Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 38 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

KUD-TREBAVA"BOLJE DA NESTANE SELO NEGO OBIČAJI"
"Običaji izriču istinu i vrijednost naše ukupne kulture, određuju odnose prema svemu što postoji, određuju odnose prema svemu racionalnom i iracionalnom. Stvaralačka je to komunikacija koja rađa povjerenjem, istinom, ljepotom, dobrotom, tolerancijom, plemenitošću i ljubavlju. "
Upoznajući narodno blago koje su nam ostavili naši stari, upoznajemo vrijednosti koje nas određuju kao narod stare i bogate kulture.
Poznavanje tradicije je poznavanje korijena. Što više poznajemo tradiciju, to smo svjesniji bogatstva koje nosimo u nasljeđu i važnosti očuvanja za buduće naraštaje.
Tradicijom smo naslijedili ono što su živjeli naši preci, kako su se odijevali i na koji način su izrađivali odjevne predmete, sve stare zanate koje su radili, jela koja su pripremali, ono što su pjevali, gradili, kao i razne običaje– sve je to naša kulturna baština, baština naše djece i unuka.
Očuvanje svega navedenog upravo je i cilj KUD-a Trebava iz Koprivne.POČETKOM MARTA 2012 GODINE
RUKOVODSTVO KUD-a"KOPRIVNA" MIJENJA IME KUD-a"KOPRIVNA"
U NOVO IME******JAK I STABILNI KUD-2009
******KUD"TREBAVA"******SVI KOJI VOLE KUD "TREBAVA" IZ KOPRIVNE , ŽELE BITI SPONZORI ,DONATORI... ŽELE POMOĆI

IBAN BA395620118117399269
"TREBAVA" KUD KOPRIVNA
SWIFT BIC : RAZBBA22
NLB Razvojna banka a.d.


UPRAVA KUD-a „TREBAVA“ KOPRIVNA
PREDSJEDNIK:Vujić Stanimir

PODPRESJEDNIK:Marković Petar

SEKRETAR:Milićević Željko

KOREOGRAF:Jovanović Stefan

Polovinom Jula 2009 godine održana je Osnivačka skupština KUD-a, na kojoj je usvojen Statut,izabrano rukovodstvo, te se pristupilo samom procesu registracije, koji je s uspjehom završena početkom 2010. godine.
Zbog nedostatka materijalnih sredstava i iskustva u birokratskim procedurama potrebnim za registraciju KUD-a, inicijativni odbor obratio se za pomoć Opstini Modriča Načelniku Mladenu Krekić, koji je prepoznavši korisnu inicijativu i njezin pozitivan učinak, pristao pomoći KUD-u, te materijalno, moralno i u svim drugim oblicima potpomogao osnivanje KUD-a.

KUD „Koprivna“ ipak ostaje vjerna korijenima, pa je tako neizostavan učesnik na svim Školskim slavljima kao i vjerskim praznicima uz veliku podršku svećenika Jadranka Stojanovića.
Društvo također intenzivno radi na povezivanju sa svim kulturnim ustanovama i organizacijama Opštine Modriča i šire, pa tako KUD „Koprivna“ nastupa u OŠ Sveti Sava - Koprivna, više puta u Domu Kulture te imali su čast izvesti svoj bogati program na promociji knjiga Koprivljanina i vjernog Trebavca Milisava Đurića, što zasigurno pokazuje visoke kvalitete rada i ugleda koje društvo uživa u kulturnim krugovima na ovim prostorima.

Entuzijazam i pozitivna atmosfera u kojoj su se probe tada malobrojnih članova odvijale, počele su privlačiti sve veći broj prvenstveno mladih ljudi, a pozitivan učinak takve vrste druženja, sticanja novih znanja i razmjene iskustava, počeo se pozitivno odražavati kako na kvalitetu društvenog života omladine MZ Koprivna, tako i na dobrokomšijske i međuljudske odnose između sela Vranjaka,Dugog Polja,Podnovlja Kožuha,Modriče itd....
Isključivo vlastitim znanjima i sredstvima, te požrtvovanim radom koreografa Maslić Milana, KUD je uspijo uvježbati znatan broj igara, stvorivši tako raznolik i bogat repertoar, sa visokim kvalitetom izvodenja igara iz naših krajeva.
Nastup koji je uslijedio Jula ove godine u Dugom Polju,zauzeto zasluženo 2 mjesto posle domaćina,prvi put otkako KUD-Koprivna postoji (mislimo na novo osnovani klub od 2009), nastupali su savršeno uvježbati za takvu vrst nastupa.
Rastući broj članva, te određena znanja i vještne koje isti posjeduju, omogućavaju i čine potrebnim izgradnju čvršće organizacijske strukture, pa se javlja ideja o osnutku društva, koje bi proširilo aktivnosti uz folklor tako i na dramsku sekciju.
Postavljajući tako temelje udruženju koje će okupljati omladinu, poticati kreativnost, čuvati običaje i tradiciju ovih krajeva, te u svim aspektima svojeg djelovanja pozitivno uticati na zajednicu, prvenstveno mlade Koprivne.


Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


IZGRADNJA ZADRUŽNOG DOMAPo završetku II Svjetskog rata u tek oslobođenoj Jugoslaviji na nivou države donešen je plan da se odma pristupi obnovi i izgradnji i razvoju ratom porušene zemlje.Za ostvarivanje toga plana angažovano je svo radno stanovništvo ,na nivou republičkog i saveznog značaja od 1946.do 1950.g.
Na nivou sela donešen je program izgradnje domova za kulturno-zabavni život.Pored Koprivne po tipskom projektu građeni su domovi i u svim okolnim selima.Gradnja našeg doma planirala je dovršetak za dvije godine,1947.-1948.g.Bio je ovo jedan od najvećih izazova do danas za mještane Koprivne u siromašnom narodu posle rata.Odgovornost za izradu imao je Mjesni narodni odbor,i Narodni front koji su početkom 1947.g.počeli pripreme i rad.
Radi izgradnje pruge Šamac-Sarajevo izgradnja doma počela je u jesen te godine.Formirana je radna brigada u kojoj su bili obuhvaćeni svi muški,ženski sposobni mještani od 15-50 godina.A raspoređivani su u radne grupe.Za predsjednika odbora za gradnju doma postavljen je Stojan Vasiljević,a za rukovodioca radne brigade Jovo T. Vasiljević.
U jesen te godine prema planu iskpan je temelj (zemljani radovi).Dobrovoljnim radnim akcijama sa volujskim i konjskim zapregama sakupljan je kamen po koritima svih rijeka i potoka u ovom naselju.
Naredne 1948.g. u proljeće radovi su nastavljeni po planu prema potrebi određenih građevinskih radova.U okviru radne brigade formirane su radne grupe,za pravljenje i pečenje cigle i kreča i izradu skjela za zidarske i tesarske radove.Angažovan je dovoz vode za gašenje kreča i pravljenje maltera,kovači za potkivanje konja i popravke zaprežnji kola i sl.Osim toga 40 Koprivljanja poslato je na Konjuh planinu za sječu građe za krovne konstrukcije.Isti su sjekli građu i za druga gradilišta opštine.

Za izvođenje radova angažovano je stručno lice ispred opštine,a nakon dva mjeseca njega je zamijenio Slavko M. Despotović i zamjenik Petar Jelić.Za sam početak zidarskih radova od opštine je dobiveno 6000 komada cigle a ostalu ciglu obezbijedlili su mještani.Ručnom izradom cigle na lokalitetu kuće Drage Jevtića sa grupom iskusnih ljudi za taj rad Stankom Nedićem,Bogdanom Čočićem,Anđelkom Čakarevićem i Antonijem Bertonijem predratnim majstorom na ciglani Koprivna.
Pečenjem kreča na krečanama rukovodio je najiskusniji krečar i istaknuti zidari Janko i Vaso Despotovići. Za rad na gradilištu doma od omladinki i omladinaca formirana je radna četa koja je tu boravila stalno do završetka gradnje.Omladinci su smješteni u kuću kovača Krste Sivčevića sadašnja kuća Save L. Vidovića,a omladinke u kuću Vojina Stevanovića.Svi su oni tu i noćevali.Ishrana je vršena na samom gradilištu na zajedničkom kazanu gdje su spremana kuvana jela od prikupljenih poljoprivrednih proizvoda u selu,a hljeb (kuruza) donosile su domaćice od kuća.
U nedostatku crijepa kod pokrivanja doma,crijep je obezbeđivan od strane domaćinstava sela otkrivajući dijelom pomoćne zgrade.Po završetku radova država je kao pomoć dodijelila stolariju,prozore i vrata bez stakla.I tako je okončana izgradnja doma.Dobrovoljnim radom i novčanim sredstvima opremite su i otvorene u sastavu doma prodavnice,otkupna stanica,ugostiteljski objekti,ambulanta,apoteka,pošta i kancelarije.A u kulturnom dijelu sala za filmske predstave,pozorisšne predstave,igranke,priredbe,proslave,političke skupove kao i čitaonice.
U današnje vrijeme od toga svega je malo ostalo.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439728
DanasDanas385
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica385
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13257
UkupnoUkupno1439728