Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 44 Gäste online

********** PO ČEMU SE KOPRIVNA POZNAJE **********

image 0image 1image 2image 3image 4image 5image 6image 7image 8image 9image 10image 11image 12image 13image 14image 15image 16image 17image 18image 19image 20image 21image 22image 23image 24image 25image 26image 27image 28image 29image 30image 31image 32image 33image 34image 35image 36image 37image 0image 1image 2image 3image 4image 5image 6image 7image 8image 9image 10image 11image 12image 13image 14image 15image 16image 17image 18image 19image 20image 21image 22image 23image 24image 25image 26image 27image 28image 29image 30image 31image 32image 33image 34image 35image 36image 37 

KRAJ NOVEMBRA U ZAVIČAJU 

 

 

 

Evo došlo je i vrijeme svinjokolje u Koprivni pri čemu uglavnom svako domaćinstvo prakticira ovaj način spremanje mesa tokom Novembarskih dana. Odabir vremena svinjokolje je obično u kasnu jesen ili početak zime jer je to sasvim dovoljno vremena do Božića da se na hladnom vjetru i uz dim osuši meso. Moramo izraziti svoje izuzetno zadovoljstvo što moderan način života još uvijek nije natjerao mještane Koprivne da prestanu ovu tradiciju koja je godinama prisutna na našim područjima, evropa traži drugo?
Pored žetve i pečenja rakije, svinjokolj je jedan od najvažnijih godišnjih događaja u domaćinstvu: u toku jednog dana spremiće se mrs za cijelu sledeću godinu – šunke, peke, slanine, kulen, kobasice, rebarca,čvarci...
Kad bi došlo vrieme klanja u kući, a posebice kod djece, osjećalo se veselje. To je bio događaj koji okupljao rodbinu i komšije koji bi jedni drugima priskakali i pomagali. Poso se moro isplanirat, odredit dan kad će se klat i zovnut ljude da pomognu oko toga.
Ove godine zbog neuobičajeno toplog mjeseca Novembra proces svinjokolje se kod pojedinih domaćina pomjerio na sami kraj mjeseca.
Poodmakla jesen u Koprivni a poslovi u polju završeni. Hladniji dani, sjeverni vjetrovi sve jači i jači. Pravo vrijeme za svinjokolju. Da bi se obavila svinjokolja, potrebno je imati dva tri velika drvena stola, peć za loženje, oraniju za vodu i mast, mašinu za mljevenje mesa, špricu za pravljenje kobasica, veliko korito za šurenje, te korita za miješanje mesa. Sve je to djed Bogoljub pribavio te jedva dočekao dan svinjokolje. Ujutro je ustao prije četir sata. Odložio vatru, stavio vodu u oraniju da se grije, naoštrio noževe te čekao svoje prijatelje. Da dan počne kako treba prvo se kuva rakija da bude srećan i berićetan rad,a gazdarica kuva kavu! Nakon prve jutarnje kave i čašice potkuvane rakije pada dogovor.
Žene u kući su pripremale doručak a znase i šta: svinjski ćevap, druge su žene raspravljale crijeva, odvajale tanka od debelih i skidale salo s njih.
Po završenom poslu, kad već mrak počne da se hvata, a kad se salamure napune, zamrzivači zatvore i kobasice u pušnicu okače ,pusnice se pripremaju za sledece dane kad ih čeka dim od smrekve i čiste suve bukovine.
Uz dobru kapljicu ne izostaje ni pjesma koja se često čuje duboku u noć .
Dok se u kući domaćin sprema za odmor , kerovi će lizati zaostale mrlje od krvi, glodati kosti a vjetar će lug raznositi na sve četiri strane. Za većinu sutra se nastavlja istim ritualom ,kod komšije, prekosutra kod sledećeg, i tako dok i poslednji svinjac u selu ne bude počistit.
U ispražnjenim svinjcima ostaće samo suprasne krmače, koje će se, ako već nisu, neki dan kasnije oprasiti
Meso za dimljenje će se soliti utrljavanjem krupne soli sa svih strana i slagati u salamuru: prvo krupniji komadi – butovi i plećke, zatim peke pa rebra, potom sitniji komadi i kosti.
U salamuri meso će stajati šest nedelja. Tačnije, šunka i pršuta će toliko stajati, čak i duže ako su velike, a ostalo meso i slanina kraće: sve zavisi od domaćina, ali i da li je meso za njega ili za druge. Kako on kaže, tako će biti.
Kad se meso iz salamure izvadi, kako koje dospijeva, pere se hladnom vodom i prosušuje na promaji bar jedan dan, potom se presuje između dve daske pritisnute odozgo ovećim kamenom. Tada se kači u pušnicu. Koliko će se dimiti zavisi opet od domaćina: što je dim hladniji i što dimljenje duže traje, finalni proizvod će biti bolji, ali će i proces duže trajati; šta se za prodaju sprema dimiće se kraće, šta je za domaćinstvo dimiće se duže.
Opet će zazvečati čaše, prvo rakijske, posle pivske,vinske...
Današnji datum, 29. Novembar, nekada je bio je državni praznik - Dan republike i dan na koji je sezona svinjokolja dosezala vrhunac. Svinjokolje se i danas najčešće obavljaju u ovo vrijeme, ali ih je teže organizirati jer nema slobodnih dana.

Još će sigurno proći godine dok se u Koprivni i Opštini Modriča svinjokolja ne bude provodila po propisima. Štoviše, tradicionalno klanje prije će iskorijeniti sve manja sklonost uzgoju svinja za vlastite potrebe i sve manji broj pojedinaca koji znaju sprovesti klanje, nego sami propisi. A dok sve ne bude tako, svinje će i dalje u Novembru skičati posljednji put, a o gredama pušnica, na dimu od probranih drva, sušit će se slanina,kobasica,rebra, peka, pršut...

 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450571
DanasDanas227
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2723
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8698
UkupnoUkupno1450571