Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 64 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

DIJASPORA


Dijaspora označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih grupa.
Riječ dijaspora grčkog je porijekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice. Prvobitno se odnosila na Grke koji su osnivali kolonije širom Sredozemlja, ali od kraja prvog vijeka naše ere ova riječ biva posebno vezana za Jevreje.
Sredinom šezdesetih odlaskom radnika na privremeni rad u evropske metropole započinje peti talas i najmasovnija seoba. Za samo desetak godina broj jugoslovenskih gastarbajtera u Zapadnoj Evropi popeo se na skoro pola miliona. Tako su Srbi našli svoja nova utočišta u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Švajcarskoj.
Osamdesete godine su podstakle visoke stručnjake, njih desetak hiljada, poslovne ljude, umjetnike, vrhunske sportiste i mlade talente da u većem broju napuštaju otadžbinu u nameri da svoje sposobnosti ili usavrše ili dobro naplate na svim kontinentima svijeta. Takvi, učesnici šestog talasa seoba, našli su svoje nove domovine u Americi, Kanadi, Južnoj Africi, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Grčkoj, Kipru, pa i SSSR-u.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

 

Aprilski književni susret

Veče književnika i gostiju u Srpskom demokratskom klubu Münchwilen-u drugog na treći April 2016 godine, dugo će se pamtiti po čitanju pisane riječi raznih književnih udruženja.
Domaćin ove večeri je Udruženje Srpskih pisaca Švajcarse iz Dübendorf-a, sa predsjednikom udruženja Milisavom Đurić i upravom Savom Gajić Ivić, Milkom Kajganić, Ivanom Nikodijević-Prlina i Markom Ružičić. Udruženje Srpskih pisaca Švajcarske je pozvalo goste iz Njemačke i Srbije koji su se rado odazvali u sudjelovanju književne večeri.
Udruženja iz Njemačke koja su predstavljala svoja pisana djela bili su "Literalno udruženje Zdravko Đekic" iz Stuttgart-a i udruženje pisaca "Damjanka Daska Čizmić" iz München-a. Takođe udjel u predstavi književnih djela su imali i gosti iz Srbije...
Početkom večeri učesnici književne večeri i gosti su pristupili bogatoj trpezi uz zdravicu za šta su se pobrinuli dobri domaćini, Udruženje Srpskih pisaca Švajcarske uz pomoć Gordana i Sanje Krajišnik a potom se počelo sa predstavom proze, poezije, aforizama, viceva...
Predstava je izvedena u tri etape čitanja, ali čitanje pojedinih pjesnika/pjesnikinja je preraslo u profesionalno recitovanje i čak u emotivne monodrame.
To su nam priredili Sava Ilić, Radmila Miljković i Milisav Đurić koji su i pokupili najveće aplauze u prepunoj sali, a i ostali nisu mnogo izostajali sa podrškom učesnika i gostiju.
Aprilske književne susrete sa zadovoljstvom je svojim prisustvom podržala i naša draga Koprivljanka prosvjetna radnica Jelka Kuzmanović, koja je čest gost književnih večeri pisaca u dijaspori.
Da bih bilo još uspješnije druženje pisaca i gostiju začin pisanoj riječi je bio "Manetov bend" gdje je muzika i igra uz muziku oraspoložila sve prisutne do kasnih sati. Sve ovo je propratio Žika Marković, dopisnik za dnevne novine Vesti.
Sledeći veliki zajednički sabor pisaca održat će se u prirodi početkom juna u subotu 04.06.2016 godine. Za sve informacije će biti raspoložen predsjednik "Udruženja Srpskih pisaca Švajcarske" Milisav Đurić da vas informiše....


Dopisnik :
Gostić Milenko Mile,
Elgg, 04.04.2016
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437113
DanasDanas318
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica703
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10642
UkupnoUkupno1437113