospod, uzradujmo se i uzveselimo se u njemu…”.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450914
DanasDanas191
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica191
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9041
UkupnoUkupno1450914