Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 33 Gäste online

LOVCIU istoriji čoveka, to su najstarija zanimanja, Prva preživljavanja praistorijskog čoveka u njegovom kretanju ka napretku. U našem vremeu lov je postao neka vrsta sporta, iako ima i određenu ekonomsku korist.
Koprivna je poslije I sv. rata imala dobar broj lovaca. Organizacija lova nije bila čvrsta, nego je imala jedan vid samostalnog udruživanja. Iz tog vremena poznati su lovci Uroš Lazić, Miloš Marjanović, Vaso Marjanović, Radivoje Strugalović, Božo Grujić, Stevo Gostić, Milan Dujić, Nedeljko Đurić, Stojan Kostadinović, Stanko Lukić i Milan Vasiljević.
U prvoj polovini 20. vijeka, organizacija lovaca je čvrsta i zakonom određena. Takođe su neke životinje zakonom zaštićene od lova, jer im preti opasnost izumiranja. U sklopu propisa i određenih potreba, 1980. formira se lovačka sekcija u Koprivni. Za prvog predsjednika sekcije bira se Vaso Maroanović, a na sledećem izbornom sastanku sekcije 1985. dužnost predsjednika preuzima Vidović V. Slavko, koji ovu dužnost obavlja sve do 1991. godine. Posle građanskog rata 1995. na dužnost predsednika bira se Pero Lazić.
Lovačka sekcija u Koprivni čiji se broj kreće oko 30o članova, po svojoj aktivnosti ubraja se među najbolje sekcije na opštini. Tako na incijativu predsjednika sekcije Vidović V. Slavka izgrađuje među prvim od sela lovačku savremenu zgradu, na lokaciji brda Krečane dimenzije 8x5m, sa odgovarajućim namjenskim prostorijama i namještajenu. Zgrada je namijenjena za okupljanje lovaca, u svrhu odmora, izleta, radnih dogovora. Takođe je ova lovačka sekcija izgradila tri nadstrešnice dimenzija 5x4m, na brdima Pivnica u Osoju, Jezerine u Brguli i Maksimovića Rajonima u Maloj rijeci.
Nastrešnice su namijenjene da se grupe lovaca u datim momentima mogu skloniti od vremenskih neprilika, obedovati ili odmoriti. Pedesetih godina, prvog vuka u Koprivni odstrijelio je Stevo Gostić, a prvu divlju svinju Vaso Marjanović. Inače šume Koprivne naselljene su manje ili više divljim životinjama, kao što su vukovi, lisice, divlje svinnje, srne, zecovi, divlje patke, fazani, ptice štetočine, kao i druge životinje koje ne podliježu lovu.
Od najstarijih vremena, pa i danas postoje i krivolovci. Iako postoje zabrane, na razne načine krivolovci dolaze do ulova. Starinske sprave za lov postoje u selu i služe za odbranu od štetočina, gvožđa, zamke/sažmaci, mišovovke, ptičarke i sl. Gvožđa su od metala, ima ih više tipova, koje izrađuju kovači. Postavljaju se na pogodna mjesta, na stazama gdje se čeka životinja, te se zamaskiraju travom ili lišćem. Kada životinja nagazi gvožđa, aktivira se mehanizam, koji stiskanjem zubaca hvata nogu. Gvožđa se postavljaju kao zamka za vuka, lisicu, zeca ili tvora, dok krivolovci to rade i za srne. U zimskom periodu, ispod pole ili sandučića sipa se zrnasta hrana, koja mami ptice. Jedan kraj pole se podigne na mali štapić, koji je po sredini vezan kanapom. Drugi kraj kanapa drži dijete. Pri ulasku ptice dijete naglo trzne kanapom, pomijerajući štapić, tako da pola poklapa pticu.
Klonja je oblika pravougaonog sandučića, izrađena od tankih letvica ili sapletena od pruća. Vrata su sa oprugom ili u visećem položaju. Ulaskom ptica u potrazi za hranom, trzanjem špage, klipić se pomijera i vrata se zatvaraju, tako da ptica ostaje zarobljena. Pomoću tikve, ptice se love slično kao sa sandučićem. Sve ove sprave djeca koriste za hvatanje uglavnom sitnih ptica.
Puška sačmarica - ptičarka, koriste je djeca većeg uzrasta, ali i odrasli. Pomoću puške sačmarice ptice se ubijaju ili teže ranjavaju. Ovom puškom mogu se loviti i veće ptice kao vrane, svrake, kreje, žune
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


DESETA TRADICIONALNA HAJKA NA VUKAJubilej "Deset godina hajke na vuka" je za nama. Šta reći za jednu veliku manifestaciju koju su svi ocijenili kao najuspješniju do sada, Veliki broj lovaca, po našim procjenama oko 1000, dobra organizacija lova, raspored čeka garantovali su uspješan lov.
Iako su već ranije snimani tereni i uočeni tragovi više vukova, na dan hajke zbog nesto lošijih uslova vremenksih za lov,
postojala sumnja u uspješnost. Ovako loši vremenski uslovi uticali su na to da se pojedini lovci povuku sačeka.
U pogonima je pokrenuto 5 vukova, od čega su dva odstrijeljena, a jedan je promašen.Prvog vuka je odstrijelio

Miroslav Savanović iz Koprivne kod Modriče

na najvišem vrhu Ozrena, Ostravica u 13.25 a drugog Zlatan Jeftić iz Bušletića, Doboj nešto kasnije.Odstriljeni vuk na najvišem vrhu Ozrena "Ostravici"- Lovci-Koprivljani sa trofejom
Više slika u Galeriji:Lovačko Druženje Februar 2010Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450382
DanasDanas38
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2534
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8509
UkupnoUkupno1450382