VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE KUD-TREBAVA KUD-TREBAVA Veliki se dan na poseban način i obilježava
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 19 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj višeVeliki se dan na poseban način i obilježava

“SUSRETI KOPRIVLJANA 2014”

U atraktivno Švicarskom gradu Montreuxu 08.02.2014 se okupilo preko 500 zavičajaca Koprivne i njihovih prijatelja. Došli su Koprivljani – da se ovdje sretnu, poslije dvije, pet, deset ili više godina,ima ih iz čitave Švicarske, Njemačke i drugih zemalja Evrope.
Montreux danas je „centar svijeta“ – pun mladosti. Od ranog predvečerja, kolone automobila sa raznim registarskim tablicama Švicarskih gradova kretale se ka sali Poliez- Pittet .
Prije prvog nastupa prisutne je pozdravio organizator susreta Popović Marko, zahvalio se svim gostima što su došli u tolikom broju, a posebno gostima iz Koprivne KUD-u Trebava i njihovom predsjedniku Vujić Stanimiru.
Neizmjerno sam sretan da smo u prilici da vam dočaramo i na trenutak vratimo u rodni zavičaj, violinom i šargijom narodnim običajima naše Koprivne, te vam večeras prezentiramo samo jedan djelić svega onog što ova mladost zna i umije, jer samo oni koji su daleko od rodnoga kraja znaju kakav je to osjećaj , uručivši organizatoru Popović Marku zahvalnicu ispred KUD- Trebava Stanimir Vujić prepustio je mikrofon i binu mladim folklorašima.
KUD "TREBAVA" iz Koprivne priredilo je svoje drugo, sada već tradicionalno, veče folklora pod nazivom " Da znamo jedni za druge".
U prepunoj sali KUD se predstavio izvornim igrama Trebavskog kraja s dvije grupe, a na samom početku predstavili su se mali folkloraši pod vodstvom Jovanović Stefana .
U svojim narodnim nošnjama igrali su izvanredno i pokazali kako se čuvaju običaji ovoga kraja i kako se neumorno drži folklorni ritam, bez obzira na godine pokazali su da znaju ,čuvaju i vole tradiciju svojih korijena.
Na scenu su izašli braća Pavlović istinski prijatelji izvorne muzike, pjevači koji su zadovoljili i one najprobirljivije, jer svojim izborom pjesama svojim profesionalnim pristupom zaslužili su sve pohvale priznanje za super nastup a kako sami rekoše jako su zadovoljni i iznenađeni velikom posjetom i kvalitetom programa. Večer koja je podarila toliko toga lijepoga, noć koja je ostavila dubok trag u mnogim srcima, štimung i raspoloženje koje je vladalo među gostima govore mnogo više od bilo kojih riječi.
A za kraj su nam gosti pripremili ono najljepše – završnu tačku pod nazivom „Trebavsko perušanje" u izvedbi KUD-a i stariji članova Ruže i Petra Marković.
Opisati svu tu ljepotu i ugođaje gotovo je nemoguće, pa pogledajte slike u foto galerijama i divite se. Ovakvo gostovanje daje svim članovima KUD-a dodatne motive u pripremi njihovih slijedećih programa. Podrška publike je ono što podstiče članove KUD-a TREBAVA da i dalje dobro rade i svoj rad predstavljaju ljubiteljima folklora, smatra Željko Milićević član uprave KUD-a.
Iako je put bio izuzetno naporan, jer se je putovalo cijele noći, nastup naših folklorasa bio je veličanstven. Koreograf KUD-a Jovanović Stefan zadovoljan je igrom svojih članova i izrazio je zadovoljstvo jer su na ovogodišnjem gostovanju premijerno izvedene igre sa drevne Trebave, koje su vrlo zahtjevne.
Vidi se da trud i djelo vrijedenog koreografa Jovanović svakim danom dobiva nove dimenzije jer ono što su nam prezentirali u nekoliko svojih tačaka zaista je vrijedno hvale.
Sa koliko energije članovi KUD-a "TREBAVA" nastupaju, dokazali su na kraju koncerta kada su se uz gromoglasan aplauz vratili i ponovo zaigrali još jednom dokazavši da su pravi profesionalci. Nema sumnje da stvaraju pravu folklornu čaroliju.
Ne krijući zadovoljstvo Petar Marković želio je još jednom svima dati do znanja:takvo domaćinstvo, srdačnost – ne , bolje da Vam o tome ne pričam, ne osjećam se sposobnim za takvo što. Sve je bilo dobro, predobro, pa i više od toga, samo se je vrijeme nešto urotilo protiv. Odjednom smo bili prisiljeni na stisak ruke, poljubac, na zagrljaj iskren i prijateljski, na susret vlažnih i suznih očiju ljudi koji su se još jednim novim susretom više povezali . Ostala je na kraju zdravica i obećanje, ali i nada: – Doviđenja u Koprivnu. Kada? – Ma što skorije, za Vaskrs u našoj KOPRIVNI , zapamtite "Bolje da nestane selo nego običaji".
KUD „TREBAVA", trebam li Vam pobliže objasniti što je to? – Nadam se da ne! Barem mislim da to nije potrebno, posebno posle gostovanja u Montreuxu.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439723
DanasDanas380
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica380
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13252
UkupnoUkupno1439723