VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE INFORMACIJE Informacije ZADUŠNICE SIMI I ZORKI BANOVIĆ
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 10 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj višePOSTAVITE ZADUŠNICE SIMI I ZORKI BANOVIĆ


Posle nešto više od godine dana kako je grupa Koprivljana i prijatelja podigla spomenik Simi Banović umrla je i njegova žena Zorka. Tomić Slavko Zorkin polubrat po ocu i Socijalna služba Modriča sahranili su Zorku uz njenog muža Simu i kćerku Stojanku.
Da sve bude kako pravoslavna vjera nalaže , na zadušnu Subotu 05.10.2013 Tomić Slavko iz Beograda inicijator i glavni nosilac kako sahrane tako i ostalih obreda postavio je Zorki četeresnicu a Simi i Zorki zadušnice.
Ovoj akciji pridružila se RužaVasiljević sa svojom djecom Danijelom i Darkom ,Novak Kuzmanovic,Mira Stevanović i Rade Cvijanović sa ukupno 210 KM.
Vidosava Damjanović 27.09.2013-te donijela je parastos u crkvu ,organizovala pripremu i obavljanje četeresnice i zadušnica Zorki i Simi , sa sveštenikom bila kod prelivanja grobova i tako na najbolji mogući način obavili obred porodici Banović na Koprivnskom groblju.
Kao i kod osvećenja spomenika Koprivljanski sveštenik Stojanović i ovaj put je to napravio na svoj uobičajeni način bez naknade kao i mnogim drugima dosada prelio je grob , izvrsio pomen i osvetio parastos.
U svom je govoru sveštenik Stojanović između ostalog rekao:
Dužnost je naša da se molimo za naše pokojnike i da ih se sjećamo na ove dane zadušne,ne samo na njih već svakodnevno u svojim molitvama. Pokojnici posle svoje smrti ne mogu ništa uraditi za svoju dušu a želeli bi,zato ostajemo mi da se molimo za njih,prislužujemo im svijeće osvećene za pokoj duša,izdajemo daće,prelivamo grobove,pominjemo ih na svetim Liturgijama i neprekidno se Bogu molimo za njih. Kako mi se molili za druge i svoje prijatelje i srodnike tako će se i za nas moliti.Neka on po molitvama našim nastani duše njihove tamo gdje nema ni bola ni uzdisaja, nego gde je život vječni. Neka im je svim vječan pomen i Bog dušu da im prosti.
Zadušnice, praznik u pravoslavnoj crkvi koji je posvećen mrtvima (upokojenima). Praznuje se uvijek u Subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu Subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima pa se stoga i u bogoslužbenim pjesmama vjernici molitveno obraćaju za spasenje svojih upokojenih.Tog dana se posjećuju i uređuju grobovi naših dragih, obavlja se pomeni, osvećuje se parastosi, svještenik preliva vinom grobove, pale se svijeće za pokoj duša, a ako su nam srodnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, onda se u crkvi služi pomen. Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu, gde se obavi pomen i prisluzi svijeća, a Gospod vidi i zna.
U crkvenoj godini, određeni su zaupokojeni dani četiri puta godišnje i to: zadušnice u prvoj polovini mjeseca Oktobra, u narodu poznate kao Miholjske zadušnice zato što bivaju o Miholjdanu. Druge zadušnice uvijek se služe u prvu Subotu mjeseca Novembra i u narodu su poznate kao Mitrovske zadušnice. Te zadušnice uvijek su u Subotu prije praznika Sv. Velikomučenika Dimitrija. Treće zadušnice su pokretne i vezane su uz pripremu započetak Vaskršnjeg posta . One su u posnom triodu uoči Nedjelje mesopusne. I četvrte zadušnice uvijek su u Subotu uoči praznika Silaska Sv. Duha na apostole (Duhovi).
Različiti su običaji u narodu povodom zadušnih praznika. U te se dane moli na svetoj Liturgija, na parastosima, prelivanjem grobova, prisluživanjem i pomenima za spasenje svih onih koji usnuše s nadom na vaskrsenje i život vječni.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437110
DanasDanas315
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica700
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10639
UkupnoUkupno1437110