Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 71 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

KUD-TREBAVA"BOLJE DA NESTANE SELO NEGO OBIČAJI"
"Običaji izriču istinu i vrijednost naše ukupne kulture, određuju odnose prema svemu što postoji, određuju odnose prema svemu racionalnom i iracionalnom. Stvaralačka je to komunikacija koja rađa povjerenjem, istinom, ljepotom, dobrotom, tolerancijom, plemenitošću i ljubavlju. "
Upoznajući narodno blago koje su nam ostavili naši stari, upoznajemo vrijednosti koje nas određuju kao narod stare i bogate kulture.
Poznavanje tradicije je poznavanje korijena. Što više poznajemo tradiciju, to smo svjesniji bogatstva koje nosimo u nasljeđu i važnosti očuvanja za buduće naraštaje.
Tradicijom smo naslijedili ono što su živjeli naši preci, kako su se odijevali i na koji način su izrađivali odjevne predmete, sve stare zanate koje su radili, jela koja su pripremali, ono što su pjevali, gradili, kao i razne običaje– sve je to naša kulturna baština, baština naše djece i unuka.
Očuvanje svega navedenog upravo je i cilj KUD-a Trebava iz Koprivne.POČETKOM MARTA 2012 GODINE
RUKOVODSTVO KUD-a"KOPRIVNA" MIJENJA IME KUD-a"KOPRIVNA"
U NOVO IME******JAK I STABILNI KUD-2009
******KUD"TREBAVA"******SVI KOJI VOLE KUD "TREBAVA" IZ KOPRIVNE , ŽELE BITI SPONZORI ,DONATORI... ŽELE POMOĆI

IBAN BA395620118117399269
"TREBAVA" KUD KOPRIVNA
SWIFT BIC : RAZBBA22
NLB Razvojna banka a.d.


UPRAVA KUD-a „TREBAVA“ KOPRIVNA
PREDSJEDNIK:Vujić Stanimir

PODPRESJEDNIK:Marković Petar

SEKRETAR:Milićević Željko

KOREOGRAF:Jovanović Stefan

Polovinom Jula 2009 godine održana je Osnivačka skupština KUD-a, na kojoj je usvojen Statut,izabrano rukovodstvo, te se pristupilo samom procesu registracije, koji je s uspjehom završena početkom 2010. godine.
Zbog nedostatka materijalnih sredstava i iskustva u birokratskim procedurama potrebnim za registraciju KUD-a, inicijativni odbor obratio se za pomoć Opstini Modriča Načelniku Mladenu Krekić, koji je prepoznavši korisnu inicijativu i njezin pozitivan učinak, pristao pomoći KUD-u, te materijalno, moralno i u svim drugim oblicima potpomogao osnivanje KUD-a.

KUD „Koprivna“ ipak ostaje vjerna korijenima, pa je tako neizostavan učesnik na svim Školskim slavljima kao i vjerskim praznicima uz veliku podršku svećenika Jadranka Stojanovića.
Društvo također intenzivno radi na povezivanju sa svim kulturnim ustanovama i organizacijama Opštine Modriča i šire, pa tako KUD „Koprivna“ nastupa u OŠ Sveti Sava - Koprivna, više puta u Domu Kulture te imali su čast izvesti svoj bogati program na promociji knjiga Koprivljanina i vjernog Trebavca Milisava Đurića, što zasigurno pokazuje visoke kvalitete rada i ugleda koje društvo uživa u kulturnim krugovima na ovim prostorima.

Entuzijazam i pozitivna atmosfera u kojoj su se probe tada malobrojnih članova odvijale, počele su privlačiti sve veći broj prvenstveno mladih ljudi, a pozitivan učinak takve vrste druženja, sticanja novih znanja i razmjene iskustava, počeo se pozitivno odražavati kako na kvalitetu društvenog života omladine MZ Koprivna, tako i na dobrokomšijske i međuljudske odnose između sela Vranjaka,Dugog Polja,Podnovlja Kožuha,Modriče itd....
Isključivo vlastitim znanjima i sredstvima, te požrtvovanim radom koreografa Maslić Milana, KUD je uspijo uvježbati znatan broj igara, stvorivši tako raznolik i bogat repertoar, sa visokim kvalitetom izvodenja igara iz naših krajeva.
Nastup koji je uslijedio Jula ove godine u Dugom Polju,zauzeto zasluženo 2 mjesto posle domaćina,prvi put otkako KUD-Koprivna postoji (mislimo na novo osnovani klub od 2009), nastupali su savršeno uvježbati za takvu vrst nastupa.
Rastući broj članva, te određena znanja i vještne koje isti posjeduju, omogućavaju i čine potrebnim izgradnju čvršće organizacijske strukture, pa se javlja ideja o osnutku društva, koje bi proširilo aktivnosti uz folklor tako i na dramsku sekciju.
Postavljajući tako temelje udruženju koje će okupljati omladinu, poticati kreativnost, čuvati običaje i tradiciju ovih krajeva, te u svim aspektima svojeg djelovanja pozitivno uticati na zajednicu, prvenstveno mlade Koprivne.


Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
Prošlost naše Koprivne dokazuje nam da ovo mjesto zna živjeti za duhovne vrijednosti, jer i danas postaje utočištem dragih nam umjetnika koji su baš u ovom kraju pronašli inspiraciju za svoj stvaralački rad.
U očuvanju tradicije i kulturne baštine, KUD Koprivna već godinama njeguje suradnju sa KUD-ovima iz susjednih sela te na razlicitim smotrama obavezno sudjeluju i predstavljaju svoje znanje.
Ove godine Koprivni se predstavio KUD Vranjak. Članovi KUD-a Vranjak predstavili su se sa bogatom koreografijom i spletom igara naseg kraja.

U uvodnom dijelu, brojne posjetioce , goste, pozdravio je predsjednik KUD-a Čakarević Milovan- Mika, koji je u ime KUD-a otvorio folklorno vece poželivši gostima dobrodošlicu i ugodan boravak, a brojnim posjetiocima uživanje u bogatstvu narodnih običaja naših krajeva.
Bogat kulturni program počeo je nastupom najmlađih članova KUD-a “Vranjak”, a zatim su svojim umijećem i koreografijom prisutne oduševili stariji članovi KUD-a“Koprivna” izvodeći splet igara naroda Bosne koje je odlično uredio koreograf Milan Maslić.
Preko 20 igračica i igrača obučenih u narodne nošnje našeg kraja odigralo nekoliko kola sa raznim varijacijama,a oduševljenje i zadivljenost publike je bila toliko velika posle ,da su se neki pitali,kako mladost može da izdrži toliko dugo igrati.
Mislim da smo dostojno predstavili naše selo , ovo nas potiče na razmišljanje o nastupima na Opštinskim smotrama folklora,uz dobar i naporan rad i to nije nedostižno. Inače, ovakve večeri su prilika za upoznavanje i širenje prijateljstva sa KUD-ovima iz cijele Opštine i okolnih mjesta tako da već sada imamo pozive za mnoge nastupe. Zanimljivo je da imamo poziv čak iz Švicarske od naših Koprivljana iz Dijaspore da nastupamo na petom tradicionalnom susretu Koprivljana. Naravno da je to za nas dalek i skoro neostvariv san jer nemamo novca za otići ni do Doboja, a kamo li do Švicarske, ali takvi pozivi nam laskaju i potvrđuju da zaista nešto vrijedimo.
KUD Koprivna djeluje tek nešto više od tri godine ovo je za njih značajan uspjeh i poticaj za daljnji još uspješniji rad,sa ponosom reče nam Mika Čakarević.
U momentu osnivanja, KUD''KOPRIVNA'' je bio isključivo dječiji KUD, vremenom, zahvaljujući podršci roditelja i ozbiljnom radu postali su čuvari Koprivnske kulturne baštine,tako su u posuđenim nošnjama članovi KUD-a imali prve nastupe za «Božić 2009 « koji je organizirala Mjesna Zajednica Koprivna.
Da KUD aktivno radi govori i činjenica o mnogim nastupima na smotrama folklora, kako među seoskim tako i Opštinskim . KUD je nositelj svih kulturno-društvenih događanja u mjestu. Za svoje nastupe dobio je i nekoliko nagrada, na polju Izvornog folklora (Opštine Modriča). Na kraju našega susreta ne smijemo a da ne spomenemo dva čovjeka od kojih potpora nikada nije izostala, a to su, načelnik Opštine Modriča gosp.Mladen Krekić i predsjednik Mjesne Zajednice Koprivna Jovica Marković.

Malo je onih kulturno-zabavnih i drugih društevnih događaja u Opštini Modriča, čijoj ljepoti i primamljivosti svojim nastupima ne doprinesu članovi Kulturno-umjetničkog društva "KOPRIVNA",sakupljanja i očuvanja kulturne baštine i narodnih običaja.
Kada se 2009. godine na inicijativu Koprivskih djevojka Sanje i Dragane Tatić,Ružice i Slavice Nikić,Slavice i Dragane Damnjanović,Snežane Vidović i Snježane Vujić osnovata je folklorna sekcija, nitko nije mogao naslutiti da će od šačice entuzijasta ta sekcija prerasti u najbrojniju sekciju folklora koja je skoro od samog početka, nizala uspjehe po Modričkoj Opštini. Znamo da su kulturno-umjetnička društva značajan oblik udruživanja građana te ostavljaju značajan odgojni utjecaj na mlade, pod vodstvom ljudi koji posjeduju stručne i moralne kvalitete.
Bez obzira na vrlo kratki rok koliko KUD djeluje, uspjeli smo ostvariti i nekoliko uspješnih nastupa, a posebno smo ponosni na zapažen nastup u Dugom Polju i na „Vidovdan '' u Modriči. Nadamo se da ćemo, bez obzira na poteškoće s kojima se suočavamo, uspjeti sačuvati običaje našeg sela i prenijeti ih budućim generacijama. „Želim ovom upravnom odboru puno uspjeha u radu te da i dalje uspješno promovirate kulturu našeg sela, a podrška kao ni do sad neće izostati od MZ“, rekao je Jovica Marković, predsjednik Mjesne zajednice Koprivna.

Na kraju su se svi uhvatili u opće narodno kolo.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439735
DanasDanas392
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica392
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13264
UkupnoUkupno1439735