Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 57 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

DVORIŠTE KOJE MAMI UZDAH
Dvorište i vrtovi su veoma važan dio svake kuće. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba. Možete od svog dvorišta napraviti odličan kutak za odmor kao i mesto gde ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima.
Kada je reč o vrtlarstvu ne radi se samo o cvijeću i cvećnjaku već za mnoge ovo znači ljubav i stvaranje. Dio svakog doma treba da bude lijepo sređena baštica i uredno potšišan travnjak. Kao dio jedne male igre u kojoj nije neophodna dotjeranost i uglađenost domaćina ukoliko miris i lijep izgled dvorišta i bašte odvlači pažnju svakom gostu. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka ali to nije uvijek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu ili vrtu u potpunosti brinu muškarci.
Prostor u kom želite potpuno da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem senzibilitetu. Postarajte ste da vam bude udobno i da se okružite bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Ovako ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.
Ako volite da uzgajate biljke, prostor dvorišta koji ste odvojili specijalno za to, daće vam priliku da se relaksirate, ali i da budete korisni. Ukoliko odlučite da gajite povrće, smjestite mini povrtnjak blizu dijela dvorišta rezervisanog za obroke. Uvećajte uživanje u ljetnjim jelima paradajzom, krastavcima, paprikom, jagodama, malinama i drugim voćem i povrćem koje ste sami odgajili. Samo prošetajte , uberite plodove i uživajte u ukusu vašeg proizvoda. Ukoliko ste više zainteresovani da u svojoj bašti gajite ukrasne biljke, neka ovaj dio dvorišta bude blizu dijela rezervisanog za odmor, koji ćete upotpuniti uživanjem u mirisu i bojama omiljenog cvijeća.
Ovakav način uređenja dvorišnog prostora ne mora da košta mnogo. Uz malo organizacije i kreativnosti svoje dvorište možete pretvoriti u sopstveni, multifunkcionalni vrt koji vam pruža sve udobnosti, u koji uvek možete da pobjegnete.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian UnterbergObjekti


Prostorije za uzgoj - Prostorije za uzgoj bukovače i shiitake su gotovo identične jer obje vrste zahtijevaju u određenim fazama gajenja gotovo iste ili vrlo slične uslove.Međutim nemojte nikada držati supstrate bukovače i shiitake u istoj prostoriji, u tom slučaju dolazi do zastoja u rastu i plodonošenju bukovače, a shiitaka ide bez problema. Ukoliko hoćete da ipak u istoj prostoriji imate obje vrste, gljive međusobno odvojite plastičnom folijom (tj. pregradite prostoriju).
Za gajenje obje vrste gljiva mogu vam poslužiti bilo koji zidani objekti bilo da su nadzemni ili pozemni, sa ili bez prirodnog svetla kao i sa ili bez prirodne ventilacije. Potrebno je da prostorija bude čista i provjetrena. Dovoljno je prostoriju okrečiti, a zatim da biste zaštitili sam objekat, na zidove postavite plastičnu foliju, to isto uradite i sa podom a po mogućnosti i sa plafonom. Plastična folija nije skupa tako da to nije neko ulaganje, a zaštitićete samu zgradu i zidove od vlaženja jer u nekim fazama razvoja gljive, potrebno je dići vlagu i do 90%.

Osvjetljenje - Osvetljenje prostorije je difuzno, znaci nesmete pustiti direktnu suncevu svetlost na supstrate sa gljivama, najbolje je resiti osvetljenje neonskim cevima i to u kombinaciji bela neonka sa svetlo plavom neonkom.Otprilike na 2m2 potrebno je montirati jednu neonku od 40 W , naizmenicno postavite neonke u boji belo i plavo, gljive odlicno reaguju na plavu svetlost, simuliraju se na taj nacin uslovi iz prirode, jer je poznato da gljive rastu posle kisa i nevremena propraceno sa grmljavinom, treperenje plave neonke bas to simulira. Licno sam imao slucaj da je kod istrosenih supstrata koje sam hteo izbaciti iz uzgajalista , nakon postavljanja plavih neonki poceli su ponovo da radjaju.
Nemorate meriti kolicinu svetlosti luksmetrom , dovoljno je osvetljenje to da mozete bez problema citati u svakom delu prostorije.Dovoljno je da svetlost bude upaljena nekih 8 do 10 h, na taj nacin imitirate smenu dana i noci. Ukoliko prostorija nije u dovoljnoj meri osvetljena moze doci do dugackih vratova kod gljiva tj. gljiva instiktivno krece ka svetloscu. Nemojte takodje da pokusavate podici nivo svetlosti jakom belinom zidova jer gljive ne vole veliku belinu, ukoliko su zidovi dosta beli prekrijte ih plavom folijom ili folijom u nekoj drugoj boji.

Provjetravanje - Izmena vazduha je dosta bitan parametar u gajenju gljiva, gljive su dosta veliki potrosaci kiseonika sobzirom da dosta brzo rastu trose veliku kolicinu kiseonika i ispustaju ugljen dioksid koji morate izbaciti iz prostorije.Nikako nesmete ostaviti supstrate na promaji to ce ih za kratko vreme osusiti, u zavisnosti od uzgajalista resicete i provetravanje, u donjoj zoni montirajte ventilator koji ce izvlaciti ugljen dioksid i izbacivati ga napolje, ukoliko su otvori na uzgajalistu samo sa jedne strane montirajte ventilator gde mozete a spojite ga sa plasticnim crevom koje cete pustiti po podu i perforirati ga kako bi se izbacio ugljen dioksid.
Neki uzgajivaci montiraju i ventilator koji stalno ubacuje kiseonik ali dovoljno je i otvoriti prozor na kome cete postaviti mrezu protiv insekata.Za koju god varjantu da se odlucite nemojte da brzina ventilatora bude veca od 3cm/sec, montirajte reducire za brzinu ventilatora, sve ovo navedeno je vise manje za profesionalne uzgajivace kod amaterskog gajenja dovoljno je stalno sa jedne strane imati otvoren prozor ili vrata i ne puniti prostoriju supstratima maksimalno. Naravno zimi kada su temperature niske najbolje je imati jos jednu prostoriju gde predgrevate svez vazduh i ubacujete ga u uzgajaliste.
Radi boljeg razumevanja dacu vam proracun za izbor ventilatora prema prostoriji koja sluzi za uzgoj. Na svakom ventilatoru ( mora biti aksijalni) stoji podatak m3/h . Izracunajte zapreminu prostorije i to pomnozite sa 10 dobicete koliko je potrebno m3/h ( npr 100m3 je zapremina prostorije x10 =1000m3/h ,ukoliko nemozete da nadjete ventilator te snage jos bolje kupite 5 manjih i montirajte ih na rastojanju od po 1m jedan od drugog.Ventilatori moraju biti aksijalni ( kao u kupatilima) takodje su se dobro, tj odlicno pokazali i aspiratori koji se koriste u kuhinjama, mada je njihova cena veca. Jednostavno receno prostorija gde su gljive mora biti provetrena kada udjete unutra nesme se osecati ustajao i zagusljiv vazduh.Nemojte prostoriju vetriti putem promaje.

Vlaga - Vlaga je treci bitan faktor u gajenju gljiva, to postizete na vise nacina, kvasenjem poda i zidova( montirana pvc folija), mikrorasprsivaci njihova cena je dosta niska, tu su i uredjaji za pravljenje hladne vodene pare tj. magle malo su skuplji ali su zato idealni otprilike za nekih 15 do 20m2 dovoljan je jedan taj uredjaj , njihova cena je oko 50 evra, naravno ukoliko imate dva ili tri uredjaja oni se medjusobno dopunjuju i dovoljni su za jedno 80m2. do 100 m2.Jos vam je potreban i jedan ili dva termometra kao i uredjaj za merenje vlage.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Šampinjoni ili kako ih još zovu, plemenite pečurke najčešće su uzgajane gljive u nas i u svijetu, a zanimanje za njih sve se više širi. Ova je gljiva čvrstog mesa i bijelog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i blagog okusa te niza ostalih karakteristika vrlo pogodna za pripremanje različitih kulinarskih specijaliteta. Šampinjoni, osim toga, spadaju u red rijetkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umjetno i prodaju na tržištu. Ova gljiva je bijele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cijele godine, konzervirane ili svježe.

Za uzgoj plemenite pečurke - šampinjona mogu poslužiti podrumi, staje, napušteni tuneli i svi drugi prostori debelih zidova u kojima se može održavati temperatura i vlažnost potrebna za uzgoj ovih gljiva. Da biste to uradili u prvoj fazi uzgoja šampinjona, fazi u kojoj micelij gljive prorašta kompost, potrebno je postići temperaturu od 22 – 25 C i ta temperatura ne smije da varira. Također je u toj fazi potrebno je održavati visoku relativnu vlagu zraka oko 90 – 95 %. U drugoj fazi – fazi plodonošenja odnosno rasta plodnih tijela gljive, temperaturu treba spustiti na 17 – 18 C, a i vlaga zraka bi trebala biti nešto niža od 95 %, a održava se prskanjem ili zalijevanjem nasada mlakom vodom. Da bi uzgoj šampinjona uspio, mora biti zadovoljen čitav niz uvjeta. Prije svega za osnivanje uzgajališta potrebno je imati prikladan prostor koji je moguće grijati, prozračivati i u njemu održavati besprijekornu čistoću. Treba zatim imati dobar kompost te odgovarajuću pokrovnu zemlju kao supstrat iz kojeg će gljiva crpsti hranjive supstance za svoj razvoj. Treba osigurati redovito vlaženje, zaštitu od bolesti i štetnika te pravilnu berbu i čuvanje gljiva.

Uzgoj Šampinjona

Kompost za uzgoj šampinjona nije obični vrtni kompost, način dobivanja ovog komposta nije jednostavan, zato ga je najbolje kupiti gotovog kod proizvođača. Prirodni kompost dobiva se od konjskog gnoja uz različite dodatke, dok se sintetički radi na bazi slame uz dodatak kokošjeg gnoja, gipsa, piljevine, superfosfata, kalijevog sulfata i drugih tvari u određenom omjeru. Fermentirani gnoj mora se pasterizirati kako bi se toplinom uništili potencijalni uzročnici bolesti i štetnici mora se dobro prozračiti kako u njemu ne bi ostalo amonijaka koji bi štetio razvoju gljiva. Više o dobivanju ovog komposta možete saznati u skripti "Uzgoj Šampinjona"

Početak uzgoja

Prije unošenja komposta u uzgajilište, prostor mora biti očišćen i dezinficiran. Temperatura u uzgajilištu je podešena ovisno o godišnjm dobu i vanjskoj temperaturi. Ubacivanje komposta Prilikom slaganja komposta na police, briketi treba malo da se rastresu jer se tokom transporta kompost isprešao. Poslije utovara, uzajalište treba očistiti i oprati. Nakon toga, potrebno je otvoriti foliju sa gornje strane i omogućiti oslobađanje viška plinova. Ukoliko je temperatura u kompostu visoka (>30 ºC, ljetnji period), potrebno je rashladiti uzgajalište

Inkubacija – prorastanje micelije kroz kompost

U ovoj fazi uzgoja najvažnija je temperatura u kompostu. Ne bi trebalo dozvoliti da pređe 26-27 ºC, jer to dovodi do smanjenja rodnosti, kao i pojave određenih bolesti. Ukoliko se osiguraju optimalni uslovi u uzgajalištu, micelij će potpuno prorasti kroz kompost u roku od 12 do 14 dana. Taj proces može biti i duži te traje do 20 dana, što ovisi od kvaliteta komposta kao i od postizanja uslova u uzgajalištu

USLOVI U PERIODU INKUBACIJE KOMPOSTA

Napomena

temperatura prostora,,,,,,,,,, 18 – 21 ºC,,,,,,,,,,,,,, 19 – 23 ºC
temperatura komposta,,,,,,, 22 – 27 ºC,,,,,,,,,,,,,,, 23 – 28 ºC
vlažnost,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, = 80%,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,80 – 85%
% CO2,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 0.7 – 2.0%,,,,,,,,,,,,,,1.0 – 3.0%

Mjerilo i znak dobrog komposta je temperaturna razlika koju kompost poslije nekoliko dana napravi u odnosu na temperaturu zraka u uzgajalištu. Ukoliko se desi da temperatura u kompostu naglo skoči, treba prvo pokušati smanjiti temperaturu zalijevanjem poda i zidova, uključivanjem sistema ventilacije, recirkulacije unutrašnjeg zraka i tek na kraju uključivanjem sistema hlađenja. Treba imati u vidu da u ovom periodu nije poželjno ubacivanje sviježeg zraka, zbog održavanja koncentracije CO2. Svaka nagla i velika promjena temperature komposta u ovoj fazi će imati posljedice na krajnji rezultat, tj. na prinos. Nanošenje pokrivke Pokrivka se postavlja na površinu komposta 8 litara ili 5cm debljine po briketu. Čitava površina briketa mora biti pokrivena pokrivkom, naročito ćoškovi. Pokrivka se ne pritiska, već samo ravna po gornjoj površini komposta.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 

Sirovina za pripremanje supstrata gljive bukovače može biti pšenična slama, ovsena slama, ječmena slama, livadsko sijeno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka. Sirovina mora biti zdrava tj. da nije pokisla, vlažna ili zaražena zelenom plijesni. Sirovinu treba usitniti na 2-3 cm. Ukoliko se supstrati rade na pšeničnoj slami nije potrebno kontrolisati ph vrijednost supstrata.
Ukoliko se radi na nekoj drugoj podlozi potrebno je podesiti ph vrijednost u granicama od 5-7 ph dodavanjem gipsa ili krede. Ph vrijednost se reguliše dodavanjem Ca CO3 ako je ph ispod 5, a gips dodajemo kada je ph iznad 7. Kad se supstrat dobro izmiješa treba uzeti uzorak sa više mijesta i izmjeriti ph vrednost. Micelijum treba po prijemu vizuelno kontrolisati da ne postoje tragovi zelene plijesni. Micelijum mora imati zdravu bijelu boju i karakterističnog je mirisa na gljive.

Priprema supstrata termičkom obradom

Pasterizacija: supstrat se stavlja u posudu (burad od 200 l ili veće) koje je sa spoljne strane izolovano i sa rešetkastim dnom. Na donjem dijelu je slavina za ispuštanje vode. Voda za pasterizaciju supstrata zagrijava se u posebnom sudu ili buretu. U vodu se dodaje benomil u koncetraciji 100 l voda 20 gr. benomila. Kada voda dostigne temperature od 60° do 65° C prebacuje se u sud sa supstratom. Supatratna masa se opterećuje tegom da bi se potopio u vodu. U vodi ostaje 24 h. Sud je najbolje poklopiti da bi se obezbijedilo sporo hlađenje.
Poslije 24 h supstrat se vadi iz suda i ostavlja na čisto mjesto najbolje na foliji, prekrije se folijom da bi što duže ostao topao i da bi se prohladio za zasijavanje, nekih 12 do 24 h. Nakon toga se vrši zasijavanje.

Priprema sustrata bez termičke obrade - koristiti isključivo aktivni micelijum

Supstrat se stavlja u posudu (burad od 200 l ili veće) koje je sa spoljne strane izolovano i sa rešetkastim dnom. Na donjem dijelu je slavina za ispuštanje vode. U vodu se dodaje benomil u koncetraciji 100 l voda 20 gr benomila. U vodi takođe dodati 5 gr hipermangana na 100 l vode, onda sve to dobro izmiješati. Supatratna masa se opterećuje tegom da bi se potopio u vodu. Poslije 24 h supstrat se vadi iz suda i ostavlja na čisto mjesto, najbolje na foliji i prekrije se folijom. Prije zasijavanja potrebno je da se supstrat ocijedi, cijedi se od 12 do 24 h. Nakon toga se vrši zasijavanje.

Zasijavanje

Temperatura supstrata treba da bude oko 20° C. Vlaga od 60 do 65%. Vreće se prethodno pripreme tako što se izbuše rupe zumbom 10 do 12 mm na razmaku 10x10 cm. Vreće su obično veličine 100x40 cm. Za jednu vreću potrebno je 1 l sjemena. Time se povećava brzina prorastanja. Micelijum je potrebno prvo izmrviti do veličine zrna žita. Osoba koja radi sa micelijumom mora dobro oprati ruke. Na dnu vreće se stavi slama tj. supstrat pa onda micelijum i sve tako redom. Vreću odozgo zatvoriti i zavezati kanapom.
Vreće moraju biti dobro nabijene. Zasijane vreće odlažemo u prostoriju za prorastanje, najbolja temperatura za prorastanje je od 15°C do18°C . Ova faza traje od 15-30 dana u zavisnosti soja tj. od vrste micelijuma. Prorastao supstrat je bijele boje, ukoliko se uoči zelena plijesan odstrani se skalperom, žiletom ili oštrim nožem i to mjesto se tretira rastvorom hipermangana. Nakon 7-10 dana pojavljuju se gljive.
Temperatura u prostoriji ne bi trebalo da bude ispod 12° C za zimski soj, a za ljetni ispod 16°C. Visoka temperatura takođe oštećuje gljive tako da ne prelazi 35°C. Gljive je najbolje brati ručno, očistiti otvore na vrećama od svih ostataka drški i zakržljalih primjeraka. Ukupno imamo 5-6 ekonomskih berbi. Berbe idu u talasima, najbolje je poslije prve berbe skinuti džakove. Stalno treba kontrolisati vlagu u prostoriji da ne padne ispod 85%. Po potrebi supstrate kvasiti i vlažiti cijelu prostoriju. Najbolji su uređaji koji stvaraju vještačku maglu. Prinos se kreće 30-40% od težine hranjivog supstrata.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437699
DanasDanas16
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1289
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11228
UkupnoUkupno1437699