VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE KUD-TREBAVA KUD-TREBAVA Čuvari tradicije i kulturne baštine
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 26 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više

Prošlost naše Koprivne dokazuje nam da ovo mjesto zna živjeti za duhovne vrijednosti, jer i danas postaje utočištem dragih nam umjetnika koji su baš u ovom kraju pronašli inspiraciju za svoj stvaralački rad.
U očuvanju tradicije i kulturne baštine, KUD Koprivna već godinama njeguje suradnju sa KUD-ovima iz susjednih sela te na razlicitim smotrama obavezno sudjeluju i predstavljaju svoje znanje.
Ove godine Koprivni se predstavio KUD Vranjak. Članovi KUD-a Vranjak predstavili su se sa bogatom koreografijom i spletom igara naseg kraja.

U uvodnom dijelu, brojne posjetioce , goste, pozdravio je predsjednik KUD-a Čakarević Milovan- Mika, koji je u ime KUD-a otvorio folklorno vece poželivši gostima dobrodošlicu i ugodan boravak, a brojnim posjetiocima uživanje u bogatstvu narodnih običaja naših krajeva.
Bogat kulturni program počeo je nastupom najmlađih članova KUD-a “Vranjak”, a zatim su svojim umijećem i koreografijom prisutne oduševili stariji članovi KUD-a“Koprivna” izvodeći splet igara naroda Bosne koje je odlično uredio koreograf Milan Maslić.
Preko 20 igračica i igrača obučenih u narodne nošnje našeg kraja odigralo nekoliko kola sa raznim varijacijama,a oduševljenje i zadivljenost publike je bila toliko velika posle ,da su se neki pitali,kako mladost može da izdrži toliko dugo igrati.
Mislim da smo dostojno predstavili naše selo , ovo nas potiče na razmišljanje o nastupima na Opštinskim smotrama folklora,uz dobar i naporan rad i to nije nedostižno. Inače, ovakve večeri su prilika za upoznavanje i širenje prijateljstva sa KUD-ovima iz cijele Opštine i okolnih mjesta tako da već sada imamo pozive za mnoge nastupe. Zanimljivo je da imamo poziv čak iz Švicarske od naših Koprivljana iz Dijaspore da nastupamo na petom tradicionalnom susretu Koprivljana. Naravno da je to za nas dalek i skoro neostvariv san jer nemamo novca za otići ni do Doboja, a kamo li do Švicarske, ali takvi pozivi nam laskaju i potvrđuju da zaista nešto vrijedimo.
KUD Koprivna djeluje tek nešto više od tri godine ovo je za njih značajan uspjeh i poticaj za daljnji još uspješniji rad,sa ponosom reče nam Mika Čakarević.
U momentu osnivanja, KUD''KOPRIVNA'' je bio isključivo dječiji KUD, vremenom, zahvaljujući podršci roditelja i ozbiljnom radu postali su čuvari Koprivnske kulturne baštine,tako su u posuđenim nošnjama članovi KUD-a imali prve nastupe za «Božić 2009 « koji je organizirala Mjesna Zajednica Koprivna.
Da KUD aktivno radi govori i činjenica o mnogim nastupima na smotrama folklora, kako među seoskim tako i Opštinskim . KUD je nositelj svih kulturno-društvenih događanja u mjestu. Za svoje nastupe dobio je i nekoliko nagrada, na polju Izvornog folklora (Opštine Modriča). Na kraju našega susreta ne smijemo a da ne spomenemo dva čovjeka od kojih potpora nikada nije izostala, a to su, načelnik Opštine Modriča gosp.Mladen Krekić i predsjednik Mjesne Zajednice Koprivna Jovica Marković.

Malo je onih kulturno-zabavnih i drugih društevnih događaja u Opštini Modriča, čijoj ljepoti i primamljivosti svojim nastupima ne doprinesu članovi Kulturno-umjetničkog društva "KOPRIVNA",sakupljanja i očuvanja kulturne baštine i narodnih običaja.
Kada se 2009. godine na inicijativu Koprivskih djevojka Sanje i Dragane Tatić,Ružice i Slavice Nikić,Slavice i Dragane Damnjanović,Snežane Vidović i Snježane Vujić osnovata je folklorna sekcija, nitko nije mogao naslutiti da će od šačice entuzijasta ta sekcija prerasti u najbrojniju sekciju folklora koja je skoro od samog početka, nizala uspjehe po Modričkoj Opštini. Znamo da su kulturno-umjetnička društva značajan oblik udruživanja građana te ostavljaju značajan odgojni utjecaj na mlade, pod vodstvom ljudi koji posjeduju stručne i moralne kvalitete.
Bez obzira na vrlo kratki rok koliko KUD djeluje, uspjeli smo ostvariti i nekoliko uspješnih nastupa, a posebno smo ponosni na zapažen nastup u Dugom Polju i na „Vidovdan '' u Modriči. Nadamo se da ćemo, bez obzira na poteškoće s kojima se suočavamo, uspjeti sačuvati običaje našeg sela i prenijeti ih budućim generacijama. „Želim ovom upravnom odboru puno uspjeha u radu te da i dalje uspješno promovirate kulturu našeg sela, a podrška kao ni do sad neće izostati od MZ“, rekao je Jovica Marković, predsjednik Mjesne zajednice Koprivna.

Na kraju su se svi uhvatili u opće narodno kolo.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439725
DanasDanas382
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica382
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13254
UkupnoUkupno1439725