Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 46 Gäste online

DVORIŠTE KOJE MAMI UZDAH
Dvorište i vrtovi su veoma važan dio svake kuće. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba. Možete od svog dvorišta napraviti odličan kutak za odmor kao i mesto gde ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima.
Kada je reč o vrtlarstvu ne radi se samo o cvijeću i cvećnjaku već za mnoge ovo znači ljubav i stvaranje. Dio svakog doma treba da bude lijepo sređena baštica i uredno potšišan travnjak. Kao dio jedne male igre u kojoj nije neophodna dotjeranost i uglađenost domaćina ukoliko miris i lijep izgled dvorišta i bašte odvlači pažnju svakom gostu. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka ali to nije uvijek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu ili vrtu u potpunosti brinu muškarci.
Prostor u kom želite potpuno da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem senzibilitetu. Postarajte ste da vam bude udobno i da se okružite bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Ovako ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.
Ako volite da uzgajate biljke, prostor dvorišta koji ste odvojili specijalno za to, daće vam priliku da se relaksirate, ali i da budete korisni. Ukoliko odlučite da gajite povrće, smjestite mini povrtnjak blizu dijela dvorišta rezervisanog za obroke. Uvećajte uživanje u ljetnjim jelima paradajzom, krastavcima, paprikom, jagodama, malinama i drugim voćem i povrćem koje ste sami odgajili. Samo prošetajte , uberite plodove i uživajte u ukusu vašeg proizvoda. Ukoliko ste više zainteresovani da u svojoj bašti gajite ukrasne biljke, neka ovaj dio dvorišta bude blizu dijela rezervisanog za odmor, koji ćete upotpuniti uživanjem u mirisu i bojama omiljenog cvijeća.
Ovakav način uređenja dvorišnog prostora ne mora da košta mnogo. Uz malo organizacije i kreativnosti svoje dvorište možete pretvoriti u sopstveni, multifunkcionalni vrt koji vam pruža sve udobnosti, u koji uvek možete da pobjegnete.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

 

Pošto je čovjek živo biće, sasvim je prirodno da što više upotrebljava prirodnu hranu, a prije svega to je starinsko voće. Da je voće, a posebno jabuka od velike koristi dokaz je i to što se vijekovima nosi bolesniku kao milošta, jer prava jabuka potiče rad mozga.
Starinske sadnice su sadnice života i dar za generacije, stoga razveselite svoje bližnje i prijatelje, ako morate nešto pokloniti i teško vam se odlučiti jer sve već imaju, zašto bacati novac na nešto na što će se skupljati prašina, poklonite nešto jeftino, a da traje cijeli život i da vas svakodnevno podsjeća na taj dan. Skoro svako ima komadic zemlje gdje može posaditi voćku života sa koje ćete iz godine u godinu brati brdo zdravih, sočnih ekoloških plodova. Štitimo našu istoriju i živimo zdravije.
Voćku sadi kraj kuće jer zaklanja od sunca, žege, vjetrova i oluja, listovi čiste zrak, a korijen zemlju, pa tako čini ukućane zdravijim."


DUD

Dud je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo. U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko sto.
Od svih sorti je najaromatičniji crni dud. Ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca ili svilene bube.
Dud je drvo brzog godišnjeg prirasta i u relativno kratko vrijeme daje obilnu drvnu masu. Gotovo je neshvatljivo da ga danas šumari ne uzgajaju kao brzorastuću vrstu s kvalitetnim tehničkim i tehnološkim svojstvima drva. Uzgaja se kao parkovna vrsta s mnogo formi, varijeteta i oblika lista, grana i habitusa. Može se uzgajati kao živica, živa ograda. Dobro podnosi kresanje i sječu "u glavu", a dobro se regenerira iz panja. Doživi visoku fizičku starost. 

Sastav i ljekovitost duda

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalijum, mangan i magnezijum, pektine i druge korisne supstance.

Posjeduju veliku količinu antioksidanata antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje da se uvrsti u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Crni dud

Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primenjuju se protiv proliva, a zreli kao blag laksativ.
Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je narodski lijek za snižavanje i regulisanje šećera u krvi pa se često primenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Bijeli dud

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina.Takođe se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniranje i čišćenje lica. U liječenju se koristi slično kao i crni dud. Zabeženo je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sistema. 
Sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obije vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.


Kora duda 

Gorka kora korijena duda koristi se kao lijek protiv crevnih parazita. Kora liječi bolesti crijeva, želudca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobijen od kore duda upotrebljava se spolja u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog pritiska.
Šta sve možemo spremiti od duda?
Plodovi duda i kora skupljaju se od juna do avgusta, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, sos, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Čaj od lista crnog duda za dijabetes


Prelijte 50 grama lišća duda sa pola litre ključale vode i ostavite na deset sati. Procijedite i pijte tokom dana.


Sirup protiv temperature, upale i zatvora

 Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije kašičice jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji 24 sata. Idući dan pomiješajte smjesu sa kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim zaslađivačem po vašoj želji (stevija, med, javorov sirup) i kuvajte do željene gustoće. Sipajte u sterilizovane flaše i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno sa vodom.
Nemojte preterivati sa konzumiranjem plodova duda, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.


Portu Pećke patrijaršije krasi šam-dud, posađen još u sedmoj deceniji 13. veka. Drvo je kao spomenik prirode zaštićen 1957. godine i smatra se prirodnim dobrom prve kategorije.
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 


Oskoruša

 
Oskoruša-Skorš, Oskorš, Skurš, Skruš, Skoruša – kod nas je vrlo rijetko drvo. Ta voćna vrsta polako izumire, jer se u prirodi teško razmnožava. Ta vrsta drveta je izvanredno tvrda i žilava, pa su ga naši preci upotrebljavali za izradu raznih točakova i zupčanika za vodene mlinove, za izradu okretnih osi tzv. svijeće kamenih utega preša za grožđe te zbog lijepog dekorativnog drveta upotrebljivanog u stolarstvu. Nekada je bilo poželjno da je stablo oskoruše uspijevalo na svakom domaćinstvu, jer ljekovitost plodova, posebno sušenih, koji su se kuhali za ljekovite čajeve, za mljeveno brašno koje se je dodavalo u hljeb, kompot od suhih plodova oskoruše, miješan sa drugim voćem je posebnog okusa.
Oskoruša je prilagodljiva za različita podnevlja, prilagođava se na zapuštena i suva zemljišta; jedino je važno da ima dovoljno svjetlosti, a otporna je na sušu i niske temperature. Deblo joj je ravno i prekriveno sa tankom sivo-smeđom korom; koja je raspucana i vrlo slična deblu kruške. Krošnja oskoruše je okruglasta ili piramidasta oblika, razgranata, glavne grane su snažno uspravne, a sa strane na krajevima su više vodoravne. Listovi su neparni (pernati) i sastavljeni od 13 do 21 streličastih dlakavih listića. Pupovi i cvjetni i lisni su poludugi, zašiljeni, ljepljivi, te pokriveni sa nježnim dlačicama, lišče i stablo je lijepo i dekorativno i može nam služiti kao voćno i ukrasnu drvo.
Oskoruša cvijeta u maju ili junu, cvjetovi su bijeli, skupljeni u skupinu cvjetova. Plodovi su jabukolikog ili kruškolikog oblika, više je oblika (tipova, vrsti); debeli su od 2-5 cm, na jednom sucvijeću ih je cijeli buket, čak i preko 10; a može i manje, što ovisi od oprašivanja, od sorte, tla i međusobne udaljenosti. Plodovi na drvetu su blijedo-zelene boje, na sunčanoj strani malo crvenkasti. Kad dozrijevaju u septembru ili oktobru, tada požute i počinju postupno padati sa drveta. Možemo ih otresti, ali moramo pričekati da plodovi posmeđe i da se ustoje. Meso je isprva tvrdo i jako trpko, a plodovi postanu ukusni tek nakon kraćeg ili dužeg vremena stajanja. Nekada su oskoruše spremale u slami ili sjenu na sjenicama, gdje je temperatura bila viša. Danas oskoruše možemo spremiti ubrane u gajbe poslagane u podrumu, skladištima, gdje na umjetan način prilagođavamo zračnu vlagu i visinu temperature.
Plodovi oskoruša su višenamjenski, koristimo ih umedene, sušimo ih, radimo iz njih kompote, namačemo ih u rakiju, a kod kuhanja žestokog pića daju jako kvalitetan liker. Ljekoviti plodovi se upotrebljavaju za uravnoteženje probave (želučane i crijevne probleme). Naši preci su govorili da su gradska gospoda jako cjenila rakiju od oskoruša. U kvalitetu žestokog pića oskoruše moraju neko vrijeme odležati, a njegov okus i kvaliteta samo time pridobivaju na kvaliteti.
Stabla oskoruša su rasla na svakom seoskom dvorištu i bila su hrana i lijek, naših predaka. Oskoruši su jako cijenjeni u Francuskoj i Njemačkoj, gdje su vrlo traženi u prehrambenoj industriji, te ih uzgajaju u nasadima, a upotrebljavaju za izradu voćnog vina i soka.
S obzirom na njegu i uzgoj, oskoruša je vrlo skromna biljka, obrezivanje se vrši samo ako je nužno. Pri sađenju se iskopaju veće jame, koje pognojimo; prvih godina potrebno je više puta prekopati zemlju pod sadnicom, da je bez korova, po potrebi dognojimo tako da sadnica čim prije izraste i oblikuje se u drvo – koje je lijepo i dekorativno. Oskoruše dočekaju zavidnu starost – više stotina godina. Kod nas, na našem području rastu oskoruše zavidne starosti. Izmjeren je opseg 5 stabla, mjerenje 1,3 m od tla.
Svaku jesen se kod nas na sajmovima se mogu pogledati plodovi različitih sorti oskoruša. Svježi i sušeni, te u flaše umočeni u domaću rakiju se mogu i degustirati. Sadnice oskoruša su cijepljene i ne narastu visoko, petu godino poslije sadnje, daje rod. Nekada su sadnice oškoruše uzgajivali sa sjemenom, takvu stablo dugo raste i je kasno rodi.
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 

Mušmula


 
Vrijeme cvatnje:

Maj - Juni.

Miris i okus:

zreli je plod aromatičan i slatko-kiselog okusa.

Mjesto rasta :

uzgaja se ili raste poludivlje u prirodi.

Mušmula pripada porodici ružinjača (Familiae Rosaceae). Ova je biljka prirodni adstrigens, antidijaroik, antiskorbut, hemostiptik i laksativ. Drugo ime za mušmulu je divlja kruškica, francuski - Neflier d'Allemagne, slovenski - navadna nešplja, talijanski - nespolo volfare.
Rimljanima je mušmula bila omiljena voćka pa su je sadili u svojim vojničkim taborima. Mušmula potječe iz Azije, odakle je prenesena u Europu oko 200god. prije Krista, te se udomaćila u Grčkoj i Italiji, a potom i u cijeloj Europi.
Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za liječenje konstipacije, neredovite stolice i drugih probavnih tegoba. Nedozrela mušmula steže sluznice te se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj šupljini, kao što je krvarenje zubnog mesa, zuba, afti i drugih krvarenja; proljeva, dizenterije te u svim slučajevima kad je potrebno stezanje tkiva, ali i protuupalno djelovanje. U tim slučajevima pogodni su pripravci od lista, jer u njemu je najviše tanina. Inače, kora stabla može umjesto kinina poslužiti u liječenju malarije, a drvo mušmule je tvrdo i fleksibilno te se od njega izrađuju alatke i druge drvene naprave i pomagala.

Ljekovito djelovanje
 

Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećea i pektina te je, u nedostatku boljih sredstava, vrijedna pažnje u liječenju skorbuta, tim više što djeca vole mušmule kad potpuno sazriju. Ali mušmula djeluje i u nekim drugim zdravstvenim tegobama:

- potiče na rad žlijezde slinovnice i želučane žlijezde i djelotvorna je u liječenju tih poremećaja, pogotovo u ljudi starije dobi i kod proljeva
- mesnati dio dobar je laksativ
- pripravci od ploda i lista zaustavljaju krvarenja
- u pučkoj medicini od sjemenki koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz pripremaju se oblazi za razne ozljede kože
- sjemenke inače sadrže mali postotak cijanovodične kiseline, pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontroliranim količinama koriste se za otapanje kamenaca u bubregu i mjehuru
- nedozrela mušmula steže sluznice te se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj šupljini, kao što je krvarenje zubnog mesa, zuba, afti i drugih krvarenja; proljeva, dizenterije te u svim slučajevima kad je potrebno stezanje tkiva, ali i protuupalno djelovanje. U tim slučajevima pogodni su pripravci od lista, jer u njemu je najviše tanina.

Branje i prerada:

beru se najprije zreli plodovi, zatim sjemenke, list, cvijet, kao i nezreli plodovi koji se mogu spremiti u slamu da potpuno dozriju. List se sabire u proljeće, a cvijet za vrijeme cvatnje, a suše se na zraku. Koru s drveta treba skidati na proljeće ili na jesen.

Ljekoviti sadržaj:

tanin, oko 35 posto šećera (u suhoj tvari), vitamin C, pektin, smola te jabučna, limunska i vinska kiselina.

Čaj

(za spomenuta oboljenja)
1 kašiku usitnjnih svježih zelenih plodova, 2 dl vode.
Priprema:
vrućom vodom preliti mušmule, poklopiti i nakon 1 sata procijediti.
Upotreba:
piti do 2-3 šalice čaja protiv proljeva, a potiv krvarenja zubnog mesa grgljati i ispirati usnu šupljinu više puta dnevno.
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450572
DanasDanas228
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2724
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8699
UkupnoUkupno1450572