VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE DIJASPORA DIJASPORA Šumski dvor Elikon 4. Juni 2011
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 59 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više
Šumski dvor Elikon an der Thur kod Winterthura 4. Juni 2011Druženja lančane familije su skoro svakodnevica, ali ovaj put idealno vrijeme za ovakve zgode je dozvolilo da se okupi veći broj familija i prijatelja u šumskom dvoru kod Winterthura.
Prvi na odredište u jutarnje sate su stigli organizatori druženja..., Rado Ɖordjić, Milenko Gostić, Stevan Antić i Milisav Ɖurić. Koji su odma počeli sa pripremama pečenja i uređivanja prostora - kuće a potom su pristizali i svi drugi dobri gosti. Dobri asistenti su im bili Novak Ɖordjić i Goran Savić. Do ručka se okupijo velik broj gostiju. Bilo je izmedju 35-40 gostiju koji su napravili veoma lijep ambijent družeći se u ovoj kraljici prirode uz dobru gozbu i piće.
Posle je bilo trošenje kalorija kroz igru fudbala da bih se u kasnim satima mogao jesti i čorbanac iz kotlića. Ovo idealno mjesto šumskog dvora koje je izdvojeno iz naselja dozvolilo je da se družimo i u sitne sate sve do ponoći čak i dalje. Ova druženja su koja isčezavaju negativnu i donose pozitivnu energiju, te pozdravljamo sve dobrice koje žele da nam pridruže u ovakvim prilikama...

M. GostićKOPRIVLJANI OŽIVJELI IGRU
---PIRIZ-PALA---
I ove godine na Vaskrs kao i par predhodnih godina u zaseoku Mala Rijeka, na ,,palučku’’, okupila se stara družina u proširenom sastavu od naj mlađih do naj starijih generacija, njih oko 70-80 na tradicionalnom okupljanju koje su osmislili grupa mještana iz dijaspore na čelu sa ažurnim Slavkom Damljanovićem.
Sve je bilo u duhu druženja i sporta, oživljavajući pri tome staru već zaboravljenu igru piriz-pala, koja se ponovo vraća u Koprivnu a koja je, sa sigurnošću možemo reći i jedinstvena na širim prostorima okruženja.

Počelo je sve još u jutarnjim satima, okupljanja organizatora, priprema, a potom broj prisutnih se svakoga minuta uvećavao.I dok su se vrtila tri ražnja, prasić, jaganjac i pilići, prepričavale su se događavštine, pričali vicevi i doskočice a sve zalivalo maloriječkom žutom šljivovicom dobrih domaćina Male Rijeke. Da bi nešto kasnije odpočelo igranje malog fudbala na travi, a potom dobre stare igre piriz-pala, koju dosjetljivi Koprivljani uz lijepo i zdravo druženje otrgoše od zaborava i vratiše ponovo u život.Vratiše u ruke mladim generacijama da opet kao prije tri-četiri decenije na našim palučcima igra se piriz-pala.

U međuvremenu okupilo se dosta mještana iz cijele Koprivne te su uz dobre domaćine, organizatore, u predvečerje svi skupa zasjeli uz pečenje, piće i ostali do kasno u noć. Da će ovakva druženja nastaviti se i trajati u budućnosti govori u prilog i to, da se odpočelo sa gradnjom drvenog objekta (šupe), kako bi ova plemenita tradicija u buduće mogla nesmetano da se odvija ne ovisno od vremenskih uslova.
Ovo je pravi pokazatelj i primjer kako sa malo entuzijazma i volje može da se napravi velika stvar, da se pokrene točak lijepe prošlosti i spoje dva dobra, druženje i vraćanje iz zaborava plemenite i lijepe igre piriz pala. Nekada kasno u noći, dok su domaćini ispraćali goste druženja, čulo se između ostalog ,,Vidimo se, ako Bog da do godine na istom mjestu!’’Bile su ovo riječi organizatora dobrog druženja Slavka Damljanovića.

Milisav Đurić

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437112
DanasDanas317
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica702
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10641
UkupnoUkupno1437112