Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 37 Gäste online


Lijepo ponašanje za stolom


POSTAVLJANJE STOLA


Pri postavljanju stola uobičajeno se stavlja desno od tanjura (duboki tanjur, za supu, stavlja se na plitki) kašika (šupljom stranom okrenutom prema gore) te nož (okrenut oštricom prema tanjuru), dok se viljuška (također udubljenjem prema gore) stavlja s lijeve strane, a eventualni pribor za desert stavlja se s gornje strane (držak kašičice prema desnoj strani a drška viljuške prema lijevoj - ako se stavljaju i kašičica i viljuščica).
Porodični stol u pravilu se pokriva čistim, po mogućnosti bijelim stolnjakom. U novije vrijeme koriste se "setovi" (mali prostirači kvadratne forme), obzirom da su praktičniji. Ako se stavlja i cvijeće, treba voditi računa o skladu boja cvijeća i stolnjaka. Uz bijeli stolnjak pristaju sve boje cvijeća. U jesen na sredinu svečanog stola može se staviti zdjela s probranim i dobro očišćenim voćem, ukrašenim jesenskim lišćem. Ovo voće služi za ukras ali se i jede.
Duboki tanjuri za supu mogu se staviti na mali pomoćni stolić pored stola, ako domaćica servira supu u tanjurima. Tanjur za supu, u svečanim prigodama, treba biti ugrijan.
Ako je potrebno više pribora od osnovnoga, on se dodaje dalje redom, kako slijede jela. Ako će se prije pečenja servirati riba ili kakvo predjelo - pribor za ribu ili predjelo stavlja se prije pribora za pečenje (s tim da se ribu može jesti i samo viljuškom i komadićem hljeba).
Tanjurić za kompot, zajedno sa kašikicom, stavlja se desno od tanjura, a lijevo od tanjura stavlja se tanjurić za salatu.
Narezane komadiće hljeba stavlja se na stol u korpicu. Na stol se stavljaju i sirće, ulje,sol,a sve češće i čačkalice.
Pribora za jelo mora biti toliko koliko je potrebno da gost nikada ne mora vlastitim priborom uzimati jelo iz zajedničkog posuđa.
U porodičnom krugu obično se ne nudi jelo oko stola, nego se postavi na sredinu stola ili na stolić pored stola (vrlo je praktično ako je takav stolić pomičan), pa svatko sam, počevši od domaćice, uzima i stavlja na svoj tanjur. Veliki pribor za vađenje jela (velika viljuška za supu, kašika za varivo, pribor za vađenje mesa, salate i ostalog) stavlja se na stol desno od domaćice ili na stolić pored nje.

Kada se govori o ponašanju za stolom, stvar je u svim kulturama slična. Ako ne znate kako se treba ponašati za stolom, vi ste stranac, netko tko nije isti kao i drugi. Razlikuje vas porijeklo, obrazovanje, vrijeme, kultura ili društveni status. Nepoznavanje pravila siguran je i univerzalan znak da tu ne pripadate.

Što je društvo zatvorenije, izoliranije ili ekskluzivnije, pravila su jača i naizgled nepromjenjiva u svojoj strogoći. Opsjednutost pravilima je tolika da se objavljuju gomile priručnika o tome kako se ponašati za stolom. To umijeće nije nikada dovoljno usvojeno, bez obzira putujete li u neku stranu zemlju, pa ne znate ništa o tamošnjoj kulturi. Jer nije se lako snaći kad je pred vama gomilica tanjura okružena vojskom viljuška i noževa i kompletom čaša za koje nikada niste sigurni čemu služe. Razni priručnici će vas plašiti da je uzeti krivu viljušku toliko neugodno i uvredljivo kao da ste pljunuli na pod. Na kraju, da vas smire, daju vam najvažniji savjet: gledajte što drugi rade.

Pravila ponašanja za stolom starija su od stola. Tko će prvi zagrabiti iz zajedničke posude? Tko će prvi ono, tko će prvi ovo? Tko gdje sjedi? Tko je gazda u kući, prijemu, restoranu, kantini…? Gdje sjede žene i da li uopšte sjede?

Viljuška i nož


Ono što je nekad bilo nepristojno i zabranjeno, danas je normalno i pristojno. Sjetimo se samo priče o viljuški, svakodnevnom predmetu na stolu bez kojeg ne možemo zamisliti ručak. .

A tada je bilo pristojno izvaditi svoj nož i rezati meso te ga nabosti i prinijeti ustima. Samo je na otmjenim stolovima bilo za goste par noževa kojima su se zajednički služili. A morate priznati da je potrebno dosta povjerenja u susjeda da bi s njim dijelili nož.
Nekada nije bilo pristojno stavljati oglodane kosti natrag u tanjur, ali je bilo pristojno baciti ih na pod.
Ono što je kod nas zabranjeno i nepristojno, negdje drugdje u svijetu je pristojno i poželjno. Nema gore stvari nego kad se za vrijeme jela proizvode zvukovi, to piše u svim bontonima. Žvakanje, mljackanje, srkanje i škripanje nožem po tanjuru najgori je grijeh.
Ali u Japanu je, primjerice, srkanje juhe pristojno i poželjno.
Rukama se ne jede (osim voća, sira, itd.), a i dalje više od trećine čovječanstva jede isključivo rukama.

PUŠENJE


Obziran pušač ne pozdravlja druge ljude, niti razgovara s njima, s cigaretom (odnosno lulom) u ustima te ne primorava nepušače protiv njihove volje udisati dim njegove cigarete (odnosno lule), pepelom od cigarete (odnosno lule) ne prlja ništa oko sebe i ne ostavlja opušak da dogorijeva u pepeljari, nego ga, pri odlaganju, ugasi.
Nepristojno je ulaziti u bilo koji zatvoreni prostor s cigaretom u ustima.
Prije nego se zapali cigaretu u društvu, treba najprije zamoliti prisutne za dopuštenje. Nalazi li se u prostoriji i jedan čovjek koji ne podnosi dim od duvana, uljudan čovjek neće u njoj pušiti. U javnim prostorima smije se pušiti samo tamo gdje je to izričito dozvoljeno. Ne puši se gdje jedu nepušači. Ni u kojem slučaju se ne puši u krevetu jer je to vrlo opasno, a niti u blizini lako zapaljivih predmeta i tvari. Ne puši se u sobi gdje spavaju djeca. Puhati dim od cigarete ili lule nekome u lice vrlo je neuljudno.

Cigarete se nude tako da se cijela kutijica stavi pred onoga kome se nude, s tim da čovjek kome su cigarete ponuđene ne smije probirati po kutiji (koja je cigareta mekša), nego mora uzeti prvu cigaretu koju je dodirnuo prstima. I kada je netko ponuđen cigaretama, i kada mu netko pripaljuje cigaretu, dakako da treba zahvaliti. Cigarete se ne nude starijoj osobi ili osobi koja je istaknutija u društvu.

Pripaljivanje cigarete na cigaretu nije lijepo. Nije pristojno niti moliti prolaznike za upaljač ili šibice.

ŽVAKAĆE GUME


Ružno je razgovarati s bombonom ili žvakaćom gumom u ustima, još je ružnije pucketati balonima od žvakaće gume, a o lijepljenju žvakaće gume za namještaj da se i ne govori.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450918
DanasDanas195
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica195
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9045
UkupnoUkupno1450918