Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 439
Weblinks : 16
Wir haben 23 Gäste online

DIJASPORA


Dijaspora označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih grupa.
Riječ dijaspora grčkog je porijekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice. Prvobitno se odnosila na Grke koji su osnivali kolonije širom Sredozemlja, ali od kraja prvog vijeka naše ere ova riječ biva posebno vezana za Jevreje.
Sredinom šezdesetih odlaskom radnika na privremeni rad u evropske metropole započinje peti talas i najmasovnija seoba. Za samo desetak godina broj jugoslovenskih gastarbajtera u Zapadnoj Evropi popeo se na skoro pola miliona. Tako su Srbi našli svoja nova utočišta u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Švajcarskoj.
Osamdesete godine su podstakle visoke stručnjake, njih desetak hiljada, poslovne ljude, umjetnike, vrhunske sportiste i mlade talente da u većem broju napuštaju otadžbinu u nameri da svoje sposobnosti ili usavrše ili dobro naplate na svim kontinentima svijeta. Takvi, učesnici šestog talasa seoba, našli su svoje nove domovine u Americi, Kanadi, Južnoj Africi, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Grčkoj, Kipru, pa i SSSR-u.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian UnterbergNOĆ ZA PAMĆENJE

UZ ZLATNU ŠARGIJU
*Bila je to nezaboravna noć u klubu kod Gordana Krajšnik 14.12.2013 u Münchwilen-u gdje se okupi društvo uglavnom sa Trebavskog kraja, a naravno podrška je stigla i sa Ozrena iz Krajine, Srbije i Crne Gore itd... Noć je rezervisana za natpjevavanja amatera pjevača izvorne muzike i pjesma za“ ZLATNU ŠARGIJU“.
Za takmičarski duh je bilo prijavljeno šest amaterski grupa izvorne muzike, a to su; TESIĆ/RAKIĆ, ZLATNI GLAS KOPRIVNE, STARI OBIČAJI, ZVUCI DIJASPORE, IZVORNJACI KUZMANOVIĆ i KRV NIJE VODA.
Muzička pratnja ovih grupa su bili violina Tubić Žare i sargija Barusić Niko. Voditelj ovog lijepog programa je profesionalno obavio pjesnik Đuric Milisav naš stalni saradnik koji je takođe član TREBAVSKOG FAMILIJARNOG UDRUŽENJA, a ovo udruženje je projektovala ovo lijepo druženje. Želja udruženja je da se ovakva druženja nastave i svake naredne godine, krajem godine, gdje će javnost biti upoznata.
Takmičarski tok je počeo od grupe ZLATNI GLAS KOPRIVNE i tako su se ređali grupa po grupa sa svojim pjesmama, a finiš odnosno završna takmičarska izvorna grupa, su bili KRV NIJE VODA, koja je bila kao desert na dobroj hrani. Ovu grupu su sačinjavali Gunjević Savo i Tešić Pero i sa dobrom pjesmom grupe GLAS TREBAVE - 27. JANUAR i dobrim svojim glasovima kao i najvećom podrškom publike privukli su žiri na najbolje ocjene.
Tročani žiri Niko, Gordan Krajišnik i Slavko Vidović su voditelju programa predali ocjene za prvo, drugo i treće mjesto. Voditelj programa Đurić je proglasio treće, drugo i prvo mjesto koje je propraćeno sa velikim aplauzima. Lijepe dame ugostiteljskog klubskog objekta su za treće i drugo mjesto dodijelile kvalitetna domaća vina, a potom za prvo mjesto ''ZLATNU ŠARGIJU''.
Naglasimo da su treći bili; IZVORNJACI KUZMANOVIĆ ,zatim drugi STARI OBIČAJI, a prvi KRV NIJE VODA.
Sve je proteklo u najljepšem i najboljem ambijentu. Ugostitelji Gordan Krajšnik sa svojom ugostiteljskom ekipom je na najbolji način ugostio sve goste dobra i kvalitetna hrana i piće, uz prijatne usluga te besplatne hladne plate predjela. Svi smo bili zadovoljni i organizatori i ugostitelji i muzika i pjevačke grupe, a naravno i narodni orkestar i pjevači koji su u pauzama u dva do tri naleta ukrašavali noć.
Takodje u pauzama su nam ukrasili večer provjereni pjevači Ozrenci Slavko Ristanić i Tomo-Tomislav Aleksić. Ovo sve su takodjer zabeležili kamerman Dragan Gostić, fotografisanje za Koprivljansku stranicu Milenko Gostić, zatim dopisnik za novine Vesti je bio Žika, stalni saradnik.
Šta još da kažem lijepo u dobrom.... Velika sala za goste je bila popunjena do posldnjeg mjesta, a Gordan misli da je bilo preko 130 gostiju i sve ovo druženje je trajalao do tri sata ujutru na nedelju...

Dopisnik za Koprivljansku stranicu
Milenko Gostić - Mile

TREBAVSKO FAMILIJARNO UDRUŽENJE


napisano 15.12.2013

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1317889
DanasDanas73
JučeJuče408
Ova SedmicaOva Sedmica1011
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9160
UkupnoUkupno1317889