Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 64 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

DIJASPORA


Dijaspora označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih grupa.
Riječ dijaspora grčkog je porijekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice. Prvobitno se odnosila na Grke koji su osnivali kolonije širom Sredozemlja, ali od kraja prvog vijeka naše ere ova riječ biva posebno vezana za Jevreje.
Sredinom šezdesetih odlaskom radnika na privremeni rad u evropske metropole započinje peti talas i najmasovnija seoba. Za samo desetak godina broj jugoslovenskih gastarbajtera u Zapadnoj Evropi popeo se na skoro pola miliona. Tako su Srbi našli svoja nova utočišta u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Švajcarskoj.
Osamdesete godine su podstakle visoke stručnjake, njih desetak hiljada, poslovne ljude, umjetnike, vrhunske sportiste i mlade talente da u većem broju napuštaju otadžbinu u nameri da svoje sposobnosti ili usavrše ili dobro naplate na svim kontinentima svijeta. Takvi, učesnici šestog talasa seoba, našli su svoje nove domovine u Americi, Kanadi, Južnoj Africi, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Grčkoj, Kipru, pa i SSSR-u.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

 

PROMOCIJA KNJIGE
„ZAVEŠTANJA 2015“

 
Dani prolaze-djela ostaju


Subota 03.10.2015 pamtiće se kao veče proze i poezije,veče emocija ispoljenih čitajući pjesničkom dušom pisana djela najnovije napisane knjige „ ZAVEŠTANJA 2015 „.
Zbornik književnih radova ZAVEŠTANJA 2015 pisali su članovi udruženja Srpskih pisaca Švicarske od kojih je ove godine učestvovalo u radovima 22 člana i 24 gosta.
Predsjednik udruženja Srpskih pisaca Švicarske Đurić Milisav-pjesnik otvorio je ovo književno veče pozdravljajući sve učesnike i goste večeri,poželivši svima dobrodošlicu,zatim predao vođenje programa podpredsjedniku gospođi Sava Gajić-Ivić…
Gospođa podpredsjednica pojedinačno je pozdravila učesnike koji su čitali i recitovali svoje odabrane radove,čineći veliko zadovoljstvo svim gostima.
Sve ove lijepe trenutke čitanja i recitovanja ovog zbornika dušom nadahnutog budno su pratili svi gosti i simpatizeri pisane riječi.
Svako novo čitanje i recitovanje nagrađivano je velikim aplauzom što je i dokaz uspjeha ove prezentacije u prepunoj sali gostiju.
Još da naglasimo jasno da je ovo jedanaesti zajednički zbornik,zajedničko djelo pisaca udruženja od 2005 do 2015 godine,a svakako naravno udruženje je u najvećem jeku i nastavit će sa radom i dalje.
Posle promocije knjige „ZAVEŠTANA 2015“ oglasili su se pisci/pjesnici, dobro došli gosti iz Njemačke iz raznih udruženja koji su čitali svoja pisana djela.
To su bili i Literarno udruženje „ZDRAVKO ĐEKIĆ“ iz Stutgarta,zatim Udtuženje pisaca „RADNIK PESNIKU U TUĐINI“ iz Stutgarta,Udruženje pisaca „SEDMICA“ iz Frankfurta,Udruženje pisaca „DAMLJANSKA DASKA ČIZMIĆ“ iz Minhena.
Pored gostiju pisaca iz Njemačke bile su i dvije gošće iz otadžbine,iz Modriče pjesnikinja Rada Đošan-Kitić te gošća iz Sarajeva Gordana Pirel-Zeinilagić.
Naravno i ove gošće su čitale i prezentirale svoja nadahnuta dobra pisana djela.
Bila je čast Udruženja Srpskih pisaca Švicarske imati i ugledne goste koji su dali punu podršku ovoj prezentaciji knjige, a to su generalni konzul Srbije Zoran Jeremić i vice konzul Mira Mihailović.
Konzularni predstavnici su sa punim zadovoljstvom predložili da se i sledeće godine održi promocija knjige « ZAVEŠTANJA 2016 « u istoj sali gdje bih rado bili gosti.
Naravno posle završene promocije knjige svi pisci i gosti su učestvovali u dobrom klubskom veselju uz dobru muziku,bogatu večeru i bratsku zdravicu.
Također veliki doprinos ovog lijepog dešavanja imali su Krajišnik Gordan i Sanja koji su sa svojim osobljem ugostiteljskog objekta « Srpski Demokratski klub » sa zadovoljstvom ugostili sve prisutne u sali,gdje su svi bili zadovoljni i raspoloženi.
Sva ova lijepa dešavanja su zabilježile mnogobrojne foto i video kamere kao i dopisnik za dnevne novine Vesti- gospodin Žika Marković.PIŠITE, ČITAJTE I DRUŽTE SEDopisnik :
Gostić Milenko-Mile

Elgg. 13.10.2015
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437112
DanasDanas317
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica702
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10641
UkupnoUkupno1437112