Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 32 Gäste online

****Dragi prijatelji, kolege,slučajni posjetioci…****

**KRAJ**

www.koprivna.com

Pročitaj višeKako počinje Novi zavet?


Novi zavet počinje rodoslovom po telu Gospoda Hrista i Njegovim Rođenjem. Njegovo Rođenje blagovesti Arhangel Gavrilo pozdravljajući Presvetu Devu nebeskim pozdravom: "Raduj se blagodatna, Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!"

Ko je vladao Judejskom (Izrailskom) zemljom u doba kada se Hristos rodio na zemlji?


Judejom je vladao car Irod, koji je bio u zavisnosti od rimskog imperatora Avgusta.

Kako su se zvali roditelji Presvete Bogorodice Marije?


Zvali su se Joakim i Ana. Njihova imena spominjemo na kraju svake Liturgije. Praznik svetog Joakima i Ane je dan posle praznika Rođenja Bogorodice (Mala Gospojina). Znači 8. septembra po starom kalendaru (21. septembra po novom).

Šta se dogodilo na Blagovesti?


Blagovesti - to je praznik kada svetkujemo dolazak Arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će ona začeti od Duha Svetoga (bez muškarca) i roditi Sina Božijeg kao Sina Čovečijeg, sa imenom Isus Hristos. Presveta Deva Marija je pristala na to tek pošto je proverila Arhangela. Jer ona se tajno zavetovala Bogu da će uvek biti devojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Angela. Zato nije bila lakoverna, kao naša pramati Eva. Na praznik Blagovesti, Bogorodica je svojom poslušnošću Bogu ispravila Evin greh neposlušnosti. Eva je upotrebila svoju slobodu na zlo i na radost đavola, a Bogorodica je upotrebila svoju slobodu na svetu službu Bogu i smireno uskliknula: "Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči! " Blagovesti se praznuju 25. marta po starom (7. aprila po novom) kalendaru.

Gde se rodio Spasitelj?


Rodio se u Judeji, u gradu koji se zove Vitlejem, nedaleko od Jerusalima, kao što su i prorekli drevni Proroci.

Šta znači ime Isus?


Ime Isus je s neba darovano i otkriveno rečima Arhangela Gavrila upućenim čednoj Devi Mariji: "I nadeni mu ime Isus". To je Ime uzvišenije od svakog imena, bez koga se nijedan čovek i nijedno stvorenje ne može spasti. Ime Isus znači Spasitelj.

Ko je prvi posetio i prepoznao novorođenoga Hrista Boga?


To su bili tri Mudraca sa Istoka. Oni su išli za dotad neviđenom zvezdom. I svetlost te čudesne zvezde zaustavila se nad pećinom u Vitlejemu gde se rodio Hristos. Oni su u Njemu prepoznali Cara nebeskog i poklonili Mu se do zemlje. Mudraci su dali Hristu darove: zlato, tamjan i izmirnu.

Šta su pevali angeli na nebesima kad se rodio Bogočovek?


Pevali su radosnu pesmu: "Slava Bogu na visini, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja"

Ko su bili Mudraci sa Istoka?


Mudraci su bili učeni ljudi koji su posmatrali zvezde i po njima predskazivali budućnost.

Šta je tražio lukavi car Irod od Mudraca?


Da mu jave gde se tačno nalazi novorođeni Hristos, Car nebeski, da bi Ga ubio. Međutim, Mudraci su se vratili drugim putem, ne želeći da ispune njegovu zapovest.

Kuda su otišli pravedni Josif i Bogorodica Marija sa malim Hristom?


Oni su krišom pobegli u Egipat, da bi se izbavili od Iroda. Irod je, tražeći da ubije malog Hrista, pobio četrnaest hiljada nevine vitlejemske dece. To su bili prvi mučenici za Hrista: i prva sveta žetva za Nebesko carstvo Hristovo, Carstvo života i radosti bez kraja.

Ko je bio pobožni starac Simeon?


Pobožni starac Simeon naziva se i Bogoprimac. Njemuje Bog rekao da neće umreti dok ne vidi Hrista Spasitelja. On je to dočekao i primio je na ruke maloga Hrista Boga. Zato se zove Bogoprimac. Tom događaju je posvećen praznik Sretenje, praznuje se 2. februara po starom (15. februara po novom) kalendaru. Zašto je mali Hristos, kad mu je bilo osam dana, odnesen u jerusalimski hram?


Po Mojsijevom Zakonu, svako novorođeno muško dete moralo je biti obrezano. Obrezanje je bio znak starozavetnog saveza sa Bogom. Gospod Hristos se obrezao da bi pokazao da On nije došao da razori Zakon i Proroke, nego da ih ispuni; obrezanje je takođe svedočanstvo da je on istinski čovek, ne samo Bog. Ispunivši Zakon Gospod je nama ostavio duhovno obrezanje, obrezanje srca - svetu tajnu Krštenja, za koje je telesno obrezanje bila samo priprema. Obrezanje Hristovo se praznuje 1. januara (14. januara po novom kalendaru). Koji prorok je neposredno pripremio ljude za dolazak Sina Božjeg?


To je bio divni Jovan Preteča. On je propovedao u pustinji dolazak Spasitelja sveta rečima: "Pokajte se, jer se približi Carstvo nebesko. "

Gde je živeo i čime se hranio sveti Jovan Krstitelj?


Jovan Preteča, koji je krstio Hrista u reci Jordanu, živeo je u pustinji kao isposnik. Hranio se pustinjskim biljem i divljim medom.

Kako je on završio svoj život?


Pošto je Jovan Krstitelj prekoreo cara Iroda za ženidbu sa svojom snahom, carica Irodijada ga je mrzela i nagovorila je cara da odseče glavu svetom Jovanu. To je on i učinio, pogubivši ovog najvećeg čoveka rođenog od žene, kako za njega kaže sam Spasitelj, i najvećeg proroka. Njegove mučeničke smrti mi se sećamo na dan Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja (29. avgusta po starom, 11. septembra po novom kalendaru). Iz velikog poštovanja prema strogom isposniku i mučeniku Jovanu Preteči, toga dana svi pravoslavni strogo poste.

Šta je rekao sv. Jovan Krstitelj kad je prvi put video Gospoda Hrista?


Rekao je proročke reči: "Gle, Jagnje Božje koje nosi grehe celoga sveta. " Sveti Jovan Krstitelj je znao da je Hristos bez greha i da nema potrebe da bude kršten (pogružen u vodu), zašto ga je ipak krstio u Jordanu? Hristos je dvostruko bezgrešan: i kao Bog i kao Čovek, rođen od Prečiste devojke. Ali je dobrovoljno hteo da se ponizi i da dođe na krštenje, kao da je grešan - "da ispuni svaku pravdu", kako Sam kaže Preteči. I baš u momentu tog dobrovoljnog poniženja javila se slava Božja, javio se Bog na vodama reke Jordana.

Kako se javio Bog na Jordanu?


Kad je Jovan pogružavao Hrista u vode reke Jordana, čuo se s nebesa glas Boga Oca: "Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji ". U Jordanu je stajalo drugo Lice Svete Trojice, Sin Božji, kao Bogočovek, a nad Sinom Božjim lebdeo je Duh Sveti u obliku svetlosnoga goluba. To je bilo Bogojavljenje. Tu se javno otkrio Bog kao Otac, Sin i Duh Sveti, kao Sveta Trojica. Bog se javio i vaseljenu prosvetio. Bogojavljenje se praznuje 6. januara po starom kalendaru (19. januara po novom). Na taj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Ta bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Čime je Đavo kušao Hrista?


Prvo kušanje je bilo hlebom. Hristos je postio četrdeset dana i četrdeset noći. Ogladneo je veoma. Tada Mu priđe kušač i reče: "Ako si Sin Božiji, reci da ovi kamenovi postanu hlebovi". Ali je Hristos na to odgovorio Đavolu: "Ne živi čovek samo o hlebu, nego od svake reči koja izlazi iz usta Božijih. " Mnogi zbog zemaljskog prolaznog hleba prodaju dušu Satani i zaborave na večni hleb, Reč Božiju, koja je Hleb života. Drugo kušanje je bilo čudotvorstvom. Đavo je odveo Hrista na vrh jerusalimskog hrama i rekao Mu: "Ako si Sin Božiji, baci se dole; jer je napisano da će Bog "Angelima svojim narediti za Tebe, i na rukama će te nositi, da gde ne zapneš na kamen nogom svojom". Ali mu Hristos odgovori: "I to je napisano: Ne iskušavaj Gospoda, Boga svoga". Treće iskušenje je bilo vlašću zemaljskom. Đavo je odveo Hrista na visoku planinu i pokazao Mu sva carstva ovoga sveta i rekao Mu: "Daću ti sve ovo, ako padneš i pokloniš mi se". Hristos mu je odgovorio: "Odlazi, Satano; jer je napisano: Klanjaj se Gospodu Bogu svome i Njemu jedinome služi ". Ista ova tri iskušenja stavlja Satana pred svakog čoveka i sve ljude svih vremena: iskušava ih slašću (uživanjem), čudotvorstvom i vlašću. Samo verni Hristu sposobni su da im odole i da mu odgovore: Odlazi od mene, Satano! Gospodu Bogu mome se klanjam i njemu jedinome služim!

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1437743
DanasDanas60
JučeJuče502
Ova SedmicaOva Sedmica1333
Ovaj MjesecOvaj Mjesec11272
UkupnoUkupno1437743