Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 18 Gäste online

DIJASPORA


Dijaspora označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih grupa.
Riječ dijaspora grčkog je porijekla i označava pripadnike jednog naroda koji žive odvojeno od matice. Prvobitno se odnosila na Grke koji su osnivali kolonije širom Sredozemlja, ali od kraja prvog vijeka naše ere ova riječ biva posebno vezana za Jevreje.
Sredinom šezdesetih odlaskom radnika na privremeni rad u evropske metropole započinje peti talas i najmasovnija seoba. Za samo desetak godina broj jugoslovenskih gastarbajtera u Zapadnoj Evropi popeo se na skoro pola miliona. Tako su Srbi našli svoja nova utočišta u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Švajcarskoj.
Osamdesete godine su podstakle visoke stručnjake, njih desetak hiljada, poslovne ljude, umjetnike, vrhunske sportiste i mlade talente da u većem broju napuštaju otadžbinu u nameri da svoje sposobnosti ili usavrše ili dobro naplate na svim kontinentima svijeta. Takvi, učesnici šestog talasa seoba, našli su svoje nove domovine u Americi, Kanadi, Južnoj Africi, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Grčkoj, Kipru, pa i SSSR-u.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian UnterbergKnjiževno veče u Münchwilenu

- Oda prijateljstvu -

Protekle subotnje večeri klub u Münchwilenu bio je ispunjen skoro do poslednjeg mesta ljubitelja pisane reči i rodoljuba Trebave, koji su i ovaj put, kao mnogo puta do sada sakupili se da skupa sa pesnikom-književnikom Milisavom Đurićem isprate njegovu novu knjigu –monografija Žarko Marjanović- Toza.
O samom sadržaju između korica pored autora Milisava Đurića govorili su između ostalih pesnik prof Radomir Vasić, književnik Goran Ivanović, prof Srbskog jezika i lingvistike Dragana , te vrsni pisac, književnik Miodrag Lukić koji je kroz uvodnu reč ovo Milisavljevo delo oslovio kao Oda prijateljstvu!

,,Iako je priča o Tozi priča sa obavezno tužnim krajem kroz nju provejava vedrina jer sam čovjek o kome se govori sija kao sunce, a njegova smrt na kraju priče izgleda kao zalazak sunca jer on, iako je otišao, živi u srcu njegovih prijatelja.
Prije svega u srcu Milisava Đurića koji se odvažio da napiše knjigu o Tozi, odu prijateljstvu, kako sam i naslovio ovaj tekst’’.(književnik Miodrag Lukić).
I tako kroz noć smenjivale su se priče iz sećanja iz knjige monografija Žarko Marjanović-Toza, uz poneku žalobitnu pesmu o čoveku koji je kao cvet istrgnut u jeku mladosti.

Ovo je pjesma za Tebe druže
u sebe skriva sjetu i tugu,
u znak prijateljstva i poštovanja
iz srca pomen velikom drugu.

Imao si poglede šire i jače od svih,
meko srce, plemenitu dušu, čistu,
u ime svega toga poklanjam ti ovaj stih
za onu našu, iz mladosti, minutu istu...
(Milisav Đurić)


Sama završnica književne večeri protekla je u nešto veselijoj atmosferi kroz poeziju Milisava Đurića u kojoj je ljubav glavna osnova i smisao života te uz tanane niti poezije ostali skoro do ponoći.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450560
DanasDanas216
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2712
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8687
UkupnoUkupno1450560