Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 450
Weblinks : 16
Wir haben 81 Gäste online"NOSTALGIJA"


USKRŠNJA PIRIZIJADA U KOPRIVNI / MALA RIJEKA
Na dan Vaskrsa u Koprivni tačnije Mala Rijeka na palučku Brane Petrovića a nedaleko od kuće Spasoja Todorovića(Džabe) održana je Uskršnja pirizijada, stara igra, piriz-pala, koju su organizovali naši Koprivljani na čelu već pokazanog i dokazanog aktiviste iz Ciriha Slavka Damljanovića i grupe istomišljenika iz Male Rijeke.
Ovo je stara igra koja se obično igrala u neka stara dobra vremena, koju su naj češće igrali čobani čuvajući stoku čega se rado i ja prisjetim dok sam kao dječak čuvao stoku na Lazićki kod Krečana.
Dobro je da još ima ljudi poput Damljanovića i ostalih koji ovu staru igru žele da istrgnu od zaborava i očuvaju u tradiciji organizujući se svake godine na dan Vaskrsa i iz godine u godinu omasovljavaju ovo plemenito druženje.
Tako je bilo i ove Uskršnje nedjelje kada se na palučku Petrovića okupilo nešto više od šezdesetak Koprivljana družeći se uz dobru šljivu, pečene piliće, podijeljeni u dvije grupe odpočela je stara sada već tradicionalna igra piriza. Bilo je to takmičenje u dokazivanju vještine igre, uz pjesmu, šalu dobrih drugara a nije izostala ni nagrada za naj bolju ekipu ili pojedinca jer nedaleko od terena za igru vrtilo se jagnje i prase na ražnju za pobjednika.
Na kraju u predvečerje sabrali su se rezultati takmičenja uz konstataciju da nema pobijeđenih, svi skupa su pobijedili i tako predvidjene nagrade za pobejdnika skupa na terenu bratski podijelili na trpezi uz druženje do kasno u noć.
Ovo su riječi jednog od učesnika pirizijade našeg zemljaka, izuzetnog i pokretljivog, kome ništa ne može promaći, čovjeka koji je uvijek tu kada treba pomoći za Koprivnu a svakako i očuvanju ovakvih vrijednosti kao što je ova igra piriz-pala, riječi Svete Krstića-Taraka.
Ostaje da ovim plemenitim momcima na čelu sa Damljanovićem kažemo ,,svaka čast momci,, i da dogodine svi mi koji nismo bili u mogućnosti da prisustvujemo ovaj put, pridružimo se i sami osjetimo tu draž Uskršnje pirizijade...

Milisav Đurić
Poklon ideje: Novo i Momir

***Slika iz 1978 god.Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1379174
DanasDanas264
JučeJuče480
Ova SedmicaOva Sedmica744
Ovaj MjesecOvaj Mjesec9352
UkupnoUkupno1379174