Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 52 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

DVORIŠTE KOJE MAMI UZDAH
Dvorište i vrtovi su veoma važan dio svake kuće. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba. Možete od svog dvorišta napraviti odličan kutak za odmor kao i mesto gde ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima.
Kada je reč o vrtlarstvu ne radi se samo o cvijeću i cvećnjaku već za mnoge ovo znači ljubav i stvaranje. Dio svakog doma treba da bude lijepo sređena baštica i uredno potšišan travnjak. Kao dio jedne male igre u kojoj nije neophodna dotjeranost i uglađenost domaćina ukoliko miris i lijep izgled dvorišta i bašte odvlači pažnju svakom gostu. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka ali to nije uvijek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu ili vrtu u potpunosti brinu muškarci.
Prostor u kom želite potpuno da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem senzibilitetu. Postarajte ste da vam bude udobno i da se okružite bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Ovako ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.
Ako volite da uzgajate biljke, prostor dvorišta koji ste odvojili specijalno za to, daće vam priliku da se relaksirate, ali i da budete korisni. Ukoliko odlučite da gajite povrće, smjestite mini povrtnjak blizu dijela dvorišta rezervisanog za obroke. Uvećajte uživanje u ljetnjim jelima paradajzom, krastavcima, paprikom, jagodama, malinama i drugim voćem i povrćem koje ste sami odgajili. Samo prošetajte , uberite plodove i uživajte u ukusu vašeg proizvoda. Ukoliko ste više zainteresovani da u svojoj bašti gajite ukrasne biljke, neka ovaj dio dvorišta bude blizu dijela rezervisanog za odmor, koji ćete upotpuniti uživanjem u mirisu i bojama omiljenog cvijeća.
Ovakav način uređenja dvorišnog prostora ne mora da košta mnogo. Uz malo organizacije i kreativnosti svoje dvorište možete pretvoriti u sopstveni, multifunkcionalni vrt koji vam pruža sve udobnosti, u koji uvek možete da pobjegnete.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian UnterbergIzgradite ribnjak, jezero sa zlatnom ribicom u vrtu

Kompletne instrukcije kako izgraditi malo ribnjak sa zlatnom ribicom. Uključene su informacije o pumpama, ribama, biljkama i okolišu. Zamislite kako sjedite u vodenom vrtu, gledajući lijene pokrete ribe i osluškujući ritmične šumove vodene fontane. Uvijek ste željeli sagraditi takvo nešto u svom vrtu ali ste se uplašili pomisli na vodu, jezero, ribnjak u svom vrtu. Umjesto ogromnog jezera što Vam se može činiti komplicirano , razmišljajte intimno. Ovaj posao ne smije Vam uzeti više od jednog dana.

Formalna ili neformalna umjetna jezerca, ribanjci

Formalna jezerca, ribnjaci su obično geometrijskih oblika: obla, kutna, osmerokutna ili trokutna. Stazica i rubovi obično su u linijama. Kamenje, cigla i ornamenti izvrstan su izbor. Grmovi i Feng Shui biljke uredno podrezane za bolji i ljepši ugođaj i izgled. Neformalna jezerca, ribnjaci mnogo su popularnija. Lagane krivulje i iregularni oblici, rubovi oko ribnjaka svakako su obavezni. Dopušteno je da biljke budu čupave, zanimljivi ornamenti i osobine interesantnosti. Pogledajte dobro svoje dvorište i odlučite koji tip dizajna je za vas najugodniji. Mjesto za ribnjak, jezero

Odlučili se koji tip jezera, ribnjaka želite sagraditi, onda razmislite gdje ćete ga izgraditi, na kojem mjestu. Morate uzeti u obzir mnogo faktora koje ulaze u igru: pristup struji, izbor tla, drveće, i nagib. Bolje da je bliže kući jer tamo već imate prisut struji. Recimo postavite jezero tako da ga vidite iz kuće kroz prozor. No ipak neka bude dovoljno daleko da ne ošteti temelje. Ako je tlo pjeskovito, oštar nagib na stranama jezera mogu biti problematične za iskopati. Ostavite više prostora kako bi nagib ipak bio postepen. Glineno ili kameno tlo zahtjeva poseban fizički napor, ali tu je prednost boljeg izbora dizajna. kompost. Možete i provjeriti tlo testirati da biste provjerili ograničenje hranjiva u tlu, no većina cvijeća nije toliko izbirljiva ( osim Azaleja, Rhododendroni,) Izgraditi jezero ispod drveta može se činiti kao estetično i ugodnije, ali posljedice moru biti devastirajuće. Tri korijena drveta su problem kod kopanja ali pak lijep vizualni ugođaj. Otpalo lišće ubrzo će zagaditi jezero i moguće ubiti ribe. Većina jezera zahtjeva barem 4 do 5 sati dnevnog svjetla, građenje jezera u sjeni može stvoriti mračnu atmosferu koje ribe i biljke ne vole. Vrste podloga za umjetna jezera, ribnjake

Postoje tri vrste podloga koje možete nabaviti: polythene je najjeftiniji i najmanje trajni, PVC je najčešće upotrebljavan, malo je skuplji i traje barem 12 godina, Butil je najbolji najskuplji izbor, ali trajati će barem 20 godina. Svi kalupi za jezera su ranjivi i mogu ih probušiti korijeni drveća ili kamenje. Već gotovi kalupi sa skuplji, dogotrajniji, lako se moniraju i lagano popravljaju. No nažalost su ograničeni u dizajnu. Slijedeći korak mogao bi Vam pomoći pri odluci.

Razmislite o tome koje ribe želite unutar svog jezera. Japanski Koi narastu vrlo veliki i zahtijevaju jezero veličine najmanje 25 cm širok i 5 cm dubok. Japanski Koi su skloni ozljedama na oštre predmete i ne toleriraju lošu kvalitetu vode. Zlatna ribica je ipak najbolji izbor za početnike, najmanje su zahtjevne što se tiče kvalitete vode i potrebno im je samo 18 stupnjeva Celzijusevih da prežive zimu.

Montaža kalupa jezerca i ribnjaka

Gotovo oblikovani kalupi - polegnite kalup za jezero na željeno mjesto i označite područje malo više od ruka kalupa. Iskopajte zemlju, uklonite sve štapove, kamenje iz rupe. Imajte na umu da nivo rupe mora biti ujednačen, poslije je to vrlo teško ispraviti. Gotovo oblikovani kalupi trebaju dobru potporu. Napunite kalup jezera sa vodom i dodajte kamenje za dekoraciju oko ruba jezera.

Kalup: Iskopajte rupu i pazite da bude ujednačen nivo. Uklonite sve oštre predmete iz rupe. Na dno rupe postavite apsorbirajući materijal kao pijesak, slojeve novinskog papira ili stari tepih. Pokušajte ovo činiti za vrijeme sunčanog dana jer kalup postaje savitljiviji, fleksibilniji. Počnite puniti jezero sa vodom. Ako se kalup savija, pokušajte ga izravnati. Morati ćete ući u jezerce, stoga ne nosite obuću koja može oštetiti kalup. Ne brinite ako niste izravnali kalup na svim mjestima, poslagano dekorativno kamenje izravnati će rubove.

Slapovi i fontane

Postoji mnogo načina da stvorite slap, za početnike je najlakše poslužiti se dodatnom zemljom i kamenjem. Izgradite ga toilko visokim kako bi pio proporcionalan u odnosu na jezero. Ovo će trajati neko vrijeme, ali ne posustajte. Uzmite crijevo za vodu kako biste pustili vodu niz slap i popravili koji kamen dok ne dobijete ugodan zvuk žuborenja vode. Ako ipak preferirate fontane, ovdje je popis pumpi sa visinom bacanja vode: 1360 litara vide na sat - 0,6 do 0,9 metara, 2268 litara vode, 0,9 do 1,2 metra u zrak, 4536 litara vode/h, 1,5 metra do 1,8 metara u zrak. Bolje je uzeti veću pumpu, nego premalenu. Za slapove, širina toka ovisi također o veličini pumpe. Slabija pumpa, tanji tok. 2268 litara do 4536 litara je prihvatljiva veličina pumpe za slap.

Pumpe i filteri za vodu

Ako je vaše jezero jako malo filter vam možda ipak neće trebati. Nakon prve godine, kombinacija riba i bilja trebala bi stabilizirati jezero i održavati ga čistim. Pri normalnom i većem jezeru trebati ćete mali filter koji ćete pričvrstiti na pumpu. Pumpa koja može u vodu je malo skuplja ali jednostavnija za korištenje. Postoji mnogo vrsta i veličina pumpi. Kako biste saznali koja je vama potreban savjetujte se sa prodavačem. Rukovanje s pumpom podrazumijeva čišćenje filtera, ali i njeno uklanjanje tijekom zimskih mjeseci. Budite posebno sigurni da Vam podvodna pumpa nikad ne ostane upaljena, jer će se transformator spaliti. Biljke i ribe u jezeru, ribnjaku Postoji mnogo različitih mogućnosti što se tiče izbora bilja za jezero. Pravilo jest da biljke pokrivaju gotovo 60% površine, to će alge svesti na minimum. Najbolje ćete to postići sa lopočima. Informirajte se u Botaničkom vrtu o prodaji ili u lokalnoj prodavaonici bilja. Mnoge tropske biljke je teško održati na životu za vrijeme zimskih mjeseci. Najbolja podloga za biljke unutar jezera je ilovača, bilo što lakše će zamutiti jezero. Ne upotrebljavajte treset baziran na kompostu; malo bilja će rasti u tresetu. Upotrijebite gnojivo u tabletama s postupnim otpuštanjem, specijalno dizajnirane za biljke u vrtnom jezeru. Mnogi ostali tipovi gnojiva, kao đubre ili kompost, može pomoći razvoju algi.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 Čuvanje u trapu


Solanum tuberosum, krumpir, krtola, kumpir... prvo je kultivirano povrće na svijetu. Mada se upotrebljava i u suvom i u zamrznutom stanju, u svježem ga obliku ipak najčešće koristimo i to tijekom cijele godine. Stoga ga je potrebno pažljivo skladištiti i čuvati od truleži ili klijanja da bi mu izgled i okus ostali nepromijenjeni.
Usprkos suvremenim integriranim klimatizacijskim komorama koje krumpiru osiguravaju nesmetano disanje (ispuštanje ugljičnog dioksida i sagorijevanje šećera i škroba) u uvjetima optimalne vlage u kojima nesmetano struji zrak, gro ekoloških proizvođača skladišti ga u trapovima. U ekološkoj proizvodnji nije dozvoljeno zaprašivanje protiv klijavosti hemijskim preparatima, primjena ionizirajućeg zračenja, radioaktivna dezinfekcija niti dezinsekcija, zato trapovi moraju biti vrlo kvalitetno pripremljeni.
Potrebno ih je graditi na suvim mjestima. Površinski ili nadzemni trap je širok 1,5- 2 metra , visok 0,75- 1,2 metra te dug nekoliko metara. Na dnu je položena ventilacijska cijev, a nakon što se uskladišti, krumpir se pokriva slojem slame i zemlje. Ukopani trap je kanal iskopan na dubinu od 0,35- 1 metra , širine 0,5- 1 metra i duljine desetak metara, s ugrađenom cijevi za provjetravanje. Na dno se stavi vlažan pijesak (upija vlagu nastalu isparavanjem vode) na koji se polaže krumpir koji se naizmjenično prekriva slamom, vrećama i slojem zemlje (ili otpadnim materijalima). Ukoliko nemate krumpir iz vlastitog uzgoja ili niste skloni gomilati zalihe u trapu, možete ga sačuvati od klijanja i dodatkom jabuke u vreću s njim.

Savjet 1 - Planiranje

Svakako planirajte kontrolu ekološke proizvodnje krumpira.

Savjet 2 - Ubiranje

Da bi krumpir što duže održao svježinu i kvalitetu, potrebno ga je vaditi iz zemlje tek pošto se stabljika potpuno osuši da bi očvrsnula potkožica (ne smije se pri dodiru guliti). Potrebno ga je vaditi za suhog vremena da bi ostalo na njemu što manje zemlje i vlage. Nakon skladištenja na hladnom mjestu sortira se po veličini i daljnjoj uporabi (odvoje se zaraženi i truli gomolji) te se sprema u skladište.

Savjet 3 - Krumpirom protiv glavobolje

Naribajte dva krumpira (kojima ste prethodno ogulili koru) i ocijedite tekućinu. Pulpu stavite u čistu gazu i položite na sljepoočnice i čelo. Uklanja glavobolju, a može ukloniti i vrućicu.

Savjet 4 - Pročistite lice i tijelo

U sok od krumpira (dobiven ribanjem dva sirova oguljena krumpira i procjeđivanjem tekućine) možete dodati i sok jedne naribane jabuke, pa popijte tako dobiveni pripravak sa svrhom pročišćavanja lica (blistavi ten) i tijela (uredna probava).

Savjet 5 - Brza pomoć u kuhinji

I na kraju savjet više za kuharice koje su nepažnjom presolile jelo. Ogulite četiri krumpira i ubacite ih u juhu, maneštru ili gulaš te prije serviranja izvadite. Krumpir će na sebe vezati sol, a jelo će opet biti fino kao na početku. Kažu da bi krumpir zbog svog sastava mogao lako održati čovjeka na životu. Ipak, bez obzira na njegovu biološku vrijednost, nije uputno pretjerivati u svakodnevnoj prehrani. Zato preporučujemo da ga brižljivo čuvate na prozračnom i hladnom mjestu te samo manju količinu držite u blizini kuhinje. Budući da se krumpir u narodnoj medicini koristi za smanjenje tjelesne topline i ublažavanje glavobolje, osvrnut ćemo se još jednom (vrlo kratko) i na njegova ljekovita svojstva.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 Već neko vrijeme uzgoj povrća nije rezerviran samo za one sretnike koji se mogu pohvaliti prostranim vrtom. Agronomi smatraju da radić, grašak, artičoka, paradaiz, krastavci, paprike, salata, mrkva, grah i ostali zdravi plodovi mogu carevati i na vašem balkonu. Upravo tako, dobro ste pročitali. Iskustvo pokazuje da ovaj kućni prostor u inozemstvu sve više preuzimaju jestive biljke. S vremena na vrijeme pojesti zdravo uzgojeno povrće s vlastitog balkona.

- Ljudi jednostavno nisu svjesni kakve sve mogućnosti pruža njihov balkon, bez obzira koje je on veličine. Bilo kakva posuda dovoljna je da u njoj posadite povrtnu biljku i uzgojite je do trenutka kada će ona dati plod. To je svakako bolja solucija od odlaska u velike supermarkete, gdje se nudi povrće niske nutritivne vrijednosti dopremljeno tko zna odakle.

Većina ljudi pogrešno razmišlja kad je uzgoj povrća na balkonu u pitanju. - Ljudi nalaze niz opravdanja kako ne bi počeli s time: da nemaju vremena, umješnosti ni snage za taj posao koji je, zapravo, jednostavan i zahvalan. Što je ljepše nego pojesti zrelu rajčicu koju ste sami uzgojili, upitala se Vertel koja je sigurna da je široka primjena uzgoja povrća na balkonima zgrada i nebodera samo pitanje vremena. Agronomi također prihvaćaju ovakve načine bavljenja povrtlarstvom, svjesni da urbanizacija uzima svoj danak, a to znači sve manje kvalitetnog prostora za vrtove.

- Klasični vrtovi polagano nestaju, jer se zemlja pretvara u nešto drugo. Jedna prosječna obitelj danas može ubirati dovoljno povrća od vrtića koji ima 12 kvadratnih metara. Od toga se može praktički hraniti cijelu godinu. Željela bih da puno ljudi to zna. Ista je stvar i s balkonima. Biljke se poslije mogu izmjenjivati i rasti u jedanput izoranoj zemlji, zaključuje Vertel, poručujući svima da se okušaju u uzgoju vlastitog povrća i voća kako bi se u vrijeme berbe mogli osjećati kao ponosni vrtlari, svjesni da svojoj djeci za objed serviraju samo čistu prirodu.

Raznolike posude

Stručnjaci tvrde da se gotovo sve povrće može uzgojiti u raznim posudama. Nemojte se brinuti, jer vaše povrće može rasti i u bačvi, košari, staroj gumi, limenoj posudi, šeširu ili čizmi. Povrću trebate osigurati i zaklon od vremenskih nepogoda, jer vjetar može smanjiti prinose za čak 25 posto. Biljke izložene vjetru učvršćuju svoje lišće i na taj način troše snagu koja im treba za plodove.

Patuljaste voćke

Pri odabiru biljaka za uzgoj na balkonima treba imati na umu da će puno jednostavnije za uzgoj biti one biljke koje nakon rezanja ponovno rastu. To su razne vrste salata i špinata koje možete brati više puta. Uz voće i povrće, na vašem balkonu može uspijevati i aromatično bilje, poput kadulje, peršina, bosiljka, ružmarina. Neke od povrtnica i začinskih biljki pomoći će vam čak i da se riješite dosadnih komaraca, muha i drugih kukaca, poručuju agronomi. Stručnjaci smatraju da s vremenom možete probati i s uzgojem jabuka, krušaka, bresaka, nektarina, višanja, trešanja i drugog voća na patuljastim stablima predviđenim baš za balkonski uzgoj.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437697
DanasDanas14
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1287
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11226
UkupnoUkupno1437697