VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE RAZNOVRSNO VAŠA POŠTA VAŠA POŠTA Vrijeme prolazi, zemlja ostaje, bilježi i sve pamti
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 37 Gäste online

 

 Kad pogledam po Koprivni

 

  

Samo na selu čovjek može biti stvarno slobodan. Priroda koja se budi, prelijepa polja i oranice na kojima seljaci potvrđuju da ipak ima života u našim selima.Žalosno je to ali istinito, manje smijeha, igre i plača djece, manje  radosti, pjesme i veselja.
Trbuhom za kruhom mladi odlaze i iseljavaju se iz nekad prepunih naseljenih sela, zatvaraju se i oni zadnji “penđeri” na trošnim kućicama kojeg su vrijedne domaćice  svakog jutra otvarale i na njima svoju posteljinu zračile. Ostaje samo starost koja čeka i iščekuje svoje najmilije kada će im doći, svojim ih dolaskom počastiti i tople riječi udijeliti. Samo u Koprivni je na desetine napuštenih kuća,u neka domaćinstva naslednici rijetko dolaze.

Gledam lijevo, gledam desno, a moj pogled mami jedna mala kuća od kamena, drveta i gline. Kuća mala ostala je sada sama….nema više domaćina, a na vratima lanac i katanac. Vraćaju se uspomene, naviru sjećanja. Odavno su ovdje vrata zaključana. Kuća sama, novom vremenu prkosi, od samoće se i sama obara.Stari duvari oronuli, brvna popucala i potonula, samo tihi vjetar na sve starne juri, a ja malo odahnuo i duboko u misli se zabrinuo.
I tu je jedna otac i majka djecu svoju odgajali, svako dijete na pravi put izveli. Takav je život  bio, nije se imalo, nije iksan bio toliko bogat… iksan je bio skroman, osjetio se na svakom ćošku miris sloge i snage. Miris kuruze i pogače koji je dolazio iz starog šporeta na drva, a miris domaćeg masla začinjenim sa bjelim lukom je dopirao do komsijskih kuća, tako da bi i komšije znali što se kod nas sprema za ručak.Danas dok gledam staru kuću osjeća se hladnoća, kao da i ona žali za onim prošlim vremenima kad je u njoj bio puno života, radosti i dječijeg smijeha.Svako vrijeme nosi svoje breme, ostale su mnoge uspomene na one kojih nema više…a kućni prag zaboravljen i ostavljen. Mala kuća od kamena i gline, sve mi nešto govori – koliko je samo tu sloge bilo, sreće i veselja.
Ljudi se u tom vremenu uglavnom borili za zdravlje, nije bilo nekog takmičenja u imanju i bogastvu.Da sigurno, jeste bilo više sloge kod ljudi, poštovanja komšija, više se obilazila rodbina i prijatelja.Život u sasvim maloj kućici je bio pun berićeta, ali kroz njezine male pendžere  gledalo se na vrlo veliki svijet.Sve mi se čini, kao da su stare kuće odavno zaboravljene – ima li danas zadovoljstva, i sloge… čak se i te riječi sve više zaboravljaju.
Ima li nade i budućnosti za ovo  naše selo i još druga brojna sela oko nas  koja izumiru potajno?
Život je onakav kakvim ga prihvatimo. Koliko ga prihvaćamo?
Prihvaćamo kako nam odgovara.
Često iz svoje sebičnosti mislimo  kako je nama teško i kako je naše vrijeme najteže. Zaboravljamo da svako vrijeme ima svoje breme.
Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane, ima svoj početak i svoj kraj.

Vrijeme prolazi-zapisano ostaje, " zemlja " ostaje, bilježi i sve pamti!

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450285
DanasDanas332
JučeJuče324
Ova SedmicaOva Sedmica2437
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8412
UkupnoUkupno1450285