Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 71 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

NIJEMI SVEDOCI VREMENA ZA NAMA


**

Selo naše Koprivna ne samo da je prepoznatljivo po hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Rijeci ,koji je podignut 1874.godine već i zbog mnogo drugih važnih spomenika kulture i prirode. Veoma bitan spomenik kulture je stara škola podignuta 1850.godine u Velikoj Rijeci u blizini današnje crkve. Podigla ju je Sprska Pravoslavna Crkvena opština Koprivljanska zajedno sa svojim narodom,narodom Koprivne. Crkva je brinula o učiteljima i njihovim platama. Ovaj podatak govori da je i pre građenja današnje stare crkve bilo uređena Crkvena opština Koprivna. Drugi isto tako veoma bitan spomenik ali spomenik Prirode je STARI JASEN koji se nalazi isto tako u neposrednoj blizini stare crkve. On je i sam pod zaštitom države,1965 godine izvršena je njegova procjena i tada je imao 300 godina. Njegova širina tada pri dnu stabla je bila prečnika 5,5 metara i visok 32 metra a sad je oko 6,5 metara i visine oko 45 metara. ON JE TAJ NIJEMI SVEDOK VREMENA KOJE JE IZA NAS,VREMENA OD 350 GODINA . Tri i po vijeka stoji i svedoči burnom vremenu,vemenu Turskog ropstva,Trebavske bune i sveh ratova koje je naš narod vodio a i ovog zadnjeg Srbima nametnutog. Svjedok je svih radosti a i žalosti našeg naroda,svih zborova kod naše crkve i svih kola koji su se odigrala i svih pjesama koje su se opjevale ispod njega u hladovine krošnjih njegovih.

SVE OVO I JOŠ MNOGO TOGA GOVORI DA NAROD KOPRIVNE NIJE REPA BEZ KORIJENA VEĆ DA NA OVIM PROSTORIMA POSTOJI VIJEKOVIMA I DA MNOGE JAKE DRŽAVE I NjIHOVI NARODI NISU GA MOGLI ISTJERATI IZ KOPRIVNE A NI UNIŠTITI GA.


Hram smo zaštitili i već 138.godina stoji,čak je i ove zadnje dvije godine generalno obnovljen zahvaljujući istinskm Koprivljanima,koji cijene vrijednosti Koprivne. Jasen je prije dvije sedmice okresen i ostranjene su osušene grane kojih je nažalost bilo puno iz razloga što niko o njemu nije brinuo i sad je to na Crkvu spalo kao da ona jedina treba da brine o vrijednostima naroda. Tek na inicijativu Crkve pokrenuto je orezivanje pošto su suve grane pretile prolazicima a jedan je za bukvalno nekoliko sekundi izbjegao sigurnu smrt. Nažalost nismo uspjeli sačuvati staru školu a ubjeđen sam da bi i tad crkva je uspjela sačuvati samo da je drugačije vrijeme bilo.
Na kraju svega ovog još jedna veoma bitna stvar koju nemožemo sačuvati, je sama Koprivna tj.narod u njoj. Sve se više kuća zatvara stari svijet umire,sve je više praznih domova u koje niko ne ulazi ne zbog toga što je porodica izumrla već zbog toga što nemogu da naću vremena da dođu i očiste korov i otjeraju zmije sa pragova njihovnih vijekovnih ognjišta. Lijepo im u blagodatima tuđih država za koje su uvjek stanovnici drugog reda. Niko nekaže da netrebate raditi u tim državama već da netrebate zaboravljati svoje i koristit kad god imate vremena i dolaziti u Koprivnu. Čak su počeli da krštavaju i vjenčavaju svoju djecu po raznim državama i u iznajmljenim crkvama,a crkva u koju su oni sami,njihovi djedovi,pradjedovi i čukun djedovi krštavani i vjenčavani zaboravljaju.

KUĆE PO MODRIČI GRADE A OVDJE OSTAVLjAJU DA ZARASTAJU U KOROV. AKO IM SE NESVIĐAJU NjIHOVA IMANjA U KORIVNI ILI NEMAJU VREMENA DA DOĐU I OKRČE GA NEKA GA PREPIŠU CRKVI A ONA ĆE O NjEMU BRINUTI ILI NASELITI NEKOG KO ĆE O NjEMU BRINUTI.

Veoma bitna je i stvar što se mladići iz Koprivne nežene,preko 200 njih ima. Glavni razlog kažu je nemaština a nemaština nije dnevno isprazniti bar nekoliko flasa piva ispred prodavnica za koje bi se moglo kupiti hrana za djecu. Veliki je nemoral u narodu,više pojedincima ništa nije sveto,ama baš ništa neznajući da je samo to kopanje rupe u koju će sami upasti. Selo je svedeno na 440 domova i oko 1000 stanovnika od toga u školi samo 88 đaka.

SVE OVO I JOŠ MNOGO TOGA PRETI DA KOPRIVNA KAO SELO IZUMRE , PRECI SU U TEŠKA VREMENA USPJELI SAČUVATI JE A MI U MIRNA UNIŠTITI. UDRUŽIMO SE I NEMOJMO DOZVOLITI DA NAM KOPRIVNA NESTANE,NEMOJTE KASNIJE REĆI DA CRKVA NIJE NA VRIJEME UPOZORAVALA I POKUŠALA TO PROMJENITI.

SVAKO VAM DOBRO OD GOSPODA ŽELIM
 

VAŠ SVEŠTENIK - Protojerej Jadranko Stojanović
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437114
DanasDanas319
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica704
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10643
UkupnoUkupno1437114