VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE INFORMACIJE Informacije VIDOVDAN-praznik srpskih mučenika
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 59 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

Praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika°°

Pravoslavna crkva, 28. juna, slavi Vidovdan - praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika. Knez Lazar je bio jedan od velikana koji su vladali srpskim carstvom posle smrti cara Dušana.
Knez Lazar Hrebeljanović, rodom iz Prilepca kod Novog Brda, bio je jedan od plemića cara Dušana. Posle smrti Dušanovog sina cara Stefana Uroša, patrijarh Jefrem krunisao ga je za srpskog cara.
Vladao je od 1371. do 1389. godine i proglasio se za "gospodara svih Srba". Poslije smrti cara Uroša, kneza Lazara je patrijarh Jefrem krunisao kao srpskog cara. Za suverenog vladara svih Srba smatrala ga je i Carigradska patrijaršija.
Za vrijeme carevanja Lazar je ratovao sa tadašnjom moćnom turskom silom. Na Vidovdan 28. juna 1389. godine velika srpska vojska sastala se na Kosovom polju da odbrani Srbiju od najezde Turaka. U toj bici je i poginuo knez Lazar.
Tijelo mu je sahranjeno u Prištini, potom preneto u njegovu zadužbinu - manastir Ravanicu kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1942. godine tijelo mu je preneto u Beograd, odakle je 1988. godine premešteno ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počiva.
U zasluge mu se pripisuju slanje izaslanstva sa monarhom Isaijom u Carigrad sa molbom da se skine anatema sa srpskog naroda, obnova manastira Hilandara i Gornjaka, ktitorstva nad mnogobrojnim crkvama i manastirima, kao i otpor turskim osvajanjima.

SVEČANO OBILJEŽEN VIDOVDAN - DAN OPŠTINE MODRIČASvetom liturgijom, polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Skupštine opštine građani opštine Modriča na svečan način obilježili su Vidovdan - Dan opštine Modriča. Obilježavanje Dana opštine počelo je služenjem svete liturgije i parastosa poginulim borcima za Republiku Srpsku u svim pravoslavnim hramovima na području opštine Modriča.

Svake godine povodom Dana opštine Modriča uruče se priznanja i nagrade najuspješnijima.

Gvozdenović Zdravku iz Koprivne za ostvarene rezultate u tovu junadi i svinja
Kuzmanović Snežani iz Koprivnske Trebave za ostvarene rezultate u proizvodnji rasade i povrća


Dr Iliji Kuzmanoviću, za dat lični doprinos, pomoć i zalaganje u liječenju građana Modriče u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske i Srbije.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437707
DanasDanas24
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1297
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11236
UkupnoUkupno1437707