Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 70 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

KUD-TREBAVA"BOLJE DA NESTANE SELO NEGO OBIČAJI"
"Običaji izriču istinu i vrijednost naše ukupne kulture, određuju odnose prema svemu što postoji, određuju odnose prema svemu racionalnom i iracionalnom. Stvaralačka je to komunikacija koja rađa povjerenjem, istinom, ljepotom, dobrotom, tolerancijom, plemenitošću i ljubavlju. "
Upoznajući narodno blago koje su nam ostavili naši stari, upoznajemo vrijednosti koje nas određuju kao narod stare i bogate kulture.
Poznavanje tradicije je poznavanje korijena. Što više poznajemo tradiciju, to smo svjesniji bogatstva koje nosimo u nasljeđu i važnosti očuvanja za buduće naraštaje.
Tradicijom smo naslijedili ono što su živjeli naši preci, kako su se odijevali i na koji način su izrađivali odjevne predmete, sve stare zanate koje su radili, jela koja su pripremali, ono što su pjevali, gradili, kao i razne običaje– sve je to naša kulturna baština, baština naše djece i unuka.
Očuvanje svega navedenog upravo je i cilj KUD-a Trebava iz Koprivne.POČETKOM MARTA 2012 GODINE
RUKOVODSTVO KUD-a"KOPRIVNA" MIJENJA IME KUD-a"KOPRIVNA"
U NOVO IME******JAK I STABILNI KUD-2009
******KUD"TREBAVA"******SVI KOJI VOLE KUD "TREBAVA" IZ KOPRIVNE , ŽELE BITI SPONZORI ,DONATORI... ŽELE POMOĆI

IBAN BA395620118117399269
"TREBAVA" KUD KOPRIVNA
SWIFT BIC : RAZBBA22
NLB Razvojna banka a.d.


UPRAVA KUD-a „TREBAVA“ KOPRIVNA
PREDSJEDNIK:Vujić Stanimir

PODPRESJEDNIK:Marković Petar

SEKRETAR:Milićević Željko

KOREOGRAF:Jovanović Stefan

Polovinom Jula 2009 godine održana je Osnivačka skupština KUD-a, na kojoj je usvojen Statut,izabrano rukovodstvo, te se pristupilo samom procesu registracije, koji je s uspjehom završena početkom 2010. godine.
Zbog nedostatka materijalnih sredstava i iskustva u birokratskim procedurama potrebnim za registraciju KUD-a, inicijativni odbor obratio se za pomoć Opstini Modriča Načelniku Mladenu Krekić, koji je prepoznavši korisnu inicijativu i njezin pozitivan učinak, pristao pomoći KUD-u, te materijalno, moralno i u svim drugim oblicima potpomogao osnivanje KUD-a.

KUD „Koprivna“ ipak ostaje vjerna korijenima, pa je tako neizostavan učesnik na svim Školskim slavljima kao i vjerskim praznicima uz veliku podršku svećenika Jadranka Stojanovića.
Društvo također intenzivno radi na povezivanju sa svim kulturnim ustanovama i organizacijama Opštine Modriča i šire, pa tako KUD „Koprivna“ nastupa u OŠ Sveti Sava - Koprivna, više puta u Domu Kulture te imali su čast izvesti svoj bogati program na promociji knjiga Koprivljanina i vjernog Trebavca Milisava Đurića, što zasigurno pokazuje visoke kvalitete rada i ugleda koje društvo uživa u kulturnim krugovima na ovim prostorima.

Entuzijazam i pozitivna atmosfera u kojoj su se probe tada malobrojnih članova odvijale, počele su privlačiti sve veći broj prvenstveno mladih ljudi, a pozitivan učinak takve vrste druženja, sticanja novih znanja i razmjene iskustava, počeo se pozitivno odražavati kako na kvalitetu društvenog života omladine MZ Koprivna, tako i na dobrokomšijske i međuljudske odnose između sela Vranjaka,Dugog Polja,Podnovlja Kožuha,Modriče itd....
Isključivo vlastitim znanjima i sredstvima, te požrtvovanim radom koreografa Maslić Milana, KUD je uspijo uvježbati znatan broj igara, stvorivši tako raznolik i bogat repertoar, sa visokim kvalitetom izvodenja igara iz naših krajeva.
Nastup koji je uslijedio Jula ove godine u Dugom Polju,zauzeto zasluženo 2 mjesto posle domaćina,prvi put otkako KUD-Koprivna postoji (mislimo na novo osnovani klub od 2009), nastupali su savršeno uvježbati za takvu vrst nastupa.
Rastući broj članva, te određena znanja i vještne koje isti posjeduju, omogućavaju i čine potrebnim izgradnju čvršće organizacijske strukture, pa se javlja ideja o osnutku društva, koje bi proširilo aktivnosti uz folklor tako i na dramsku sekciju.
Postavljajući tako temelje udruženju koje će okupljati omladinu, poticati kreativnost, čuvati običaje i tradiciju ovih krajeva, te u svim aspektima svojeg djelovanja pozitivno uticati na zajednicu, prvenstveno mlade Koprivne.


Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

VEČE FOLKLORA U KOPRIVNI


U nedjelju 24.Aprila 2011.godine DOM Kulture u Koprivni, bio je pretijesan da primi sve radoznale na Promociji knjige i Uskrsnjoj igranci koju tradicionalno organizuje Folklorno Društvo Koprivna. I ako je moglo i biti više našeg naroda na ovom skupu, čini se da su došli baš oni kojima u srcu i duši leži kultura i tradicija.
Zaista svaka pohvala ide na neumornu djecu i roditelje a posebno rukovodstvo KUD "Koprivna" koji su i pored raspusta djece ipak uspjeli dovesti reprezentativni sastava ovog svojevrsnog ambasadora kulture Koprivne. KUD "Koprivna" je više puta nastupao u toku večeri, prvo su naj mlađi u par navrata pokazali šta znaju a pred sam završetak programa poslednja igra ciganskog melosa digla je posjetioce na noge.Dupke puni DOM Kulture u talasima, aplauzima pozdravilo lepršavu i nadahnutu igru naše Koprivnske mladosti.

Svi oni koji su bilu skupa sa nama na promociji knjige Koptivljanina -Trebavca Milisava Ɖurića o nasem sugrađaninu pokojnom TOZI, zaista su bili na dobitku jer su pokazali da podržavaju kulturu i dobro našeg sela. Jer čak i u ovim prilikama takav odnos prema kulturi treba pokaziati da imamo s čim da se ponosimo. Ova kratka jednodnevna epizoda prezentacije naše kulturne baštine na malom prostoru ima veliki značaj.
Još jednom svaka čast KUD "Koprivna" i svim Koprivljanima i našim prijateljima koji su učestovali ili bili sudinoci na "Uskrsnoj igranci "i promociji knjige MONOGRAFIJA-Žarko Marjanović –Toza.

U civiliziranim zemljama i narodima, a naročito u redovima onih naroda koji drže do svoje kulture i tradicije, narodne nošnje predstavljaju vrlo bitan dio kulturne baštine, isto kao što su to i usmeno stvaralaštvo, narodna poezija,slikarstvo itd.

Narodne nošnje, uz to, imaju i svoju konkretnu, stvarnu, materijalnu i opipljivu dimenziju. Narod sa dugom tradicijom i velikim kulturnim dosezima, u pravilu je i veliki tradicionalista i vrlo ponosno i ljubomorno čuva svoju baštinu i baštini je po svaku cijenu, pa makar to bilo i u rijetkim prilikama - o državnim ili vjerskim praznicima,promiciji i slicno. Manji narod - manja kultura, manja tradicija, manje držanja do sebe. Sve to zapljusnulo je i naše prostore, a naročito poslije raspada bivše zajedničke države i prokletog rata.

U programu je dat prostor za učešće prijatelja ovog društva, koji su pjesmom i riječju ostavili jedan lijep utisak o kom će se još dugo pričati. Ne trebamo izostaviti ni imena Maslić Milan, Marković Petar, Čakarević Milovan- Mika, , Marković Jovica, Čakarević Zoran, Savanović(Prede)Čedo koji su svojim učešćem učinili da program bude što raznovrsniji.
Bio je to praznik za oči. Posmatrajući tu lijepu mladost obučenu u nošnju koja ostavlja žal za nečim što davno bješe. A ono što davno bješe ne bi zaboravljeno, stoga budimo sretni kad imamo nekog ko njeguje i održava tu našu prošlost do današnjih dana. Za nas ovdje u Koprivni je KUD Koprivna, njegova folklorna grupa je najaktivnija i najistrajnija.

Podržimo i pomozimo toj mladosti, da pokaže šta zna i umije,da nas predstavljaju po raznim takmičenjima te budu ambasadori kulture nase Koprivne…

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439734
DanasDanas391
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica391
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13263
UkupnoUkupno1439734