Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 61 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

 

Pjesnička besjeda

 

04. Juni (subota) 2016

 

Jutro je... dan tmuran i oblačno nebo prekriveno tamnim oblacima najavljuje spuštanje oblačnog prekrivača i lagane kišne nanose.
Kroz jutarnju svežinu i miris prirode u Šumski dvor kod Winterthur-a stiže predsjednik udruženja Srpskih pisaca Švajcarske Đuric Milisav- Mili sa mnogo pozitivne energije. I on je takođe nedavno najavio kišu, ali ne kišu vodenih kapi nego kišu pjesnikinja i pjesnika i njihovih prijatelja što se na kraju i obistinilo.Na odredište u šumski dvor ubrzo stižu i Milegole i Radača i pridružuju se Milom te počinju sa pripremama za spremanje ručka i doček gostiju. Ubrzo stiže i prvi gost iz Winterthur-a, Miki veliki simpatizer i podrška bratske zdravice, dobrog grila i pečenja što je i dokazao donijevši čast plata meze i bocu rakije.
Ispod krova čarobne kuće Šumskog dvora mehanizam ljudskog uma već vrti prase na ražnju, a veselo četvorka gustira ukusnu mezu i degustira dobru Srpsku šljivovicu. Iznenada začuse se gromovi, iz tamnih oblaka sijevaše munje i ubrzo spusti se kiša. Ovo bješe čast za veselu četvorku uživati u žuboru kiše, u svježini čistog vazduha i po licu milovanju friškog vjetra.
Kiša ne trajaše dugo, pretvori se u rosu, a tamni oblaci se lagano raziđoše, prestade strašna grmljavina, nestadoše munje i utihnuše vjetrovi. Sve ovo bješe kao režija kao uvertira u dobro književno-gozbeno druženje. Kao da je kiša samo htjela da osvježi šumu i opere šumske staze zlatne boje, posute žutim kamenčicima i odmah polagano počeše stizati prvi gosti.
Pristizaše pisci Udruženja Srpskih pisaca Švajcarske i sa njima stiže istoričar književnosti magistar Živko Marković. Intenzivnije pristizaše gosti pisci iz Njemačke iz raznih književnih Udruženja, a to jeste Literalno udruženje "Zdravko Đekić" Stuttgart-Weiblingen, zatim Udruženje pisaca "Sedmica" Frankfurt i Udruženje pisaca "Damjanka Cizmic Daska" München. U međuvremenu je stigla i "Muzika bez struje" a to je bio Sretko Nedić-Srele, harmonikaš i pjevač bez struje i pojačala. Pored harmonikaša Sretka Nedić-Sreleta prelijepu svirku na fruli činio je i Sljuka Veljko koji je pokupio mnoge aplauze gostiju očaranih frulinim zvukovima.
Kada su već pristigli svu gosti pisci i njihovi prijatelji, domaćini, predsjednik Udruženja Srpskih pisaca Švajcarske Đurić Milisav-Mili, je pozdravio goste i poželio im dobrudošlicu, te dao riječ gospodinu istoričaru književnosti magistru Živku Marković. Gospodin Marković je za temu imao izlaganje stvarnosti i činjenice Švajcarskog pisca Aritschbald Rajs-a koji je pokazao i dao prijateljsku ruku Sprksom narodu. Rajs je napisao nekoliko knjiga i poučnu knjigu za Srbe boraveći u Srbiji davnih godina. Knjiga se zove "Čujte Srbi, čuvajte se sebe".
U međuvremenu stiže i dopisnik za novine "Vesti" Žika Marković i pravi fotografije i dopis za Vesti. Takođe mnogi gosti su slikavali, a Dragan Gostić Gole je kao kameraman napravio mali video zapis lijepog druženja u prirodi. Posle teme Rajs prešlo se na čitanje pisane riječi. Svi pjesnici su čitali svoja pisana djela u nekoliko navrata uz radosne nagrade dobrih aplauza. Nije izastalo i dočaravanja mnogo šaljivih viceva.Sofra za ručak bješe već postavljena. Domaćice i domaćini se potrudiše da sve bjehu na mjestu i pristupiše svi ručku. Uz vruće pečenje i hladno piće svi se dobro opustiše i sakupiše energiju za nove izazove, za čitanje svoje pjesme napisane istog dana po slobodnoj temi...
Svim pjesnicima koji su pisali tročlani žiri je dodijelio ocjene posle cjelokupnog čitanja tako da su rezultati bili sledeći.
-Prvu nagrada za pjesmu dobila je Stevanović Ljubica, Udruženje pisaca "Sedmica" iz Frankfurta.
-Drugu nagrada za pjesmu dobio je Sljuka Veljko, Literalno udruženje pisaca "Zdravko Đekić" iz Stuttgart-Weiblingen.
-Treću nagradu za pjesmu dobila je Miljković Radmila, Udruženje "Srpskih pisaca Švajcarske".
Sve ove nagrade su bile u dodjeli raznih knjiga...
Ekstra velika nagrada za sve prisutne je takodje bila jedna od najsladjih nagrada, a to su razni kolači od mnogih pjesnikinja, a takođe i domaćica drugih gostiju.

Zato pišite, čitajte i družite se....


Dopisnik Milenko Gostić- Mile
Elgg 12.06.2016

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437112
DanasDanas317
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica702
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10641
UkupnoUkupno1437112