Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 38 Gäste onlineZašto voće treba jesti između obroka?


Čuvajte zube i svjež dah.


Konzumiranje voća odmah posle jela nije preporučljivo zato što voće sadrži veliki % prostih šećera koji dok čekaju „da dođu na red“ da u želucu budu svareni, a zatim asimilovani, počinju da se fermentišu izazivajući stvaranje gasova i nadimanje stomaka. Osim toga, ukoliko se voće konzumira odmah posle ručka, gubi se deo njegove hranljive vrednosti. Nutricionisti kažu da je najbolje da se voće konzumira između obroka, najmanje sat vremena pre ili posle jela.

Kajsija


– najbogatija vitaminom A, a ima i antianemično dejstvo. Ali oni koji imaju tegobe s jetrom, moraju je jesti u umerenim količinama.

Trešnja


– dobro reguliše rad organa za varenje. Lijek je i protiv zatvora i dizenterije. a čaj od trešnjinih peteljki je dobro sredstvo za regulaciju mokrenja.

Malina


– otvara apetit i preporučuje se onima koji pate od lošeg varenja. čaj od lišća maline preporučuje se za ublažavanje kašlja. Maline mogu jesti i dijabetičari.

Ribizle


– se preporučuju osobama sa obolelom jetrom.

Dinja


– siromašna hranljivim sastojcima, ali je njen sok, u kombinaciji sa ružinom vodicom (u istoj razmeri) izvrstan losion koji blagotvorno deluje na suvu kožu. Dijabetičari ne bi smeli da je jedu.

Kruška


– leči poremećaj krvotoka kao i oboljenja bubrega. Kompot od krušaka je odlično sredstvo protiv nadutosti stomaka.

Breskva


– dobra za one koji ne žele da se ugoje. U voćnim dijetama kombinuje se sa mlekom i medom. Može da pomogne i onima koji nemaju urednu stolicu. Od breskvinog lista kuva se čaj za smirivanje gastritičnih tegoba. Sirup od svežih bresaka, koristi se kao sredstvo za uklanjanje dečijih glista.

Borovnica


– uništava bakterije. Sadrži bazu mirtilin kojoj je glavna odlika da ubija neke mikrobe, naročito Ebertov bacil koji je izazivač tifusne groznice. Ekstrakt borovnice prodaje se u apotekama i služi kao sredstvo za poboljšanje vida.

Jabuka


- zahvaljujući fosforu je odlična za obnovu nervnog sistema. To je voće sa najviše odlika. Onima sa lošim varenjem, preporu?uje se kompot od jabuka, koji još bolje deluje ako se u njega stavi nekoliko krušaka.

Banana


– veoma hranljiva i zato se preporučuje i mlađima i starijima, radi regeneracije i epitalizacije kožnog tkiva. Kao što nije zdrava zelena, tako nije zdrava ni prezrela banana koja nema dovoljno vitamina i hranljivih sastojaka. rastvara kiselinu u mokraći.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450918
DanasDanas195
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica195
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9045
UkupnoUkupno1450918