Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 33 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj višeGRB SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVEPoput svih institucija sa dubokim korenima i časnom prošlošću, i Srpska pravoslavna crkva ima svoj grb u koji su utkani simboli koji označavaju najtrajnije duhovne vrednosti srpskog naroda. Rečima opisan, grb Srpske pravoslavne crkve ovako izgleda : Na patrijaraškom plaštu porfirne boje, ukrašenom dvostrukim krstom s desne i arhijerejskim žezlom s leve strane, u sredini štit sa zlatnom arhijerejskom krunom nad njim; na plavoj gornjoj polovini štita s desne strane kula svetog Save u Hilandaru, s leve crkva manastira Pećke patrijaršije, obe bele boje; na beloj donjoj polovini u sredini zlatan krst sa četiri jednaka kraka i po jednim zlatnim ognjilom u svakom uglu kraka.(Ustav SPC član 3).
Srpska pravoslavna crkva jeste zajednica ljudi koji su među sobom sjedinjeni jednom verom u Gospoda Isusa Hrista, jednim učenjem, jednom zakonskom jerarhijom i jednim svetim tajnama. Po prirodi svojoj Crkva je u isto vreme i vidljiva i nevidljiva, i božanska i čovečanska.
Ona je vidljiva jer je njen osnivač - ovaploćeni Bog koji je kao vidljiv živeo među ljudima; jer blagodat spasenja daje ljudima kroz vidljiva sredstva; jer javno ispoveda veru Hristovu; jer ima vidljivu apostolsku jerarhiju; jer ima vidljive ljude za svoje članove; jer živi u vidljivom svetu. Ali ona je i nevidljiva, jer je nevidljiva njena glava - Hristos; jer je nevidljiva njena duša - Sveti Duh; jer je nevidljiva blagodat spasenja; jer su nevidljivi njeni preminuli članovi.
Crkva je sveta i jedna, i u isto vreme i na nebu i na zemlji, jer joj je jedna glava Gospod Isus, jer u njoj stalno boravi Duh Sveti. Crkva je apostolska, zato što su je raširili i utvrdili Apostoli i što neprekidno i neizmenljivo čuva učenje i predanje svetih Apostola. Spasitelj je ustanovio jerarhiju i predao joj bogočovečansku vlast: da sveštenodejstvuje, uči i upravlja.
Jerarhija produžava delo Spasitelja i svetih Apostola koje je sam Hristos izabrao i dao im pravo i vlast da propovedaju Evanđelje, sveštenodejstvuju i upravljaju. Obećanjem da će biti s njima " u sve dane do svršetka veka" (Mt.28,20), Spasitelj je time objavio da će se služba Apostola produžiti i posle njih, putem episkopskog nasleđa ili prijemstva, sve do svršetka sveta. Crkvom nevidljivo upravlja sam Spasitelj, kao glava Crkve, i Duh Sveti. Apostoli nisu glava Crkve, već sluge Hristove i služitelji Crkve.
Crkvom Hristovom na zemlji vidljivo upravlja crkvena jerarhija, tj. episkopi sa sveštenicima i episkopski sabori. Najveću i najvišu vlast u Crkvi predstavljaju Vaseljenski Sabori. Odluke Vaseljenskih Sabora su obavezne za sve hrišćane svih vremena. U upravljanju pomesnim Crkvama episkopi tih Crkava imaju se u svemu držati učenja i pravila Svetih Apostola, odredaba Sv. Vaseljenskih Sabora i propisa Svetih Otaca. Nikakav papa ne postoji kao glava Crkve,jer je jedina glava Crkve i na nebu i na zemlji Bogočovek Isus Hristos.
Ustrojstvo ili uređenje Srpske pravoslavne crkve je crkveno jerarhijsko i crkvenosamoupravno. Crkvena vlast je duhovna, crkveno disciplinska i crkvenosudska, a po kakonima i uređenju Srpske pravoslavne crkve, pripada samo jerarhiji. Tu vlast jerarhija vrši preko svojih predstavnika i organa. Episkopska vlast u zajednici sa sveštenstvom i narodom preko svojih predstavnika i organa, uređuje i upravlja poslovima imovinskim, zadužbinskim (zakladnim), fondovskim, kao i drugim poslovima koji se Ustavom predviđaju.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje sledeće crkvenojerarhijske i samoupravne vlasti, tela i organi: Patrijarh, Sveti arhijerejski sabor i Sveti arhijerejski sinod, Veliki crkveni sud, Patrijaršijski savet, Patrijaršijski upravni odbor; Eparhijski Arhijerej, Eparhijski crkveni sud, Eparhijski savet, Eparhijski upravni odbor; Arhijerejski namesnik; Paroh; Crkvenoopštinski savet i Crkvenoopštinski upravni odbor, i Nastojatelj i manastirsko bratstvo.
Srpska pravoslavna crkva je episkopalna; njena glavna administrativna podela je na eparhije, kako u crkvenojerarhijskom tako i u crkvenosamoupravnom pogledu.
Na čelu Srpske pravoslavne crkve je Patrijarh srpski, kao njen vrhovni poglavar, i prvi među jednakima. Njegova titula je Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski ; Bira se između srpskih aktivnih arhijereja, koji upravljaju eparhijama najmanje 5 godina, najdalje u roku za tri meseca od dana kada se patrijaršijski presto uprazni, Sveti arhijerejski sabor, na zasedanju proširenom aktivnim i vikarnim episkopima.
Svečano ustoličenje novoizabranog patrijarha biva na arhijerejskoj liturgiji, sutradan po izboru. Kao vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, pored prava i dužnosti eparhijskog arhijereja u arhiepiskopiji Beogradsko-karlovačkoj i pored prava koja mu daju kanoni i crkveni propisi - Patrijarh ima posebna prava časti, sveštenodejstva, reprezentacije i administracije.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437743
DanasDanas60
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1333
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11272
UkupnoUkupno1437743