Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 31 Gäste online
Zitat iz knjige:
Koprivna-tragom prošlosti-Nezapamćena tragedija koja je potresla Koprivnu
Porodica nestala za jednu noć
O nezapamćenom zločinu koji se odigrao pred zoru 27.Februara 1986.godine u selu,nažalost,čulo se i širom Jugoslavije .Porodica Veljka Vasiljevića iz Velike Rijeke je pobijena,a njihova kuća zapaljena.Samo je Veljko preživio.Izbjegao je smrt,jer je te noći išao u redovnu smjenu kao vozač Dobojskog Autoprevoza,ali su od zločinačke ruke 30-godišnjeg Mileta Matića stradali Veljkov 68-godišnji otac Milorad,62-godišnja majka Smilja,supruga Zorka,sin Milorad,učenik trećeg razreda dobojske Gradevinske škole i 19-godišnja kćerka Smilja,sa kojom je Matić kratko vrijeme bio u vezi.

Mile Matić ,stražar Kazneno- popravnog zavoda iz Zenice,za jedan dan ubio je devetero ljudi.Krvavi pir započeo je 26.Februara,pošto je prethodno ukrao dva pištolja i automatsku pušku sa mecima iz KPD Zenica. Prvi u nizu zločina dogodio se tog dana u Doboju, u ulici 1.Maja,gdje je ubica inače stanovao.U svoj stan pozvao je zeta Dušana Popovića u kojeg je,najvjerovatnije,poslije svađe,ispalio četiri metka pa je 27-godišnji Dušan odmah podlegao ranama.Sledeća žrtva ubice bio je 28-godišnji taksista Zoran Andrijasević iz Busovače.
Nakon što je ubio zeta,Mile se zaputio u Zenicu.U ovaj grad je stigao predveče ,ušao je u taksi koji je upravljao Andrijašević.Išao je po svog radnog kolegu,26-godišnjeg Azema Rezvića.U blizini tunela Vranduk kod naselja Jelina,Matić je ubio i taksistu i kolegu iz pištolja.Ubica se zatim opet vratio u Zenicu.Uzeo je drugog taksistu Ejuba čandu da ga svojim Mercedesom odveze,navodno u Vinkovce.
Međutim,nova tragedija se dogodila kad je policijska patrola zaustavila čendu i njegovog misterioznog putnika i zatražili da otvore gepek vozila.Matić je zapucao i ubio policajca,33-godišnjeg Stanoja Ilića.Neko čudo je spaslo njegovog kolegu Huseina Softića.Metak iz pištolja odbio se o Softićev toki-voki.Izbezumljen od straha,taksista Ejub čendo odlučio je da rizikuje.Uhvatio je trenutak nepažnje kod ubice i uspio da pobjegne u noć.U Doboj je Matić iz Zenice uspio da dođe vozom. Angažovao je taksistu Uzemira Bešlića da ga doveze do Donje Koprivne,gdje je namjeravao da sprovede u djelo svoj zločinački naum.

U Vasiljevića kuću,Matić se noću ušunjao preko krova.Ukućane je ubio na spavanju.Jedino je Veljkov sin Milorad pokušao da pruži otpor.Borio se sa ubicom,koji je na kraju hladnokrvno presudio.Nakon masakra zločinac je zapalio kuću.Komsije su tek ujutro vidjeli požar.Prvi je dotrčao Vojo Lazići digao uzbunu.Pokušali su da ugase požar,ali u kući su zatekli stravičan prizor.Novine su tada objavile Lazićeve izjave.-Nekolicina nas je ušla u kuću.Prvo smo našli Smiljanu u kuhinji,ubijeni su na spavanju Milorad i njegova supruga Smilja Vasiljević.U ostavi smo našli mladog Milorada,a u spavaćoj sobi gotovo izgorjeli leš njegove i Smiljanine majke Zorke.
Nakon zlodjela,Matić se uputio prema rodnom selu Sočanica kod Dervente.U selu Zariječje,gdje se našao oko 13 časova 27.Februara,zatražio je konačiste od zemljoradnika Marka Sgokića koga je slučajno sreo na putu.Domaćin ga je odveo svojoj kući,gdje se zatekao i njegov komš ijaRajko Radulović.Ovome se Matić odmah učinio sumljiv jer je čuo o krvavom putu nepoznatog manijaka.Seljaci su savladali,vezali ubicu i predali policiji.
Novinari su pratili rasplet i suđenje nekadašnjem čuvaru KPD Zenica.Stručnjaci-vještaci postavili su dijagnozu-paranoidna sizofrenija.Matić je bio neuračunljiv dok je ubijao.Upućen je u bolnicu Okružnog zatvora u Beograd.Ovdje se ubica objesio u Avgustu 1994.godine.Veljku Vasiljeviću,koji je preko noći izgubio pet najmilijih,selo,prijatelji,radne kolege pritekli su u pomoć iako je gubitak bio nedoknadiv.Riječ utjehe nisu se mogle izabrati.Oplakivao je godinama i žalio se nevjericom,a onda je sa Božijom pomoći ponovo zasnovao porodicu.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°Interesantno još i dan danas može se naći u Internetu o "Koprivnskoj tragediji",
-evo par primjera s različitih Foruma i Web stranica...

Najpoznatije ubice u ex-Yu


Priču o ovim ljudima sam djelimično načeo na temi "Smrtna kazna u ex-Yu", ali bih ovdje volio da je proširimo onim što znamo, čega se sjećamo, što smo čitali, čuli itd...
Dakle, ko su bile najpoznatije ubice u bivšoj Jugoslaviji? O kome se najviše pisalo, pričalo na televiziji, čijim su imenom majke plašile djecu, čija su imena ušla u urbani folklor, čiji pomen i danas izaziva jezu? Napominjem, tema ne uključuje politička ubistva, a pogotovo NE ubistva iz proteklih ratova. podrazumijeva ubistva iz strasti, osvete,bolesti i sva druga, "obična" ubistva.

METOD TROBEC,
Slovenac, sigurno najpoznatiji jugoslovenski serijski ubica. U drugoj polovini sedamdesetih silovao, ubio i spalio u krušnoj peći pet žena. Osuđen prvo na smrt, pa na 20 godina zatvora, pa na dodatnih 15 (zbog pokušaja ubistva drugog zatvorenika). Izvršio samoubistvo u zatvoru 2006, nakon 27 godina provedenih iza rešetaka.

ŠEFKA HODŽIĆ,
žena iz sela Jusići kod Zvornika. Da bi "dokazala" selu da je u stanju da zatrudni, 1969. ubila je trudnu ženu, rasporila je i izvadila dijete, koje je zatim predstavljala kao svoje. Dijete je, naravno, za par dana umrlo. O ovom slučaju sam prvi put čuo kao student, od prof. Ivana Selaka sa sudske medicine, koji je svojevremeno na slučaju radio.

JUNUZ KEČO,
svi znamo priču onako kako je ispričana u filmu "Kuduz". Ali, da li je baš sve tako bilo?

VIŠNJA PAVLOVIĆ i DUŠAN BAJČETA,
akteri precizno isplaniranog i izvedenog stravičnog ubistva dječaka Brune Čalića u Zenici početkom 70-ih godina. Ovim je Višnja, Crnogorka, "vratila krv" Bruninom ocu, koji je ranije nehotice autom usmrtio njenog sina. Izvršilac ubistva, Bajčeta, bio je običan plaćenik. Oboje su kasnije strijeljani..

DRAGO UDOVIČIĆ,
prema verziji sa ovog foruma, 80-ih godina počinio pokolj djece u Banjoj Luci. Druge podatke na netu nemoguće naći. Pošto ovdje dolaze i Banjalučani, nadam se da će nam pomoći.
Negdje sam pročitao da je šezdesetih godina sličan slučaj masovnog ubistva bio i u Sandžaku. Bila je velika potjera za ubicom, otkrili su ga u planinama i likvidirali.

ŠEMSO ŠILJAK,
osamdesetih godina ubio dva brata mjesnog poreznika iz Goražda, da bi se ovome osvetio što je otkrio Šemsinu utaju poreza u njegovom ugostiteljskom objektu. Pobjegao u šumu i krio se godinama kod jataka u selima oko Goražda. Na kraju upao u zamku i uhvaćen. Osuđen prvo na smrt, potom na vremensku kaznu. Danas Šemso ima oko 80 godina i živi u selu Osanici kod Goražda.

AZIZ KELJMENDI, 1987. Zločinac iz V. P. 7518
U zoru četvrtog septembra 1987. godine Jugoslavija je zaplakala. Tog jutra je iz Paraćina stigla vest da je prethodne noći zamenik dežurnog u jedinici Aziz Keljmendi iz kasarne "Branko Krsmanović" ubio na spavanju četiri, a ranio pet vojnika.

VINKO PINTARIĆ,
hrvatski serijski ubica br.1. Niz ubistava počeo 1973, kada je u svađi hicima usmrtio jednog komšiju, a drugog ranio. Poslan na liječenje u duševnu bolnicu Vrapče, nakon tri mjeseca pobjegao, vratio se kući i iz puške ubio suprugu. Osuđen na smrt, kasnije na 20 godina zatvora. Dva puta pobjegao, zadnji put 1986, nakon čega se pet godina krio po hrvatskom zagorju. Za to vrijeme ubio još tri muškarca. Jednog zato što je ubio pile Pintarićeve ljubavnice koje je prešlo u njegovo dvorište, a drugog slučajnog prolaznika, koji ga je upitao "Tražite li nekoga?" U predvečerje rata u Hrvatskoj, u maju 1991. opkoljen od specijalaca u kući njegove tetke. Pucao u tetku i ranio je, misleći da ga je ona izdala, nakon čega je istjeran suzavcem i likvidiran mecima specijalaca.


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Mile Matic -Kina imao svoj klub u Kaknju . Trenirao u Zenici sa Edibom Buljubasicem u istom karate klubu u isto vrijeme. Mile ima ili je bar imao ludu sestru koja je hodala u bundi i papucama usred zime. Mile je pao na testu kod psihijatra i po preporuci istoga trebao je biti penzijonisan prijevremeno. AP je ukrao iz kpd oruzarnice , imao je spisak sa imenima koga sve planira da likvidira na tom spisku je bio i Mladen Holman koji je dugo vazio za najopasnijeg tipa u Zenici u ratu bio komadant HOS-a jer ga je oborio prilikom polaganja za smedji pojas .na spisku je bilo 74 covjeka svako ko mu se ikada zamjerio . Kao mali je po Doboju ganjao nozevima komsijsku dijecu . Brata svoje bivse djevojke je ubio jer je momak bio bokser i jednom ga je prebio u kafani , Mile nije imao prostora da koristi noge pa je dobio maru. U Maglaju je igrom slucaja naletio na nacelnika SUP-a Maglaj bjezeci od policije je istrcao pred njegov auto i ubio je njega i ranio je njegovog vozaca a frajer je isao od kuce na posao . Ranjen je na Dobojskoj zeljeznickoj stanici u pucnjavi sa policijom oni nisu mogli odmah pucati jer je Mile bio okruzen putnicima na peronu ali on je prvi zapucao. Poslije toga je pjeske prevalio od Doboja do sela Gornji Detlak rodnog mjesta Mileta Kitica u Derventi usao je u kucu nekog domacina promrzao i zarastao u bradu i rekao mu da je on u potjeri za pomahnitalim ubicom ali da se je odvojio od kolega i izgubio , seljak je nalozio vatru kao u paklu i nalio Milu domacom rakijom ko zivotinju a onda ga je na spavanju razoruzao i zavezao konopcem i sjedio na njemu dok nije stigla policija. Bio je u Jakesu i po legendi pobjegao prvih ratnih dana kao Majkl Majers iz noci vjestica prerusen u bolnicara . Pricalo se je da je komandovao IDC na Dobojskom ratistu i da je onda otisao za Njemacku sa laznim pasosem. Ja sam sreo Mileta 2 dana prije masakra dzogirao je po Zenici sa tegovima u ruci na -15 i 25 cm snjega.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Red je da se ovakvoj druzini pomene ime i Mileta Matica koji je mislim 86' ili 87 stvorio nevidjenu frku i doveo Dobojsku regiju u pravu paniku..u tih sedmicu-dvije vrijeme ljudi su katancili kuce u 8h.Inace je radio kao cuvar u KPD Zenica..karatista..izuzetno fizicki spreman al' u glavi mu odjedared izgleda pocelo zujati..Prica je otprilike ovako:U Zenici uzima taxi da ga vozi za Doboj,mislim da taxistu ubija negdje oko Maglaja,u toku noci dolazi u jedno selo blizu Doboja(Koprivnu) u kojem zivi djevojka koja ga je ostavila,penje se na krov kuce i sa tavana upada i ubija nju,njenu majku,njenog djeda,babu,u tom casu joj se mislim pojavljuje brat i njega ubija golim rukama...zatim ih sve ostavlja i pali kuću...nakon pira odlazi u Doboj kod prijatelja i trenera karatea i nakon velike borbe ubija i njega u stanu u centru Doboja...moguce da je jos nekoga poslije ubio,ne mogu da se sjetim sad Uglavnom sjecam se velike potjere i straha koji se bi uvukao u narod..uhvacen nakon 10-15 dana u nekoj stali na spavanju rano ujutru..izrecena mu mjera obaveznog psihijatrijskog lijecenja...pukla prica za vrijeme rata da je u nekoj "specijali" na ratistu

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Evo, sad nađoh na netu nešto o Mili Matiću. Dakle, u jednom danu u februaru 1986, naoružan automatskom puškom i dvije sačmare, ubio devet osoba u Doboju i Zenici, među kojima i svoju bivšu djevojku i četiri člana njene porodice, čija tijela je potom zapalio u njihovoj kući.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Nije baš,iako ima sličnosti. Mile Matić je bio stražar u KPD Zenica, karatista i trener, volio je praviti fotografije nagih žena. Bio je veliki plejboj, imao je po jednu djevojku u svakom gradu u zeničko-dobojskoj regiji. A onda je jednog dana pukao, posvađao se sa zetom, udario ga peglom i dokusurio iz pištolja. Onda je naoružan do zuba krenuo u krvavi pohod. Rezultat-devet mrtvih za samo dvadeset dva sata na prostoru od oko 130 kilometara.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450564
DanasDanas220
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2716
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8691
UkupnoUkupno1450564