Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 36 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više


VEČE FOLKLORA U KOPRIVNI


U nedjelju 24.Aprila 2011.godine DOM Kulture u Koprivni, bio je pretijesan da primi sve radoznale na Promociji knjige i Uskrsnjoj igranci koju tradicionalno organizuje Folklorno Društvo Koprivna. I ako je moglo i biti više našeg naroda na ovom skupu, čini se da su došli baš oni kojima u srcu i duši leži kultura i tradicija.
Zaista svaka pohvala ide na neumornu djecu i roditelje a posebno rukovodstvo KUD "Koprivna" koji su i pored raspusta djece ipak uspjeli dovesti reprezentativni sastava ovog svojevrsnog ambasadora kulture Koprivne. KUD "Koprivna" je više puta nastupao u toku večeri, prvo su naj mlađi u par navrata pokazali šta znaju a pred sam završetak programa poslednja igra ciganskog melosa digla je posjetioce na noge.Dupke puni DOM Kulture u talasima, aplauzima pozdravilo lepršavu i nadahnutu igru naše Koprivnske mladosti.

Svi oni koji su bilu skupa sa nama na promociji knjige Koptivljanina -Trebavca Milisava Ɖurića o nasem sugrađaninu pokojnom TOZI, zaista su bili na dobitku jer su pokazali da podržavaju kulturu i dobro našeg sela. Jer čak i u ovim prilikama takav odnos prema kulturi treba pokaziati da imamo s čim da se ponosimo. Ova kratka jednodnevna epizoda prezentacije naše kulturne baštine na malom prostoru ima veliki značaj.
Još jednom svaka čast KUD "Koprivna" i svim Koprivljanima i našim prijateljima koji su učestovali ili bili sudinoci na "Uskrsnoj igranci "i promociji knjige MONOGRAFIJA-Žarko Marjanović –Toza.

U civiliziranim zemljama i narodima, a naročito u redovima onih naroda koji drže do svoje kulture i tradicije, narodne nošnje predstavljaju vrlo bitan dio kulturne baštine, isto kao što su to i usmeno stvaralaštvo, narodna poezija,slikarstvo itd.

Narodne nošnje, uz to, imaju i svoju konkretnu, stvarnu, materijalnu i opipljivu dimenziju. Narod sa dugom tradicijom i velikim kulturnim dosezima, u pravilu je i veliki tradicionalista i vrlo ponosno i ljubomorno čuva svoju baštinu i baštini je po svaku cijenu, pa makar to bilo i u rijetkim prilikama - o državnim ili vjerskim praznicima,promiciji i slicno. Manji narod - manja kultura, manja tradicija, manje držanja do sebe. Sve to zapljusnulo je i naše prostore, a naročito poslije raspada bivše zajedničke države i prokletog rata.

U programu je dat prostor za učešće prijatelja ovog društva, koji su pjesmom i riječju ostavili jedan lijep utisak o kom će se još dugo pričati. Ne trebamo izostaviti ni imena Maslić Milan, Marković Petar, Čakarević Milovan- Mika, , Marković Jovica, Čakarević Zoran, Savanović(Prede)Čedo koji su svojim učešćem učinili da program bude što raznovrsniji.
Bio je to praznik za oči. Posmatrajući tu lijepu mladost obučenu u nošnju koja ostavlja žal za nečim što davno bješe. A ono što davno bješe ne bi zaboravljeno, stoga budimo sretni kad imamo nekog ko njeguje i održava tu našu prošlost do današnjih dana. Za nas ovdje u Koprivni je KUD Koprivna, njegova folklorna grupa je najaktivnija i najistrajnija.

Podržimo i pomozimo toj mladosti, da pokaže šta zna i umije,da nas predstavljaju po raznim takmičenjima te budu ambasadori kulture nase Koprivne…

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439728
DanasDanas385
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica385
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13257
UkupnoUkupno1439728