VRIJEME PROLAZI ZAPISANO OSTAJE DIJASPORA DIJASPORA Pravoslavna Crkva u Dijaspori
Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 63 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više


Pravoslavna Crkva u Dijaspori -Basel


Protojerej Milutin Nikolić

Hram Svih svetih Sant Alban pri Pravoslavnoj Crkvenoj opštini Bazel

Integracija crkava migranata u društva zemalja doseljavanja preduslov je opstanka u budućim generacijama. Uspeh, ili neuspeh, napora ka integraciji pojedinačne crkve migracije zavisi od odnosa Crkve zemlje matice prema integraciji, šta ona pod tim podrazumeva.
Tokom otvaranja Jugoslavije i odlaženja radnika na rad u inostranstvo, koje je sledilo iz toga, nastaju u dijaspori srpske pravoslavne crkvene opštine. Zajedno sa tadašnjim episkopom za zapadnu Evropu Lavrentijem (Trifunovićem), shvatilo se da opstanak u budućim generacijama može biti zagarantovan samo kroz pravu integraciju u zemlji doseljavanja.

U multikonfesionalnoj Švajcarskoj, za Srbe, koji su bili daleko najveća pravoslavna zajednica, to je značilo
- Prihvatanje važećeg pravnog uređenja (gradjanskog i crkvenog)
- Ekumenska saradnja
- Uključivanje mirjana u upravne strukture Crkve, po uzoru na švajcarske crkve
Ovo je SPC u Švajcarskoj omogućilo da izgrađuje strukture i sledećih 25 godina razvija život i rad Crkve na način jedinstven u evropskoj dijaspori. Tome je sledilo osnivanje dveju zadužbina.
Do menjanja odnosa SPC prema integraciji dolazi za vreme poslednjeg gradjanskog rata, a posebno je došlo do izražaja tokom političkih promena u okviru nastupanja postkomunističkog nacionalizma. Antievropski orijentisane snage sve su više dobijale na uticaju. Odjednom, integraciona postignuća crkvenih opština u dijaspori postala su „nespojiva“ sa Pravoslavljem. Novouspostavljena uprava eparhije koncentrisala se na to da te „zapadne elemente“ poništi. Crkvene opštine kao pravna lica bivaju raspuštene, a u Švajcarskoj za crkve uobičajena finansijska kontrola ukinuta и time uništena materijalna baza za dalju postojanu izgradnju crkvenih struktura u ovoj zemlji. Protiv opština koje su branile dostignuća koja su ukazivala na budućnost, koje su poštovale važeće pravno uređenje, preduzimane su oštre kaznene mere, izopštenje članstva crkvenoopštinskih odbora i suspenzije sveštenika. Cilj toga je bio da se onemogući bogoslužbeni život a time i celokupan život opštine dovede do gašenja.
Kao najvažniji zadatak smatramo očuvanje našeg identiteta u multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini. Naš identitet je pravoslavna vera. Ako očuvamo svoju svetu veru pravoslavnu, očuvaćemo i svoj jezik i svest o pripadnosti svome narodu. Raduje me da pravoslavlje više nije strano u Evropi. Sve je prisutnija svest kod zapadnog čoveka da je pravoslavlje očuvalo izvorno hrišćanstvo, koje je posle deobe crkava na Zapadu bilo dugo zaboravljeno. Kako i koliko će zapadni čovek razumeti pravoslavlje umnogome zavisi od pripadnika Srpske pravoslavne crkve, koji u velikom broju na ovim prostorima žive. Smatramo da je naše svedočenje svetog pravoslavlja na Zapadu najvažniji zadatak naše Crkve u dijaspori.
Države na čijoj se teritoriji nalazi eparhija srednjoevropska insistiraju na zakonu. Ono što je na zakonu zasnovano, to možemo da ostvarimo i stičemo utisak da nema diskriminacije. U Švajcarskoj, na primer, naša Crkva ni po kom osnovu nije ograničena da vrši svoju misiju. Osnivanje crkvenih opština i dovođenje sveštenika, koji ispunjavaju standarde ove zemlje, određene za javna lica, ne dovodi se u pitanje. Nesporazumi nastaju kada dolaze sumnjičenja iz naših redova, da je naša Crkva protiv integracije, koja se lažno prikazuje, da se od nas traži da se odreknemo svoga identiteta i slično, što zbunjuje naše vernike.

Naše freske prvi put u Švicarskoj

Zahvaljujući privatnoj inicijativi, u Bazelu je mesec dana trajala izložba 88 reprodukcija najlepših srpskih fresaka koje su Švicarci prvi put videli u svojoj zemlji. "U Bazelu je u crkvi Svetog Albana, u kojoj cinodejstvuje srpska pravoslavna crkva, mjesec dana je trajala jedna nesvakidašnja izložba.
Njeni inicijatori su bili mladi sveštenik Milutin Nikolić, koji je naš paroh u Bazelu, i gospodin Stevan Koconda koji je davno završio Muzičku akademiju u Beogradu. Oni su odlučili da se povodom 2000 godina hrišcanstva napravi jedna ovakva izložba za koju su pripreme trajale nekoliko mjeseci.
Tako su stigle kopije, koje se inače cuvaju u muzeju u Kraljevu, ali iz nekih privatnih kolekcija. Njihov motiv je zaista bio plemenit, tim pre što u Švicarskoj nikada do sada nije organizovana slična izložba i što Švicarci nikada nisu imali prilike da na svom tlu vide kako izgleda to naše nacionalno blago. Velika pomoć u pripremi ovog poduhvata je stigla i od tamošnjeg sveštenika Hansa Elilsa Hertera, a posebno je značajno sto je ovu uzložbu pravio izuzetno opremljen dvojezični katalog koji nosi ime izložbe "Svetlosti fresaka"

Izvor: protojerej Draško Todorović

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437112
DanasDanas317
JučeJuče385
Ova SedmicaOva Sedmica702
Ovaj MjesecOvaj Mjesec10641
UkupnoUkupno1437112