Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 63 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više


Šta i koja je naša TRADICIJA
Tradicija je prije svega usmena predaja znanja, vještina, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili skupine ljudi. Korištenje te riječi nije uvijek jednoznačno. Između ostalog, pod tradicijom se podrazumijeva:
Usmena predaja kao takva,
Prenošenje znanja o uobičajenom
Običaji, konvencije, starodavni narodni običaj
Tradicija je u tom smislu kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Tu spadaju i naučeno znanje, i umjetnički zanati kao i rituali, moralna pravila i hranidbeni običaji.

"TRADICIJA I OBIČAJI" su korien svakog naroda.

Prenošeni sa generacije na generaciju a kao dio kulturne baštine imaju važnu ulogu u očuvanju identiteta jednog naroda. Nastajali su da bi zadovoljili različite ljudske potrebe, a kako su se određene potrebe razvijale i mijenjale tako su se i običaji mijenjali. Mnogi običaji su potisnuti ili izgubljeni tokom dugog vremenskog perioda. Međutim, danas postoji sve veća težnja da se običaji obnove i prilagode savremenijem i modernijem načinu života. Najpoznatiji običaji su običaji životnog ciklusa, koji su u vezi sa rođenjem, krštenjem , venčanjem, slavom... Sigurno je da su Englezi među najvećim tradicionalstima na svietu, ako ne i najveći. Oni ne samo da su najveći tradicionalisti već su ionako nekako najveći.

Imaju Premijer ligu, potom imaju Foklande, imaju Vimbldon, stiplčez za konje, imaju i Robina Huda, Šekspira, veliki sat kraj Temze, imaju pabove sa mnogo piva, maju kraljicu, a ona ima Ujedninjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severme Irske i ko zna šta još sve veliko imaju. Veluku Indiju više nemaju, ali izgleda da su je dovoljno dugo imali. Imaju i šešire, pa im taj dio garderobe čini obavezni detalj na konjičkim trkama, ali i na kraljevskim, vjenčanjima.

Na ovom poslednjem, prinčevskom, po nešto se ipak promijenilo. Šešir kao obavezni dio garderobe nije bio potreban na vjenčanju kojeg je gledala trećina planete. Mnogi ga nisu imali, mnoge ga nisu nosile. Ipak, tradicija nije izneverena. Kraljica ga je imala, nosila i uvijek ga nosi. Ličio je na šerpu ali je ipak bio u skladu sa njenom jednostavnom i dostojanstvenom kraljevskom garderobom. Brani kraljica mama svoje kraljevstvo, brani tradiciju, brani Foklande i ne odstupa od toga.

Hoće li i naši Koprivljani umjeti da brane Kulturno umjetnicko drustvo kao što kraljica, već tradicionalno brani šešir, pitanje je sad, napisao je Šekspir. E...tradicija e..., ponekada se tek sa njom može, ali i mora nadalje

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437706
DanasDanas23
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1296
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11235
UkupnoUkupno1437706