Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 61 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

PREPORUKE


"PREPORUKA" je glavni provajder informacija o proizvodima i uslugama. Jednim pozivom se prijavljuje primjedba, pohvala, sugestija, pitanje.
Tako da preporuke čitaju svi, putem interneta ili provjeravaju telefonskim pozivom. Dakle, prije nego što neko pođe u kupovinu, pogleda na Internetu ili pozove telefonom i provjeri da li je već neko imao primjedbu ili pohvalu na proizvođača ili proizvod koji planira da kupi.
Prvi put potrošači mogu da pomognu jedni drugima i na jednostavan način mogu izbjeći prevare, loše usluge, visoke cijene…

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
Pčelinji proizvodi u očuvanju ljudskog zdravlja!Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo Slavko R. Marijanović, jednog od vodećih proizvođača zdravog Trebavskog- Meda u Republici Srpskoj.
Od sada ćete na jednom mjestu moći pronaći najzdravije i najpovoljnije proizvode za Vas i za cijelu porodicu, od kojih su mnogi dobiveni ekološkom proizvodnjom Meda:Propolis,saće,vosak itd.…
Čovjek bogatog znanja o pčelama i pčelarstvu Slavko nam je ispričao nešto što će zanimati i one koji o pčelarstvu puno znaju.
Volimo isticati kako je pčelarstvo specifična grana poljoprivrede, razumijemo li ga u potpunosti i možemo li ga gledati očima pčela? Kod prelaza "granice" u broju kolonija često vrlo teško ili to jednostavno zanemarujemo nedostatkom vremane i potrebne educirane radne snage za kontrolirano vođenje određenog broja pčelinjih zajednica.
Činjenica je, naravno, da su prije "intervencije" pčelara, medonosne pčele bile i još uvijek jesu vrlo prilagođene izvornim staništima i koristile ih kao mjesta stanovanja u prirodnim šupljinama u stablima, pukotinama, rupama i drugim sličnim prostorima.
Kada se pčela roji i odlazi u druga prirodna staništa u potrazi za novim prebivalištem to je u normalnim okolnostima, vođeno, za razliku od seljenja prijevoznim sredstvom (prije koga smo im oduzeli prikupljenu hranu), isključivo vlastitim instinktima. Kod nekih je vrsti taj instinkt jači kod drugih slabiji, kod naše sive pčele je umjeren. U tim slučajevima u prirodi pčela se nikada ne seli BEZ nego uvijek SA zalihama hrane. Seli se ne "na neviđeno" kao na primjer kod seljenja kamionom, nego na unaprijed ispitan teren. Pčele kojima se pčelari na ovim prostorima u prirodnim uvjetima sele se samo kada se zajednica dijeli, nikako i nikad se ne sele kada im je proljetni razvoj u punom zamahu. Kada pri tome izgube sve zallihe prikupljene hrane napad na svakog "uljeza" i obrana zaliha i zajednice je za očekivati.
Uspješan pčelar je onaj koji zna kad i kako se pčele ostave na miru, kao i onaj koji im pruža aktivnu potporu u razdobljima njihova povećanog stresa da bi se postigla s njihove točke gledanja maksimalna produktivnost, u proizvodima kako mi mislimo, odnosno proizvodnja energije kako gledaju pčele.
Kad ih gledamo one nas smiruju, ukoliko ih diramo izazivamo stres i kod nas i kod njih. Stres u u pčelinjim zajednicama se često navodi kao uzrok mnogih problema, posebno onih koje se odnose na druge bolesti ili inproductividad situacijama. Stres pčelinje zajednice može biti izazvan i seljenjem pčela te vrcanjem "viška" meda.
Utjecaj različitih vrsta stresa kod pčela, često se ignorira, te se sugerira da pčelari u pojedinim situacijama minimaliziraju rad sa pčelama.
Nedavni događaj sa smrtnim slučajem vrlo je vjerojatno uzrokovan nizom stresnih situacija za pčele uz ignoriranje osnovnih pravila seljenja i smještaja seljenih pčela.
Pčelinju zajednicu treba gledati kao "kutiju" u kojoj se energija u obliku peludi, nektara i vode ulijeva i pretvara u proizvode kao što su med, pčelinji vosak i pčele. Sve što više ili manje smanjuje protok energije u toj kutiji se zove stres. Pčelari posebno oni koji se profesionalno bave tim zahtjevnim poslom, vrlo često stvari gledaju kroz što veću zaradu uz što manje uložena truda. I to je danas naravno normalno i uobičajeno.
Kamen spoticanja u pčelarstvu Republike Srpske je falsificirani med kojeg se na težak način pokušavamo riješiti. Mi -ozbiljni pčelari, borimo se protiv toga, ali smo nemoćni. Situacija je u Republici Srpskoj specifična – imamo mnogo regiona i nismo homogeni kao država, pa je onda i teže istrijebiti falsifikatore. Predlažem da svaki potrošač ima svog provjerenog pčelara prodajom na kućnom pragu (pravilnik koji je sada aktualan) za koji imam samo riječi hvale jer će na taj način potrošač dobiti kvalitetu.
Isto tako taj pravilnik je odličan za pčelara - proizvođača.
Također, na tržištu treba kvalitetom konkurirati uvozu jer jedino kvalitetan proizvod može privući mušterije. Pored toga, pčelarima općenito treba puno više edukacije jer bez praćenja nauke i bez tehnologije nema napretka.
Za kraj, Slavko R. Marijanović je poručio da bi trebala postojati suradnja susjednih država jer pčele ne znaju za granice, one lete i preko Save i preko Drine, te da bi se i ljudi mogli ugledati na njih.

Drago nam je da smo privukli Vašu pažnju!

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437707
DanasDanas24
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1297
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11236
UkupnoUkupno1437707