Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 10 Gäste online

LOV


Lov je naziv za metode i načine lovljenja divljači. Obuhvata traženje, dočekivanje, posmatranje, hvatanje, ubijanje, hvatanje žive divljači, puštanje ptica grabljivica i sakupljanje jaja pernate divljači.


Istorija lova:
Kameno doba


lovac je nomad, lovi sjekirom, kopljem, klopkama i jamama
lovi se hvatanjem
lov postaje sekundarni izvor hrane i privilegija
Bronzano doba
lov i stočarstvo preuzimaju dominaciju


Metalno doba


lov na konju kopljem
lov lukom i strelom
lov prigonom na mreže u Iliriku
lov lovnim pticama u Aziji


Antika


lov služi za stejcanje ratnih vještina
u Rimskom Carstvu, jedino robovi ne smeju loviti
Srednji vijek
glavno oružje luk i strela
veliki grupni lovovi kao predigra za ratne pohode
pojava prvih propisa
prva puška se pojavljuje u 14. vijeku
potiskuju se klasični načini lova


Novi vijek


nestašica lovnih životinja
prekretnica godine 1848., uvode se zakonski propisi i zabrane
uvode se pravila ponašanja


Načini lova


pojedinačno lov
grupni lov - lov prigonom, pogonom i ostali oblici grupnog lova


PRAVILA LOVA
- Lovac je dužan ponašati se u skladu s lovnom prirodom, odnoseći se dužnim poštovanjem prema prirodi i divljači, a naročito mora voditi računa o opreznom rukovanju i upotrebi oružja.
- Lovac bi trebao uživati u svemu onome što predstavlja lovno nasljeđe, a naročito u samom lovu, ali nikako s namjerom da postavlja rekorde već da bude pomoćnik i "regulator" životinjskih vrsta u prirodi.
- Lovac bi se za lov trebao pripremiti barem jedan dan unaprijed. Radnje kao što su kontrola oružja, izbor kalibra streljiva obzirom na lov u koji se sutradan ide, izbor opreme, kontrola kondicijskog i zdravstvenog stanja psa, te pripremiti sva potrebna dokumenata (oružni list, lovačka dozvola, itd.) moraju se obaviti detaljno i tačno.
Lovac se za lov mora obući prikladno od glave do pete, što podrazumijeva odjeću i obuću za lov, uključujući i kapu. Lovac koji se pojavi u takozvanoj građanskoj odjeći pravi lovci gledaju s omalovažavanjem.
- Trebalo bi da lovac nikad ne posuđuje vlastiti nož drugom lovcu. Time se želi reći da svaki lovac mora obući i nositi vlastitu opremu. - Tačnost je jedan od najvažnijih zahtjeva i odlika lovaca. Nije dopušteno kašnjenje, pogotovo kad se kreće u skupni na lov, odnosno hajke. U stvari, u slučaju kašnjenja, bolje je uopće ne doći.
Kod nas bi trebalo napraviti jedan običaj da se lovci pozdrave stiskom ruke i pozdravom i požele DOBAR LOV jedan drugom. Drugi lovac bi trebao odgovoriti HVALA. Pozdrav lovcu može uputiti i osoba koja nije lovac a taj dan je izrazila želju da vidi kako izgleda jedan lovacki dan.
- Prije početka lova, lovac bi trebao lovcima dodijeliti pratitelje, ovisno o izabranoj vrsti lova te upute na polozaj na kojem će se loviti.
- Lovac koji prvi put odstrijeli divljač u lovu,trebalo bi mu čestitati a ne biti ljubomoran na njega. Lovac bi trebalo, po završetku lova, izgovariti ime lovca koji je odstrelio divljač.
- Osim trofeja plemenitog lova, visoke divljači (srndać, divlja svinja,vuka čak i medveda itd.)Koji se na poseban način prepariraju i vješaju na zid.
- Mladi lovac mora poštivati i uvijek dati prednost starijem lovcu.
- Lovci se u svemu moraju u potpunosti pridržavati uputa vodića. Zadatak vodića koji su na raspolaganju lovcima, je da vode lov pri čemu čine sve što je u njihovoj moći da udovolje gostima, istovremeno vodeć računa o interesima organizacije i potpunom poštivanju zakona o lovu.
- S druge strane, lovci se moraju pridržavati zakona i pozitivnih propisa o lovu te su dužni slušati upute svog vodića.
- Divljač koja je odstrijeljena ali nije pronađena, ili je ranjena također se računa u ubijenu divljac.
- Ni u kojem slučaju se ne smije pucati na divljač koja se nije digla, kao što se ne smije pucati ako pucanj nije siguran (pravo prvenstva ili prevelika udaljenost...)
- Ne smije se pucati na zečeve dok su na leglu.
- Ako nije jasno tko je odstrijelio životinju, pravilo je da ona pripada posljednjem lovcu koji je pucao to jest onome lovcu nakon čijeg je pucnja životinja pala.
- Strogo je zabranjeno pucati na divljač koja je zakonom zaštićena, jer se upravo rečeno smatra neljutski vandalskim ili u suprotnosti sa zakonom.
- Ne smije se pucati prema drugim lovcima, kućama, naseljima, vozilima. - Prema pravilima, ne smije se pucati s udaljenost manje od 300 m u odnosu na naprijed navedeno.
- Ispaljene patrone obavezno se moraju pokupiti. Ostavljajući ih u prirodi, ne samo da se nanosi nepopravljiva šteta okolišu, već se pokazuje i niska razina etičnosti lovca te nepoštivanje zakona o zaštiti okolina.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450379
DanasDanas35
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2531
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8506
UkupnoUkupno1450379