Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 448
Weblinks : 16
Wir haben 53 Gäste online

*** KOD GORDANA KRAJIŠNIK ***

POZIVNICA
U Restoranu
U svaki lokal,


muškarac ulazi prvi, pri ulazu, on će se kretati ispred žene. U lokal se ne ulazi sa zapaljenom cigaretom. Pri svlačenju ili oblačenju kaputa, ženi može pomoći jedino muškarac koji je s njom u društvu. Pažnja konobara ili gardobijera se odbija, jer je ona isključivo domen društva koji se nalazi u njenom društvu. Izbor stola u lokalu je stvar muškarca. Pri zauzimanju mjesta, pogodnije i udobnije mjesto pripada ženi. Muškarac neće sjesti dok žena nije sjela.

Pri izboru jela,


žena ima prednost. Ako je na stolu samo jedan jelovnik, ona prva bira i čeka da odabere i njen pratitelj. Naručuje i kontaktira s konobarom samo muškarac. Vinska karta je isključivo u nadležnosti muškarca. Piće bira jedino muškarac. Prije svoje odluke on se može posavjetovati sa ženom, ali konačna odluka je njegova. Kod prve čaše se može nazdraviti sa "živjeli" ili "nazdravlje". Kucanje na javnom mjestu, nikako nije po pravilu. S jelom za stolom započinje žena ili starija osoba. Prilikom završetka obroka prvo žena odlaže salvetu, kao znak da je završila s jelom. Nepristojno je ako njen partner za stolom pripali cigaretu, ako ona još nije gotova. Novine se u restoranu prije jela, ni poslije u društvu ne čitaju. Znance koji se već nalaze u lokalu, pozdrvit ćemo samo u prolazu. Bilo bi netaktično prići prvo stolu, čak i ako je riječ o dobrim znancima ili prijateljima, jer ih možemo ometati ako se u društvu sa nekim, ili nekoga očekuju.

Prodavčice cvijeća,


obraćaju se u restoranima ili kafićima, isključivo muškarcima, koji se pri takvim ponudama redovito kolebaju između kavaljerstva i pristojne suzdržanosti od rasipanja novca. U takvim slučajevima je najbolje da žena kaže "hvala", prije nego je odluka pala. Na taj je način partner oslobođen dužnosti, što ne znači da, ako mu naročito nije stalo, cvijeće neće kupiti.

Plaćanje je po pravilu,


dužnost muškarca. Moguće je i odstupanje od pravila, naime i žena može sudjelovati u plaćanju računa. Ali u tom slučaju, da bi se izbjegla ceremonija plaćanja, dobro bi bilo da muškarac plati zajednički račun, a da se poslije podjeli trošak.

Prilikom izlaska iz lokala, redoslijed je drugačiji: žena ide naprijed a muškarac za njom.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1365343
DanasDanas76
JučeJuče411
Ova SedmicaOva Sedmica76
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9893
UkupnoUkupno1365343