Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 64 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj višeMiris jutra i kave
Ne možete zamisliti dan koji počinje bez šalice kave? Niste jedini, taj crni aromatični napitak dio je svakodnevice milouna ljudi. Da li zbog mirisa, okusa, arome ili svega zajedno, mnogi će se složiti kako jutarnja šalica dobre kave i najgori dan može učiniti podnošljivim.Gotovo pa vrijedi i obratno; počnete li dan uz loše pripravljen machiato, još će vas dugo mučiti njegov gorko-kiseo okus.
Savršeni espresso ne nastaje međutim slučajno, da bi se pripremio, moraju biti zadovoljeni tačno propisani, optimalni parametri. A ta svojevrsna matematika kave kaže kako mljevene kave treba biti 7 grama, tlak iznositi 9 bara, temperatura vode kretati se oko 88 stupnjeva (±2°C) , a vrijeme protoka 25 -30 sekundi.

Tajna vrhunskog espressa


U idealnoj situaciji, od koje je praksa u domaćim cafe barovima još poprilično daleko, kad naručite šalicu kave, trebale bi ju pripremiti stručne ruke. Tačnije rečeno, barista, profesionalac, onaj koji vodi računa o svemu što utječe na kvalitetu napitka koji će vam na kraju ponuditi. Da bi se pripremio vrhunski espresso, sve je važno: količina kave, krupnoća mljevenja, vrijeme izvlačenja ekstrakta, a posebice održavanje espresso aparata, koji treba čistiti svaki dan. Sve te dragocjene tajne zanata mogu se naučiti na seminarima. Polaznici uz teorijsku imaju i praktičnu nastavu, među ostalim uče kako pripremiti koktele od kave.


Upravo su to sve popularnija pića na bazi kave. Navike potrošača se mijenjaju, nekad je na vrhu ljestvice bila obična turska kava, odlično je prihvaćen cappuccino, pa su onda došla egzotična pića različitih okusa i aroma u kojima je kava jedan od osnovnih sastojaka. Kava se može pohvaliti velikom raznolikošću okusa, pogotovo ako se kombinira s čokoladom, sladoledom, alkoholnim ili bezalkoholnim pićima.


U nas se najviše pije velika kava s mlijekom, a sve su traženije i instant kave (nesscafe), jer kad nju naručite u kafići barem znate da ćete dobiti napitak bez oscilacija u okusu.

Latte art


Tehnikom latte art cappuccino dobiva novi, umjetnički izgled,kako napraviti cappuccino kremu, do pokreta kojim će barista vješto oslikati, iscrtati od pjenice mlijeka najrazličitije likove, figurice, simbole na površini kave.

Kava je biznis

Kava nije samo najpopularniji napitak u svijetu, veliku važnost ima i u međunarodnoj trgovini. Njome se trguje na njujorškoj i londonskoj burzi. U svijetu biznisa, kava je, nakon nafte, prema veličini, drugi proizvod kojim se najviše trguje.
Amerika je najveći svjetski potrošač kave, a najviše se kave po stanovniku, između 9 i 11 kilograma, popije u skandinavskim zemljama. Za Bosnu nema pouzdanih podataka, procjenjuje se da je potrošnja oko 5 i pol kilograma po stanovniku.


Od 20-tak vrsta kave najviše se uzgajaju dvije - robusta i arabica. Arabica raste na višim nadmorskim visinama, ima manje kofeina od robuste, kvalitetnija je, ali i skuplja.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437706
DanasDanas23
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1297
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11236
UkupnoUkupno1437706