Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 448
Weblinks : 16
Wir haben 42 Gäste online

*** KOD GORDANA KRAJIŠNIK ***

POZIVNICA

PRIČE I LEGENDA


Svako mjesto ima svoju istorijsku priču, ali i priču protkanu raznim legendama. O odnosu istorijskog i mitskog, specifičnostima nastanka pojedinih mjesta, o znamenitostima i poznatim osobama koje poštuju tradiciju, o površnom tumačenju prošlosti, o komercijalizaciji vjere i mnogo čemu drugome.
Prepričavanje priči o strašnim događajima koji su se zbivali u Koprivni i okolnim zaseocima, ali i izvan njih. Mnoge ( istinite ) su se legende zbile na obroncima Trebave, a neke od njih se pamte i dan danas. I Koprivnski žitelji koji vjekovima nastanjuje Trebavsko podrucije ima čime da se pohvali i predstavi javnosti, ako ni zbog čega drugog, tada iz prostog razloga da se ne zaboravi!
Na ovoj stranici pisat će legende koje znam i imam zapisane iz raznih zapisa, ako neko zna za one koje nisu navedene, neka nam slobodno pošalje mailom,pismom ili na bilo koji drugi način , mi smo Vam unaprijed zahvalni.

« Dugujemo to precima i da ostavimo u nasleđe potomcima! »

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


Brat Milutin Stevanović-MrkiBrate...odma..."biće bolje komšija"
Među mnogim zapaženim ljudima rođenim u Koprivni koji su svojim radom zaslužili da se o njima sačuva uspomena,svakako je i Milutin Stevanović („Mrki“),viši medicinski tehničar koji se tokom svoga radnog vijeka zaista istakao radeći u opštoj bolnici Doboj.
Evo šta sam kao dugogodišnji hroničar života u Doboju napisao na vijest o smrti Milutina Stevanovića.
Nisu se navršila ni dva mjeseca od smrti primarijusa doktora Milana Vajdišća,interniste i subspecijaliste hematologa,a za njim ode i njegov najbolji saradnik,viši medicinki tehničar ili kako su ga svi u bolnici u Doboju zvali-brat Milutin.
Taj vrijedni,sposobni,savjesni i nada sve veliki humanista decenijama je zajedno sa svim osobljem internog odeljenja bio velika nada bolesnim ljudima iz nekada velike Dobojske regije.Ambiciozan,bistar i uporan i vrlo stručno obrazovan brat Milutin je bio svojevrstan master a to se može protumačiti kao starješina majstor,stručnjak ili upravitelj u oružanju zdravstvenih usluga na internom odeljenju.Upravo tako je o njemu govorio dugogodišnji rukovodilac tog odeljenja nedavno preminuli doktor Milan Vajdić.
Brat Milutin je bio čovjek s kojim je počinjao novi dan rada i liječenja na internom odeljenju bolnice u Doboju,kao i noć puna nada za ozdravljenje pacijenata koje je oronulo zdravlje najveća čovjekova nevolja dovela na interno,ostavljajući im nadu u ozdravljenje.
Mnogima od njih zahvaljujući doktoru Vajdiću i njegovim saradnicima a posebno bratu Milutinu,Dobojska bolnica bila je decenijama sinonim kuće i ozdravljenja,vraćanja u život.
Milutin Stevanović je kao i njemu bliske generacije,imao nesreću da osjeti tegobe II Svjetskog rata,da djetinjstvo i mladost proživi u teškim uslovima obnove i izgradnje zemlje,školujući se u veoma oskudnim prilikama,da bi na kraju radnog vijeka doživeo još jedan,da nesreća bude veća,naš rat.Tegobe ratne i poratne bile su zaista velike i mnogima ovdje znane.U svemu tome srća je naša da nijedno virjeme nije tako rđavo da čovjek u njemu ne može biti i ostati pošten.
A brat Milutin je od djetinjstva pa sve do smrti,među ljudima s kojima je radio i živio uvijek takav bio i takav će biti upamćen kod onih koji su ga poznavali.
Brat Milutin je živeći sa nama u ovim zlogodinama što minuše,spoznao da je sav med gorak i da je cijelo nebo nad nama bilo tmurno godinama.Zalud je saznanje da smrt mijenja sve.Istina,smrću čovjek prelazi u priču.U ljudskoj prirodi je da se uživa u priči,jer priča je jedna vrsta sna,a san otvara vrata novim svjetovima.U jedan od njih,eto,ode i naš vrli medicinski brat Milutin.
U trenucima kad ljudi izgube bliskog rođaka,dobrog druga i prijatelja uz neizbježnu lamentaciju,sjetu i tugu,valjda su najprikladnije riječi Šekspirovog Hamleta,koji je kazao:“Sve ostalo nek prekrije šutnja“.
I ja,sada,želim da zaćutim i da se poklonim sjenama Milutina Stevanovića,medicinskog istaknutog brata mnogih građana nekadašnje Dobojske regije

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1365339
DanasDanas72
JučeJuče411
Ova SedmicaOva Sedmica72
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9889
UkupnoUkupno1365339