Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 40 Gäste online

DIJASPORA


Dijaspora označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih grupa.
Riječ dijaspora grčkog je porijekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice. Prvobitno se odnosila na Grke koji su osnivali kolonije širom Sredozemlja, ali od kraja prvog vijeka naše ere ova riječ biva posebno vezana za Jevreje.
Sredinom šezdesetih odlaskom radnika na privremeni rad u evropske metropole započinje peti talas i najmasovnija seoba. Za samo desetak godina broj jugoslovenskih gastarbajtera u Zapadnoj Evropi popeo se na skoro pola miliona. Tako su Srbi našli svoja nova utočišta u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Švajcarskoj.
Osamdesete godine su podstakle visoke stručnjake, njih desetak hiljada, poslovne ljude, umjetnike, vrhunske sportiste i mlade talente da u većem broju napuštaju otadžbinu u nameri da svoje sposobnosti ili usavrše ili dobro naplate na svim kontinentima svijeta. Takvi, učesnici šestog talasa seoba, našli su svoje nove domovine u Americi, Kanadi, Južnoj Africi, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Grčkoj, Kipru, pa i SSSR-u.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


FAMILIARNI ZIMSKI SUSRET


''Familiarno društvo'' možda najveća lančana familija u Švajcarskoj koja se redovno okuplja i druži uz dobru muziku i trpezu i bratsku zdravicu i ovaj put se okupiše u Flawil-u u Hotel-Restoranu Toggenburg kod familije Lazić. Drustvo ''Familija'' se već redovno i organizovano okuplja i druži a u Augustu ove godine će biti tačno 20 godina. Ljetna druženja su kroz ''Familijarni turnir'' u fudbalu, a zimska su '' Familijarna igranka''...
Ovaj put je bila igranka od početka večeri do kasnih odnosno rani sati... Kod poznatog ugostitelja kuhara Luke moglo se dobro ugostiti, pojesti, popiti, sa familijama oraspoložiti, dobru narodnu muziku poslušati i dugo kolo poigrati...
Kao što je mnogima poznato ova lančana familija je sačinjena od mahom familija istočnog dijela Švajcarske.. Trebavljana, Modričana, Posavljana... i djelimično drugih koji se sa familijom redovnije druže.
Ove godine je krajem Augusta ili početkom Septembra u St.Gallen JUBILEJ ''20 FAMILIJARNI TURNIR''

Pozdravljamo sve ljude koji se druže i okupljaju na razne načinje kao sto su to fudbalski turniri, igranke, griliranja, folklorno društvo, pirizijada audicije muzike.. itd, tako da emocije i nostalgija imaju smisla...

Milenko Gostić

Mart.2011

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450567
DanasDanas223
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2719
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8694
UkupnoUkupno1450567