Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 54 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

DVORIŠTE KOJE MAMI UZDAH
Dvorište i vrtovi su veoma važan dio svake kuće. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba. Možete od svog dvorišta napraviti odličan kutak za odmor kao i mesto gde ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima.
Kada je reč o vrtlarstvu ne radi se samo o cvijeću i cvećnjaku već za mnoge ovo znači ljubav i stvaranje. Dio svakog doma treba da bude lijepo sređena baštica i uredno potšišan travnjak. Kao dio jedne male igre u kojoj nije neophodna dotjeranost i uglađenost domaćina ukoliko miris i lijep izgled dvorišta i bašte odvlači pažnju svakom gostu. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka ali to nije uvijek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu ili vrtu u potpunosti brinu muškarci.
Prostor u kom želite potpuno da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem senzibilitetu. Postarajte ste da vam bude udobno i da se okružite bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Ovako ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.
Ako volite da uzgajate biljke, prostor dvorišta koji ste odvojili specijalno za to, daće vam priliku da se relaksirate, ali i da budete korisni. Ukoliko odlučite da gajite povrće, smjestite mini povrtnjak blizu dijela dvorišta rezervisanog za obroke. Uvećajte uživanje u ljetnjim jelima paradajzom, krastavcima, paprikom, jagodama, malinama i drugim voćem i povrćem koje ste sami odgajili. Samo prošetajte , uberite plodove i uživajte u ukusu vašeg proizvoda. Ukoliko ste više zainteresovani da u svojoj bašti gajite ukrasne biljke, neka ovaj dio dvorišta bude blizu dijela rezervisanog za odmor, koji ćete upotpuniti uživanjem u mirisu i bojama omiljenog cvijeća.
Ovakav način uređenja dvorišnog prostora ne mora da košta mnogo. Uz malo organizacije i kreativnosti svoje dvorište možete pretvoriti u sopstveni, multifunkcionalni vrt koji vam pruža sve udobnosti, u koji uvek možete da pobjegnete.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian UnterbergJEZERCE U VAŠEM DVORIŠTU


Dovoljno je osvrnuti se oko sebe, da bismo videli kako nas okružuju smeće, neuredni travnjaci, ugaženi vrtovi. Ovakvo ukrasno jezerce može poslužiti kao mali ribnjak, može biti fontana ugradite li mali vodoskok, uredno ga aranžirate, ali i čisti kutak prirode sa obiljem perunika, lokvanja, šaša, sitnih biljčica i sl. Priznajete, retki su oni koji u svom vrtu imaju ovako lep kutak.

Kako odrediti veličinu, oblik i dubinu?


Poželjno je da jezerce bude na suncu, ne preblizu kuće ili krošnje nekog stabla kako u jesen po njemu ne bi plovilo lišće umesto ribica. Preporučljivo je da mu površina bude najmanje tri kvadratna metra , pa sve do one veličine koja se može smestiti u vrt. Oblik treba prilagoditi terenu, a poželjno je da bude nepravilan, jer pravilni geometrisjki oblici zacelo nisu prirodni, pa neće doprineti pravom užitku.
Vrlo je bitno kako odrediti dubinu. U svakom slučaju sa jedne strane (preporučljivo 1/3 do 1/5 do obale) treba izvesti blagi uspon do dubine od oko 20cm. Na tom delu će početi klijati biljni svet a i mnoge ptičice će doći tu da se osveže.
Drugi deo takvog jezerca mora biti dubok 60-80cm, gde se „spušta“ sav biljni i životinjski svet da bi prezimeo. U toj dubini voda se sigurno neće zamrznuti tokom oštre zime, pa ćemo do sledeće sezone sačuvati svoje prirodno carstvo. Pri određivanju dubine važno je znati da većina rečnog i jezerskog bilja- kao šaš, perunika i sl. uspeva u vodi dubine od 20cm.

Kako to izvesti?


Osnovi materijal je PVC folija debljine 1mm. Vrlo je važna njena boja, jer ona daje odraz našem jezeru. Predlog je maslinastozelena, mada dobro može poslužiti i crna ili neka druga tamnija boja, jer dno ionako nakon određenog vremena poprima talog koji onda zajedno s biljem daje zeleni odsjaj i ugođaj.
Do jezerceta je najbolje provesti tri cevi. Dve služe za dovod vode i recirkulaciju. Pod pretpostavkom da nećemo ugrađivati neki filter i cirkulacijsku pumpu kojom bismo tu ustajalu vodu filtrirali, ovu drugu cev ostavimo kao rezervu za buduće namene. Takve cevi obično imaju promer 1/2˝ ili 3/4˝. Najbolje će za to poslužiti plastične polietilenske cevi. Za odvod vode treba odabrati cev minimalnog promera 50mm, koje se izrađuje za kućnu kanalizaciju. Na vrhu te cevi je obično sifon i on u stvari održava razinu jezerca.
Treba ga smestiti uz obalu na dohvat ruke, jer će se ponekad začeptit, pa ga valja i čistiti. Kad pada kiša, višak vode prelivaće se kroz tu cev u kanalizaciju. Jasno je da tu cev postavljamo s padom od jezerceta do kanalizacije. Što je jezerce veće, veći je i promer cevi.
Osim tih priključaka, do jezerca se može provesti i elektroinstalacija radi rasvete i eventualne ugradnje vodoskoka, fontane i sl. Ovde upozoravamo da treba ugraditi transformator za 220 na 24v, da bismo onemogućili eventualnie strujne udare, budući da se radi o elektoinstralaciji i elektrouređajima koji su uronjeni u vodu. Umesto odgovarajućeg crpnog agregata sa sapnicima ili slično, fontana ili vodoskok se može opremiti i potopnom bunarskom ili odmuljnom crpkom.

Vodoskok, fontana i osvetljenja


Ukoliko ste prostorno ograničeni, živite u stanu ili vrt vam je manjih dimenzija, malu oazu možete smestiti na balkon, terasu ili cak i u samom stanu. Do posude ili vodootporne građevinske konstrukcije sprovodite priključke kako smo opisali u malo pre navedenom tekstu. Pri tome je najpovoljnije koristiti materijale koji nisu podložni koroziji, npr. plastične posude i cevi za dovod i prelivanje vode te pocinkovani ili aluminijumski lim, a za konačnu spoljnu oblogu drvene ukrasne letvice, kamene ploče i slične obloge. Svi spojevi moraju biti nepropusni. Kod limenih posuda poželjno je limljenje preklopnih spojeva.

Efekti....


Najbolji se efekat postiže različitim vodoskocima i rasvetom. Rasveta se može postaviti i izvan vode, tj mali reflektor ili neki izvor svetla usmeriti na vodoskok. Ali, najbolji efekat se postiže ukoliko se reflektor postavi unutar jezerceta i usmeri na vodni mlaz. Specijalizirani proizvođači nude različite reflektore pa čak i u različitim bojama kao i one sa rotirajućim obojenim pločama da bi se postigao efekat raznobojnog raspršenog vodenog mlaza.
Na slici prikazan reflektor ima tipsku oznaku UWS K 3/403-10 sa svetiljkom od žarne niti za 220 V/50 Hz i 40W s priključnim kablom dužine 10m. Ali, postoji i tip UWS K 3/508-10 sa halogenom svetiljkom za 12V 50W. Za takav tip reflektora treba imati i tzv. zaštitni transformator radi galvanskog odvajanja i popune sigurnosti od eventualnog proboja električne energije.
Najpre treba iskopati željeni oblik i postaviti priključke. Sledi postavljanje ivične obloge jezerceta... ....a ako je potrebno veći komad, treba ga izrezati, spojiti i prilepiti, da bismo mogli pokriti čitavo dno. Oko priključaka treba raditi ovako, zavariti ili lepiti kao i ostala spojna mesta Nakon montiranja svih elemenata na priključke sledi punjenje, ali predhodno treba postaviti neki ukras, vodoskok ili slično.
Deo ukrasnog jezerceta ima po ivici busenje trave, a na drugom delu su kamene ploče ...do kojih je nasuta humusna zemlja, da bi se moglo posaditi ukrasno cveće, trava i slično rastinje Nakon mesec-dva trava će niknuti a do jeseni jezerce postatii pravi ukras vrta.
Uz malo mašte i truda u svaki se ambijent može ukomponovati lepa oaza cveća i vode. Mogućnosti je zaista mnogo i samo treba odabrati najprihvatljiviju varijantu.
Dekorativni vodonepropusni cupovi ili druge ukrasne posude mogu se, uz dodatna svetla i cirkulaciju vode, pretvoriti u živopisne oaze cvića. Rasvetom i vodoskokom mogu se postići očaravajući efekti.
Već postsojeće posude za sveće mogu se, uz dodatne zahvate i postavljanjem priključaka za vodu, pretvoriti u vrlo dekorativan element terase. Ovakve reflektore sa oznakom UWS K3 se jednostavno mogu uroniti u vodu i uključiti u struju.
Agregat UPL 24 ima pumpu od 80W i rasvetu od 50W te zaptitni trafo pa se njime mogu osigurati i vodoskok i osvetljenje.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 Začinsko bilje u vazamaPovrće i bilje ima više liepih strana. Njihovi listovi nisu samo zeleni, već imaju i prelaze nježnozelene, preko crvene i srebrnosive pa sve do bezbroj nijansi tamnozelene. Veliki broj dekorativnih cvjetova kod paradajza i sličnih biljaka ukusni plodovi. Cvjetovi majčine dušice, žalfije i bosiljka su veliki laskavci čulu mirisa. Imperativ u balkonskim vaznam je paprika. Doduše dobrog ukusa su sve vrste ali crvena je posebno bogata u sadržaju vitamina C. Cvjetovi mladog bielog luka se takođe mogu jesti. Svježim salatama daju blagi dobro poznati ukus. Najbolje je zasaditi jake sorte sa malim plodovima; crveni i žuti paradajz i začinsko bilje napravice mirisne, ukusne i na oko vrlo privlačne ukrase na balkonima.

Izbor ne treba da bude samo mali i fin već i plodonosan. Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju kombinaciju:

1. Mini paprika (sorta „jingle bells“), daje slatke plodove veličine oko 4cm
2. Mladi bieli luk koji se od crnog razlikuje po svojim pljosnatim stabljikama
3. Origano (postoje različite vrste, jedna od proverenih u ovoj kombinaciji je „Origanum vulgare“
4. Rukola – „Eruca vesicaria“ može da se sadi kao višegodišnja biljka
5. Majčina dušica „Thymus doerfleri“ oblikuje bogati mekani jastuk
6. Dragoljub „Tropaeolum majus“ je osim bogat u koloritu jestiv i pupoljci, cvjetovi i lišće.
7. Paprika „Pinokkio“ je liepe žute boje
8. Žbunasti bosiljak „Ocmium basilicum minimum, raste veoma bujno
9. Viseći paradajz „Balconi“.

Mirisni plodovi juga u saksiji

Ukusni plodovi iz nama dalekih zemalja mogu se gajiti i u domaćoj radinosti, tako sto se sjeme zasije u zemlju, lako proklija i izraste biljka u saksiji. Tako se mogu dobiti citrusi kao limun i klementine, pomorandže pa čak i avokado. Počastite vaše saksije košticama limuna i pomoradže

Setva: Mala zrna saditi u male saksije sa vlažnom pjeskovitom zemljom, obloženom folijom i postaviti na osvietjena i topla mjesta. čim se pojave prvi izdanci treba skinuti providnu foliju. Da bi se pospješilo razgranavanje treba odsjeći vrh izdanka, držite zemlju vlažnom pratite proces razvoja i kada biljka uznapreduje presadite je za broj veću saksiju mješavinom zemlje i pijeska i njegujte.
Nova biljka traži osvetljeno, toplo i ne suviše vlažno mjesto. Od marta do avgusta se đubri jednom mjesečno. Nikada nemojte saditi u mnogo veću saksiju, jer tada biljka „troši“ vrieme na razvoj korienskog sistema da popuni saksiju a sporije napreduje stabljika. Ako ustrajete i budete posvećeni možete imati prava mala stabla u saksiji koja će vas neopisivo radovati kada se „okite“ cvjetovima i prvim plodovima.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 Bršljan prečišćava vazduh u stanuBršljen, filodendron, dračena, kentija, aglaonema, fikus robusta, spatifilum, sanseverija... ove biljke preko dana apsorbuju ugljen-dioksid, a noću oslobađaju kiseonik.
Tokom tog procesa vazduh iz prostorije prolazi kroz listove biljaka sastavljenih od gustih biljnih vlakana koja se ponašaju kao filteri koji hvataju štetne molekule. Držite biljke u kuhinji, naročito ako kuvate na plin i u sobi u kojoj vam stoji kompjuter.

Savjeti za njegu sobnih biljki

U toku jeseni i zime cveće u kući često vene zbog nedostatka prirodnog svjetla i suvog vazduha.
Evo šta treba da uradite da bi vam sobne biljke ostale zdrave sve do proljeća. Cvieće ne treba držati ni na previše hladnom mjestu niti u pretoplom prostoru, a idealna temperatura je od 15 do 20 stepeni.
Ovo je trenutak da prestanete s prihranom većine biljaka, ali to ne važi za vrste koje će tek procvjetati, poput božićnog kaktusa, ciklame, azaleje… Redovno odstranjujte suve listove i uvele izdanke da bi biljka mogla liepo da raste.

Sobne biljke, dobrodošle!


Kada nešto definišemo kao sobnu biljku jasno je da mislimo na one koje odgajamo unutar kuće zbog liepog lišća ili cvjetova ili i jednog i drugog. One moraju biti sposobne ne samo da prežive nego i da rastu u uslovima u kojima mi živimo, a ti se uslovi – morate imati na umu – svakoga dana mienjaju i nisu prvenstveno prilagođeni zahtjevima biljke.
Šta je biljkama potrebno da bi preživjele, rasle i cvjetale? Kao osnovno, biljci je potrebno dovoljno svetla (koje se može stvoriti i na vještacki način, posebnim sijalicama i fluorescentnim cijevima).
Što su zelenije to je veća mogućnost da uspievaju u kući pri slabijem svjetlu, prošarane i svjetlije vrste treba da budu pozicionirane u najsvetlijem kutku. Odgovara im strujanje vazduha bez promaje, pa ih zato nemojte ostavljati osamljene u prostorima koji se rijetko koriste. Ne pogoduje im ni velika kolebanja temperature iako je to danas gotovo neizbježno naročito ako se u toku toplih dana aktivno koristi klimatizacija, ili pak zimi kada se centralno grejanje noću isključuje.

No, vlažnost vazduha je činilac koji im u domu najviše nedostaje i otuda osvježivači vazduha na radijatorima su dobrodošli, a stavljanje mokrih kamenčića na dno tanjirića ili ukrasne saksje će djelovati blagotvorno. činite to gde god je moguće, a najefektniji način da obezbiedite dovoljnu vlažnost je da spoljnu posudu obložite mahovinom. Njihove potrebe za vodom variraju od vrste do vrste. Izuzetno je važno poznavati potrebe one vrste koju smo riešili da uzgajamo.
Pogledajte na čas kroz prozor, listovi na drveću počinju da mienjaju boju, topli, zlatni crveni tonovi najavljuju dolazak madam u sustavom plastu. Da bi ste sanjali "zlatom i purpurom" šarane snove i uživali u poslednjim zracima sunca za početak unesite u svoj dom cvietno društvo i doživite ovu uzbudljivu igru boja na pragu jeseni.
Svako godišnje doba ima svoje favorite, a ljepotice koje nas uvode u jesen su definitivno hrizanteme. Sad je momenat da ih odaberete dok tek slutite šta kriju u svojim pupoljcima i unesete u svoj kutak da bi ste uživali u vrhuncu ljepote kada otvori svoje cvietne duše.
Ovo je moj dragocieni imetak veže me za prijatelja koji se oglasio u času kada mi se činilo da će ova jesen biti bez boja. Vjerujte i vi da je ovo ona jesen koju ćete pamtiti za života i po nenadano grandioznom cvjetnom vatrometu!
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437698
DanasDanas15
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1288
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11227
UkupnoUkupno1437698