Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 7 Gäste online

LOVCIU istoriji čoveka, to su najstarija zanimanja, Prva preživljavanja praistorijskog čoveka u njegovom kretanju ka napretku. U našem vremeu lov je postao neka vrsta sporta, iako ima i određenu ekonomsku korist.
Koprivna je poslije I sv. rata imala dobar broj lovaca. Organizacija lova nije bila čvrsta, nego je imala jedan vid samostalnog udruživanja. Iz tog vremena poznati su lovci Uroš Lazić, Miloš Marjanović, Vaso Marjanović, Radivoje Strugalović, Božo Grujić, Stevo Gostić, Milan Dujić, Nedeljko Đurić, Stojan Kostadinović, Stanko Lukić i Milan Vasiljević.
U prvoj polovini 20. vijeka, organizacija lovaca je čvrsta i zakonom određena. Takođe su neke životinje zakonom zaštićene od lova, jer im preti opasnost izumiranja. U sklopu propisa i određenih potreba, 1980. formira se lovačka sekcija u Koprivni. Za prvog predsjednika sekcije bira se Vaso Maroanović, a na sledećem izbornom sastanku sekcije 1985. dužnost predsjednika preuzima Vidović V. Slavko, koji ovu dužnost obavlja sve do 1991. godine. Posle građanskog rata 1995. na dužnost predsednika bira se Pero Lazić.
Lovačka sekcija u Koprivni čiji se broj kreće oko 30o članova, po svojoj aktivnosti ubraja se među najbolje sekcije na opštini. Tako na incijativu predsjednika sekcije Vidović V. Slavka izgrađuje među prvim od sela lovačku savremenu zgradu, na lokaciji brda Krečane dimenzije 8x5m, sa odgovarajućim namjenskim prostorijama i namještajenu. Zgrada je namijenjena za okupljanje lovaca, u svrhu odmora, izleta, radnih dogovora. Takođe je ova lovačka sekcija izgradila tri nadstrešnice dimenzija 5x4m, na brdima Pivnica u Osoju, Jezerine u Brguli i Maksimovića Rajonima u Maloj rijeci.
Nastrešnice su namijenjene da se grupe lovaca u datim momentima mogu skloniti od vremenskih neprilika, obedovati ili odmoriti. Pedesetih godina, prvog vuka u Koprivni odstrijelio je Stevo Gostić, a prvu divlju svinju Vaso Marjanović. Inače šume Koprivne naselljene su manje ili više divljim životinjama, kao što su vukovi, lisice, divlje svinnje, srne, zecovi, divlje patke, fazani, ptice štetočine, kao i druge životinje koje ne podliježu lovu.
Od najstarijih vremena, pa i danas postoje i krivolovci. Iako postoje zabrane, na razne načine krivolovci dolaze do ulova. Starinske sprave za lov postoje u selu i služe za odbranu od štetočina, gvožđa, zamke/sažmaci, mišovovke, ptičarke i sl. Gvožđa su od metala, ima ih više tipova, koje izrađuju kovači. Postavljaju se na pogodna mjesta, na stazama gdje se čeka životinja, te se zamaskiraju travom ili lišćem. Kada životinja nagazi gvožđa, aktivira se mehanizam, koji stiskanjem zubaca hvata nogu. Gvožđa se postavljaju kao zamka za vuka, lisicu, zeca ili tvora, dok krivolovci to rade i za srne. U zimskom periodu, ispod pole ili sandučića sipa se zrnasta hrana, koja mami ptice. Jedan kraj pole se podigne na mali štapić, koji je po sredini vezan kanapom. Drugi kraj kanapa drži dijete. Pri ulasku ptice dijete naglo trzne kanapom, pomijerajući štapić, tako da pola poklapa pticu.
Klonja je oblika pravougaonog sandučića, izrađena od tankih letvica ili sapletena od pruća. Vrata su sa oprugom ili u visećem položaju. Ulaskom ptica u potrazi za hranom, trzanjem špage, klipić se pomijera i vrata se zatvaraju, tako da ptica ostaje zarobljena. Pomoću tikve, ptice se love slično kao sa sandučićem. Sve ove sprave djeca koriste za hvatanje uglavnom sitnih ptica.
Puška sačmarica - ptičarka, koriste je djeca većeg uzrasta, ali i odrasli. Pomoću puške sačmarice ptice se ubijaju ili teže ranjavaju. Ovom puškom mogu se loviti i veće ptice kao vrane, svrake, kreje, žune
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

LOV


Lov je naziv za metode i načine lovljenja divljači. Obuhvata traženje, dočekivanje, posmatranje, hvatanje, ubijanje, hvatanje žive divljači, puštanje ptica grabljivica i sakupljanje jaja pernate divljači.


Istorija lova:
Kameno doba


lovac je nomad, lovi sjekirom, kopljem, klopkama i jamama
lovi se hvatanjem
lov postaje sekundarni izvor hrane i privilegija
Bronzano doba
lov i stočarstvo preuzimaju dominaciju


Metalno doba


lov na konju kopljem
lov lukom i strelom
lov prigonom na mreže u Iliriku
lov lovnim pticama u Aziji


Antika


lov služi za stejcanje ratnih vještina
u Rimskom Carstvu, jedino robovi ne smeju loviti
Srednji vijek
glavno oružje luk i strela
veliki grupni lovovi kao predigra za ratne pohode
pojava prvih propisa
prva puška se pojavljuje u 14. vijeku
potiskuju se klasični načini lova


Novi vijek


nestašica lovnih životinja
prekretnica godine 1848., uvode se zakonski propisi i zabrane
uvode se pravila ponašanja


Načini lova


pojedinačno lov
grupni lov - lov prigonom, pogonom i ostali oblici grupnog lova


PRAVILA LOVA
- Lovac je dužan ponašati se u skladu s lovnom prirodom, odnoseći se dužnim poštovanjem prema prirodi i divljači, a naročito mora voditi računa o opreznom rukovanju i upotrebi oružja.
- Lovac bi trebao uživati u svemu onome što predstavlja lovno nasljeđe, a naročito u samom lovu, ali nikako s namjerom da postavlja rekorde već da bude pomoćnik i "regulator" životinjskih vrsta u prirodi.
- Lovac bi se za lov trebao pripremiti barem jedan dan unaprijed. Radnje kao što su kontrola oružja, izbor kalibra streljiva obzirom na lov u koji se sutradan ide, izbor opreme, kontrola kondicijskog i zdravstvenog stanja psa, te pripremiti sva potrebna dokumenata (oružni list, lovačka dozvola, itd.) moraju se obaviti detaljno i tačno.
Lovac se za lov mora obući prikladno od glave do pete, što podrazumijeva odjeću i obuću za lov, uključujući i kapu. Lovac koji se pojavi u takozvanoj građanskoj odjeći pravi lovci gledaju s omalovažavanjem.
- Trebalo bi da lovac nikad ne posuđuje vlastiti nož drugom lovcu. Time se želi reći da svaki lovac mora obući i nositi vlastitu opremu. - Tačnost je jedan od najvažnijih zahtjeva i odlika lovaca. Nije dopušteno kašnjenje, pogotovo kad se kreće u skupni na lov, odnosno hajke. U stvari, u slučaju kašnjenja, bolje je uopće ne doći.
Kod nas bi trebalo napraviti jedan običaj da se lovci pozdrave stiskom ruke i pozdravom i požele DOBAR LOV jedan drugom. Drugi lovac bi trebao odgovoriti HVALA. Pozdrav lovcu može uputiti i osoba koja nije lovac a taj dan je izrazila želju da vidi kako izgleda jedan lovacki dan.
- Prije početka lova, lovac bi trebao lovcima dodijeliti pratitelje, ovisno o izabranoj vrsti lova te upute na polozaj na kojem će se loviti.
- Lovac koji prvi put odstrijeli divljač u lovu,trebalo bi mu čestitati a ne biti ljubomoran na njega. Lovac bi trebalo, po završetku lova, izgovariti ime lovca koji je odstrelio divljač.
- Osim trofeja plemenitog lova, visoke divljači (srndać, divlja svinja,vuka čak i medveda itd.)Koji se na poseban način prepariraju i vješaju na zid.
- Mladi lovac mora poštivati i uvijek dati prednost starijem lovcu.
- Lovci se u svemu moraju u potpunosti pridržavati uputa vodića. Zadatak vodića koji su na raspolaganju lovcima, je da vode lov pri čemu čine sve što je u njihovoj moći da udovolje gostima, istovremeno vodeć računa o interesima organizacije i potpunom poštivanju zakona o lovu.
- S druge strane, lovci se moraju pridržavati zakona i pozitivnih propisa o lovu te su dužni slušati upute svog vodića.
- Divljač koja je odstrijeljena ali nije pronađena, ili je ranjena također se računa u ubijenu divljac.
- Ni u kojem slučaju se ne smije pucati na divljač koja se nije digla, kao što se ne smije pucati ako pucanj nije siguran (pravo prvenstva ili prevelika udaljenost...)
- Ne smije se pucati na zečeve dok su na leglu.
- Ako nije jasno tko je odstrijelio životinju, pravilo je da ona pripada posljednjem lovcu koji je pucao to jest onome lovcu nakon čijeg je pucnja životinja pala.
- Strogo je zabranjeno pucati na divljač koja je zakonom zaštićena, jer se upravo rečeno smatra neljutski vandalskim ili u suprotnosti sa zakonom.
- Ne smije se pucati prema drugim lovcima, kućama, naseljima, vozilima. - Prema pravilima, ne smije se pucati s udaljenost manje od 300 m u odnosu na naprijed navedeno.
- Ispaljene patrone obavezno se moraju pokupiti. Ostavljajući ih u prirodi, ne samo da se nanosi nepopravljiva šteta okolišu, već se pokazuje i niska razina etičnosti lovca te nepoštivanje zakona o zaštiti okolina.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450379
DanasDanas35
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2531
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8506
UkupnoUkupno1450379