Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 115 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

DVORIŠTE KOJE MAMI UZDAH
Dvorište i vrtovi su veoma važan dio svake kuće. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba. Možete od svog dvorišta napraviti odličan kutak za odmor kao i mesto gde ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima.
Kada je reč o vrtlarstvu ne radi se samo o cvijeću i cvećnjaku već za mnoge ovo znači ljubav i stvaranje. Dio svakog doma treba da bude lijepo sređena baštica i uredno potšišan travnjak. Kao dio jedne male igre u kojoj nije neophodna dotjeranost i uglađenost domaćina ukoliko miris i lijep izgled dvorišta i bašte odvlači pažnju svakom gostu. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka ali to nije uvijek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu ili vrtu u potpunosti brinu muškarci.
Prostor u kom želite potpuno da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem senzibilitetu. Postarajte ste da vam bude udobno i da se okružite bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Ovako ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.
Ako volite da uzgajate biljke, prostor dvorišta koji ste odvojili specijalno za to, daće vam priliku da se relaksirate, ali i da budete korisni. Ukoliko odlučite da gajite povrće, smjestite mini povrtnjak blizu dijela dvorišta rezervisanog za obroke. Uvećajte uživanje u ljetnjim jelima paradajzom, krastavcima, paprikom, jagodama, malinama i drugim voćem i povrćem koje ste sami odgajili. Samo prošetajte , uberite plodove i uživajte u ukusu vašeg proizvoda. Ukoliko ste više zainteresovani da u svojoj bašti gajite ukrasne biljke, neka ovaj dio dvorišta bude blizu dijela rezervisanog za odmor, koji ćete upotpuniti uživanjem u mirisu i bojama omiljenog cvijeća.
Ovakav način uređenja dvorišnog prostora ne mora da košta mnogo. Uz malo organizacije i kreativnosti svoje dvorište možete pretvoriti u sopstveni, multifunkcionalni vrt koji vam pruža sve udobnosti, u koji uvek možete da pobjegnete.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


Vaš ponos "Mirisni Balkon"S početkom proljeća počinje sezona cvijeća. Vrtovi i balkoni ukrašavaju se mirisnim, raznobojnim cvijećem. Već od kraja Marta može se zasaditi prvo cvijeće. Svakako treba pri tome voditi računa o odabiru adekvatnih vrsta. Kako u rano proljeće još može računati s pojavom jutarnjeg mraza u obzir dolaze samo određene vrste cvijeća.
Za kutije za cvijeće i tegle pogodne su u proljeće lukovice. Ukoliko ih zasadite već u jesen možete u posljednjim sedmicama zime već računati s prvim cvjetanjem. Vrlo robusne i postojane na hladnoću su šafrani. Ta bi ovo cvijeće uspješno proklijalo i doseglo svoju punu ljepotu boja na lukovice mora direktno djelovati hladnoća. Samo kod jakog mraza biljku treba prekriti ili je sklonite u hladni podrum.
S prvim toplim zrakama sunca bujaju tipično proljetno cvijeće u koje se ubrajaju tulipani, narcisi i hijacinte/zumbuli. I oni se moraju zasaditi prije pojave prvog mraza . Također treba voditi računa o dobroj odvodnji da lukovice ne bi istrunule. Uz dobre eksterne uvjete i njegu cvijeću je dovoljna obična zemlja- supstrat za cvijeće. Naravno povremeno je preporučljiva uporaba gnojiva.
Tko ne želi saditi lukovice može nakon prestanka razdoblja mraza jednostavno kupiti balkonsko cvijeće te ih staviti direktno u kutije i tegle za cvijeće. Ne postoje granice za individualni izbor boja; odabir cvijeće ne smije biti samo prema boji i izgledu , jer ne uspije svako cvijeće na svakoj lokaciji. Postoje vrste cvijeće koje uspijevaju sami samo na osunčanom balkonu ili balkonu koji je napola u sjeni. Tu se primjerice ubrajaju petunije, geranije i oleandri. Za balkone u sjeni pogodne su begonije , fuksije i primule.
Ne samo ispravno sađenje već i ispravna njega doprinose da balkonsko cvijeće tokom cijele godine osigurava veselu, cvjetnu optiku balkona. Balkonsko cvijeće osjetljivo je na na jaku kišu i vjetar te se zato mora zaštiti od ekstremnih vremenskih prilika. Prilikom sadnje dobro je odmah odabrati adekvatne posude. One ne smiju biti premale, moraju raspolagati mogućnošću odvodnje kako se unutra ne bi akumulirala voda. Kako je u proljeće općenito vlažnije nego ljeti proljetne cvjetnice ne smiju se ni puno zalijevati. Dodavanje gnojiva u zemlju osigurava cvijeće mjesecima ima dovoljnu opskrbu najvažnijim hranjivim tvarima.

Proljetni radovi u vrtu

Kao što svaki majstor mora pospremiti svoj alat kako bi bio spreman za idući posao, tako i vrtlari već u Decembru moraju pripremiti svoj vrt za novi početak vegetacije u proljeće. Ukoliko dobro obavite jesenske poslove, u proljeće ćete moći bezbrižno uživati u svom lijepom i urednom vrtu.
Kasnu zimu i proljeće vrt zove na hranjenje. Po zemlji najprije rasporedite gnojivo i čim bude dovoljno suvo, izravnajte grabljama teren i obradite ga kako bi započeli sa sijanjem. Pripremite tačno onoliko zemlje koliko trebate za sađenje i prekrijte gredice kako biste ih zaštitili od korova i održali vlažnima i spremnim na sadnju/sijanje.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 


SAD JE VRIJEME

Povrće iz vašeg vrta biće zdravije jer ga vjerovatno nećete tretirati pesticidima, vještačkim đubrivima, niti će sjeme i sadnice biti genetski modifikovano. Proljeće je pred vratima. Do početka dijeli nas manje od mjeseca, što znači da nije prerano početi razmišljati o uređenju vrta s povrćem, posebno ako ste početnik u tom području ili niste baš vješti.
Možda će vam se činiti da uzgoj povrća u vrtu nije vrijedan truda, jer danas cijele godine u prodavnicama možemo kupiti svježe povrće po više ili manje prihvatljivi cijenama, no činjenica je da morate voljeti vrtlarenje i željeti sebi i svojoj porodici pružiti viši i bolji kvalitet života.
Povrće iz vašeg vrta biće zdravije, jer ga vjerovatno nećete tretirati pesticidima, vještačkim đubrivom, niti će sjeme i sadnice biti genetski modifikovane, što u prodavnicama često nije slučaj.
Dakle, ako ste dobro razmislili i zaista se želite upuštati u avanturu zvanu povrtnjak, ovo su savjeti namijenjeni baš vama. Ne trebate biti čarobnjak da uspijete, ali sigurno da će vam bez prethodnog iskustva biti nešto teže. No, nemojte se dati smesti. Uz samo malo mudrosti i brige, za nekoliko mjeseci vaš vrt će biti prepun ukusnog povrća u kojem će svi uživati.

- Pobrinite se da je prostor na kojem planirate urediti povrtnjak veći dio dana na suncu, a najmanje osam sati. Povrtnjak će vam teško uspjeti u hladoviti drveća ili kuća. To će vam biti vrlo važno u proljeće i jesen kada dani još uvijek nisu toliko topli, dugi, niti sunčani.
- Teška, glinasta i nepropusna zemljišta nisu dobra za sadnju vrta, isto tako ni pretjerano šljunkovita i pjeskovita zemljišta. Najbolja su zemljišta koja ne zadržavaju vodu na površini, jer iako biljke vole vlagu, ne podnose ako je ima previše.
- Sastavite popis koje biste povrće voljeli posijati i posaditi. Preporučujemo vam ono koje je standardno za vaše podneblje, ali i isto tako povrće koje volite jesti i znate da je iz vrta mnogo ukusnije, nego kada ga kupite u radnji. Paprika, paradajiz, šargarepa, peršun, grašak…
- Prije nego što počnete sa sijanjem i sadnjom sadnica, pripremite zemlju prekopavanjem i dodavanjem prirodnog kompošta.
- Prilikom sadnje sadnica ostavite dovoljno prostora, između 20 i 30 centimetara, kako bi biljke imale dovoljno mjesta kada narastu. Kada sjeme proklije, razrijedite malene biljčice, zbog isto razloga – dovoljno prostora.
-Kada kupujete sjeme i sadnice, kupujte ih od poznatih i već prevjerenih dobavljača, što će vam donekle garantovati kvalitet sjemenja i sadnica. Obavezno na sjemenu gledajte datum pakovanja, kako ne biste slučajno kupili staro sjeme, koje vam vjerojatno uopštee neće proklijati.
- Ono što je važno prije nego započnete sa uzgojem povrća je da imate riješen sistem navodnjavanja, odnosno način na koji ćete zalijevati vrt i od kuda. Hoće li to biti kantama, crijevom ili nekim modernijim sistemom, odluka je na vama.
-Povrće u svojem vrtu za vrijeme ljetnih vrućina zalijevajte u ranu zoru ili kasno popodne, odnosno ranu veče, kada sunca u vrtu više nema, a zemlja se malo ohladi o ljetne žege. Takođe, ako je iako moguće ne zalijevajte povrće hladnom, nego mlakom vodom. Povrće nemojte zalijevati po stabljici nego pod korijen, jer će u protivnom listovi „izgorjeti“. Ljeti morate zalijevati svaki ili eventualno svaki drug dan.
-Ukoliko kod kuće nemate svoj kompošt, vrlo dobar i kvalitetan kompost možete nabaviti u vrtnim centrima. To će smanjiti potrebu za bilo kakvim dodatnim djubrivom. S đubrivom treba znati pažljivo postupati, a ako ste početnik u vrtlarenju, to može biti svojevrstan izazov. Naime, ako stavite previše đubriva postoji mogućnost da će biljka „izgorjeti“ i propasti ili će porasti velika, no neće moći zbog veličine držati još veće plodove. Kravljedjubrivo je, takođe, izvrsno za vrtove, a možete ga nabaviti na seoskim imanjima. Đubriva od svinja ili eventualno konja, prejaki je za povrtnjake. Nikako nemojte zaboraviti početi izrađivati kompošt, koji će vam dobro doći sljedeće sezone.
- Na vrijeme nabavite drvene kolceve za koje ćete privezati stabljike. Suvo lišće odstranjujte sa biljaka, jer ono ih samo iscrpljuje, i redovno plijevite korov, koji vrlo brzo može „progutati“ vaš vrt.
- Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen) i toplo (ljeto). U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, šargarepa peršun, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krompir, radić, spanać… U toplom razdoblju sadi se: grašak, slatki kukuruz, krastavci, patlidzan, paprika, bundeve, tikvice i paradajiz. Naravno, savjeta u vezi vrtlarenja nikada dosta, ono što je važno da previše ne komplikujete i zagorčavate sebi život. I nikako nemojte zaboraviti da biljke osjećaju i ako ćete o njima redovno brinuti, one će vam to znati uzvratiti.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 


Uredite povrtnjak bez previše muke

Nema ničeg ljepšeg i slasnijeg od povrća iz vlastitog povrtnjaka.

Ako mislite da naše mame i bake same od sebe znaju obrađivati vrt, varate se. Znanje i iskustvo stekle su s vremenom isto tako učeći od svojih mama i baka, i tako iz generacije u generaciju. Radi se o cijeloj jednoj „znanosti“ koju morate pohvatati kako biste mogli uživati u zdravim i svježim plodovima svog rada, a možete uštedjeti i nešto novaca. Nemojte se zavaravati, za obrađivanje vrta potrebno je utrošiti dosta vremena i više ili manje napornog rada. Nije dovoljno samo posijati sjeme ili posaditi sadnice. To je samo početak.
Dakle, ako ste spremni na avanturu koja se zove povrtnjak, evo nekoliko korisnih savjeta kako ga oformiti i što posaditi. Ukoliko nemate te sreće i nemate nikog tko bi vam mogao prenijeti znanje uzgoja povrća u vlastitom vrtu, morate se osloniti na upute koje možete pročitati u brojnim knjigama ili na internetskim stranicama. I sretno!

Početak je najteži

Za početak odlučite koje ćete povrće zasaditi u vrtu. Ograničite se na ono koje volite jesti, te na ono koje je mnogo bolje i kvalitetnije kada se jede svježe ubrano iz vrta, npr. paradaiz, paprika, špinat, grašak, zelena salata...

1.Vrt bi trebao većinu dana biti na suncu, pa prema tome birajte mjesto gdje ćete ga napraviti. Odredite širinu gredice i počnite kopati po njezinoj širini. Učinite to tako da sa lopatom za vrt iskopate kanalić (dubine 30 cm) po širini gredice, u koji ćete staviti kompošt (kupljeni ili domaći), te ga prekriti s sitnom zemljom. I tako redom dok ne dođete do kraja gredice.
2.Kada ste gredice pripremili za sijanje ili sadnju povrća, potrebno je izračunati koliko vam sadnica ili sjemena treba. Primjerice, zelena salata može biti stisnuta jedna pored druge, dok između sadnica paradaiza morate ostaviti prostor od 60-tak centimetara. Ako ćete saditi tikvice, razmak bi trebao biti oko metar. Za daljnje savjete i način na koji uzgojiti određenu vrstu povrća, možete pročitati na uputama koje dolaze uz sjemenje, internetu ili knjigama o uzgoju povrća.
3.Ukoliko je vaš vrt mali, izaberite povrće koje ne zahtjeva mnogo mjesta, kako biste uspjeli ugojiti čim više povrća. U mali vrt posijte zelenu salatu, grašak i krastavce koji se penju u zrak na drvene kolce, dok primjerice paradaiz možete posaditi i u viseće posude.
4.Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen), toplo (ljeto). U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, mrkva, peršin, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krumpir, radić, špinat...
U toplom razdoblju sadi se: slatki kukuruz, krastavci, patlidžan, paprika, bundeve, tikvice i paradaiz. 5.Neko povrće najbolje raste kada ga posijemo u zemlju: grašak, grah, mrkva, blitva, zelena salata, repa. Naravno, sjeme i je mnogo jeftinije od sadnica koje možete kupiti na piaci ili u vrtnim centrima.
6.Kada kupujete sjeme, gledajte datum pakiranja, jer ako sjeme nije svježe, postoji mogućnost da vam slabo ili uopće ne proklija. Sjeme je najbolje nabaviti početkom godine, jer je tada izbor najveći.
7.Sadnice kupujte kada je vrijeme za njihovu sadnju i kada je zemlja u potpunosti pripremljena. Zemlja u koju sadite neka bude vlažna, a sadnice ne smiju stajati dulje od tri dana izvan zemlje, nakon što ih kupite. Kada kupujete sadnice moraju biti svježe i čvrste, a ne uvenute i opuštene, s lijepim zelenim lišćem, bez rupica od kukaca.
8.Ukoliko želite uštedjeti novac na sadnicama, u zatvorenom prostoru u teglicama, zimi, posijte sjeme, da vam do proljeća izrastu sadnice koje onda možete presaditi u vrt. Zemlju za uzgoj sadnica nabavite u nekom od vrtnih centara.
9.Ukoliko želite da vaš povrtnjak procvjeta i da maksimalno uživate u njemu, posijte suncokret, koji će vam dugo krasiti vrt, a kasnije ćete moći uživati u njegovim košticama. Nikako nemojte zaboraviti nabaviti pravi alat za obrađivanje vrta, koji će vam uvelike olakšati posao: lopatu (veliku i malu), motiku (veliku i malu), grabljice (velike i male), kantu ili gumeno crijevo za zalijevanje vrta, rukavice.
Ukoliko već nemate određeno mjesto za sakupljanje kompošta, načinite ga i na taj način omogućite da vrt sam sebe reciklira.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437696
DanasDanas13
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1286
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11225
UkupnoUkupno1437696