Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 22 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj višeIZGRADNJA ZADRUŽNOG DOMAPo završetku II Svjetskog rata u tek oslobođenoj Jugoslaviji na nivou države donešen je plan da se odma pristupi obnovi i izgradnji i razvoju ratom porušene zemlje.Za ostvarivanje toga plana angažovano je svo radno stanovništvo ,na nivou republičkog i saveznog značaja od 1946.do 1950.g.
Na nivou sela donešen je program izgradnje domova za kulturno-zabavni život.Pored Koprivne po tipskom projektu građeni su domovi i u svim okolnim selima.Gradnja našeg doma planirala je dovršetak za dvije godine,1947.-1948.g.Bio je ovo jedan od najvećih izazova do danas za mještane Koprivne u siromašnom narodu posle rata.Odgovornost za izradu imao je Mjesni narodni odbor,i Narodni front koji su početkom 1947.g.počeli pripreme i rad.
Radi izgradnje pruge Šamac-Sarajevo izgradnja doma počela je u jesen te godine.Formirana je radna brigada u kojoj su bili obuhvaćeni svi muški,ženski sposobni mještani od 15-50 godina.A raspoređivani su u radne grupe.Za predsjednika odbora za gradnju doma postavljen je Stojan Vasiljević,a za rukovodioca radne brigade Jovo T. Vasiljević.
U jesen te godine prema planu iskpan je temelj (zemljani radovi).Dobrovoljnim radnim akcijama sa volujskim i konjskim zapregama sakupljan je kamen po koritima svih rijeka i potoka u ovom naselju.
Naredne 1948.g. u proljeće radovi su nastavljeni po planu prema potrebi određenih građevinskih radova.U okviru radne brigade formirane su radne grupe,za pravljenje i pečenje cigle i kreča i izradu skjela za zidarske i tesarske radove.Angažovan je dovoz vode za gašenje kreča i pravljenje maltera,kovači za potkivanje konja i popravke zaprežnji kola i sl.Osim toga 40 Koprivljanja poslato je na Konjuh planinu za sječu građe za krovne konstrukcije.Isti su sjekli građu i za druga gradilišta opštine.

Za izvođenje radova angažovano je stručno lice ispred opštine,a nakon dva mjeseca njega je zamijenio Slavko M. Despotović i zamjenik Petar Jelić.Za sam početak zidarskih radova od opštine je dobiveno 6000 komada cigle a ostalu ciglu obezbijedlili su mještani.Ručnom izradom cigle na lokalitetu kuće Drage Jevtića sa grupom iskusnih ljudi za taj rad Stankom Nedićem,Bogdanom Čočićem,Anđelkom Čakarevićem i Antonijem Bertonijem predratnim majstorom na ciglani Koprivna.
Pečenjem kreča na krečanama rukovodio je najiskusniji krečar i istaknuti zidari Janko i Vaso Despotovići. Za rad na gradilištu doma od omladinki i omladinaca formirana je radna četa koja je tu boravila stalno do završetka gradnje.Omladinci su smješteni u kuću kovača Krste Sivčevića sadašnja kuća Save L. Vidovića,a omladinke u kuću Vojina Stevanovića.Svi su oni tu i noćevali.Ishrana je vršena na samom gradilištu na zajedničkom kazanu gdje su spremana kuvana jela od prikupljenih poljoprivrednih proizvoda u selu,a hljeb (kuruza) donosile su domaćice od kuća.
U nedostatku crijepa kod pokrivanja doma,crijep je obezbeđivan od strane domaćinstava sela otkrivajući dijelom pomoćne zgrade.Po završetku radova država je kao pomoć dodijelila stolariju,prozore i vrata bez stakla.I tako je okončana izgradnja doma.Dobrovoljnim radom i novčanim sredstvima opremite su i otvorene u sastavu doma prodavnice,otkupna stanica,ugostiteljski objekti,ambulanta,apoteka,pošta i kancelarije.A u kulturnom dijelu sala za filmske predstave,pozorisšne predstave,igranke,priredbe,proslave,političke skupove kao i čitaonice.
U današnje vrijeme od toga svega je malo ostalo.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1439724
DanasDanas381
JučeJuče410
Ova SedmicaOva Sedmica381
Ovaj MjesecOvaj Mjesec13253
UkupnoUkupno1439724