Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 61 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj više
Jesenja alergija?


Iako cvijeće više ne cvjeta, a vazduh je oštar i hladan, mnogim alergijama se ne odlazi ni tokom jeseni. Alergenti su malo drugačiji, ali mogu prouzrokovati nevolje kao polen tokom proleća i ljeta.

Šta uzrokuje jesenje alergije?


Muške biljke ispuštaju sićušne ćelije (polen) u vazduh kako bi se reprodukovale. Kada taj polen ili neki drugi izazivači alergije dospu u nos određene osobe, njen imuni sistem ih greškom registruje kao napadače i oslobađa antijtela – supstance koje u normalnim slučajevima identifikuju i ubijaju bakterije, viruse i ostale sitne organizme koji uzrokuju bolest. Antijtela napadaju alergente što dovodi do oslobađanja histamina u krvotok. Histamini uzrokuju curenje nosa, svrab očiju i ostale simptome alergije.
Tokom jeseni, ambrozija je najopasnija alergena biljka. Iako počinje da cvjeta u avgustu, proces se može produžiti do jesenjih mjeseci. Trećina ljudi alergičnih na proljećni polen je alergična i na ambroziju. Njen polen može putovati hiljadama kilometara na vjetru što znači da iako ne raste u Vašem okruženju, može Vam zadati muke ako ste alergični na nju.

Buđ je drugi krivac jer se njene spore lako prenose vazduhom. Buđ se razvija u vlažnim područjima, kako napolju tako unutra. Gomile vlažnog lišća koje u jesen prekrivaju ulice i dvorišta su odlična podloga za nastanak buđi kao što su vlažni podrumi i kupatila kod kuće. Grinje i paukoliki insekti su alergenti koji se nalaze u kući. Najviše ih ima tokom vlažnih letnjih mjeseci, ali se mogu uskomešati odmah pošto prvi put uključite peć. Pravo iz vazduha, grinje mogu dospeti do nosa izazivajući kijavicu, hripanje tokom disanja i curenje nosa.

Djeca i jesenja alergija


Za djecu početak školske godine može značiti i početak jesenje alergije. Grinje i buđ prosto cvjetaju u školama. U prilog tome ide prašina od krede koja se prenosi vazduhom i uzrokuje hripanje kod djece koja boluju od astme. Uzimajući u obzir sve ove alergente nije ni čudo što su istraživači uočili da je najkritičniji period za pojavljivanje simptoma astme kraj septembra i početak oktobra.

Alergija na hranu se takođe mora uzeti u obzir kada govorimo o jesenjim alergijama. Polazak u školu znači dijeljenje kafeterije sa djecom koja jedu kikiriki puter, jaja, mlijeko i ostalu hranu koja je iritirajuća – čak i po život opasna – za djecu koja su alergična.

Koji su simptomi?


Simptomi izazvani ambrozijom, polenom ili buđi se nazivaju alergijski rinitis (polenska groznica). U te simptome spadaju:
- curenje nosa
- vodnjikave oči
- kijanje
- kašljanje
- svrab očiju i nosa
- tamni krugovi oko očiju

Ocobe koje su alergične na ambroziju mogu da razviju osećaj svraba u ustima i ždrelu – stanje koje se naziva Oralni sindrom alergije. Javlja se prilikom konzumiranja banana, krastavaca, lubenice i još po neke vrste voća ili povrća.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437705
DanasDanas22
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1295
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11234
UkupnoUkupno1437705