Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 41 Gäste onlineSlikar naivnog i klasičnog skikarstvaRadoslav Marković rođen je 1950 godine u zaseoku Osoje-Koprivna Donja,gdje završava 4 razreda osnovne škole.
Slikanjem, bolje reći crtanjem, počeo se baviti vrlo rano, već od ranog djetinjstva olovkom bilježi portrete svojih ukućana i prijatelja te pejzaže Koprivne i Bosne. Zbog bolesti jedno vrijeme provodi u Sarajevskoj bolnici gdje upoznaje čovjeka koji ga uvodi u svijet slikarstva na platnu.
Na njegovim platnima je nostalgična osećajnost idiličnih predjela zavičaja, brežuljci po kojima su rasuti ljupki seoski domovi i crvenih krovova, sa seljacima koji rade u polju, nestašna djeca...
Seoska idila i priroda su predstavljene u punoj lepoti, sa mnogim detaljima. Omiljeni su mu motivi mrtva priroda i enterijeri seoskih domova, bilo da slika seosk motiv unosi mnogo maštovitosti i naglašenog interesovanja za detalje, emocija iz srca. Njeov likovni svijet je pun optimizma i suprotan stvarnom životu.Posebnu cjelinu čine motivi mrtve prirode kojima je Radoslav Markovic bio sklon i u svojim kasnijim fazama.
Naj veći dio života provodi u svojoj lijepoj Koprivni,radeći na dnevnici,slikajući i svirajući na Koprivskim igrankama(70-tih svirao na gitari).Tako starije generacije pamte Radoslava po više nadimaka: Rado,Šušmili, Buljak.
Polovinom 80-tih godina gotovo da nije bilo Kafane,Poslovnog prostora od Modriče do Doboja gdje njegove slike nisu privlačile paznju posjetilaca.Pored slikanja na platnu isticao se slikanjem na zidovima kako po privatnim kućama tako i drustvenim objektima.
Zadnje godine života s uspjehom je slikao i svoje radove izlagao na šetalistima Hrvatskog primorja,gdje postiže vrhunac,sklapanjem ugovor sa poznatim umjetnikom iz Opatije.Većim dijelom ljeto provodi na obali Jadrana a zimu u svojoj vjernoj Koprivni.Tragično završava u jesen 1996 godine, biva mučki ubijen nedaleko od svoje rodne kuće u kojoj ostaje puno nedovršenih slika.Sahranjen je na Popovića groblju .
Radoslav nije zaboravljen,pale se svijeće na njegovom grobu a njegove slike jos uvijek ukrašavaju zidove mnogih stanova, kuća kako u Koprivni,okolnim mjestima tako i u Dijaspori.
Karakteristika naivne umetnosti je čudan odnos prema formalnim vrijednostima slikanja. Poteškoće sa slikanjem i perspektivama koje rezultuju šarmantnim, čudnim i često osvežavajućim vizijama, česta upotreba šablona, nedorađene boje i jednostavnost prije nego spontanost, su sve pretpostavljene odlike naivne umetnosti. Naivna umetnost je međutim postala prilično popularan i prepoznatljiv stil.
Dok naivna umetnost idealno opisuje rad umetnika koji nije imao formalnu edukaciju u umetničkoj školi ili na akademiji„opisuje rad umetnika koji stvara u više imitativnom ili samosvjesnom načinu i čiji rad se može gledati više kao imitiranje, nego originalnost. Naiva kao slikarski pravac potvrdjena je i kao takva i vrednovana u likovnoj umetnosti. Lijepo je osećanje kad ljude usrećite svojom slikom. Naivna umjetnost je naziv za djela samoukih umjetnika 20-og stoljeća. Javlja se u mnogim državama Europe. Naivnu umetnost karakteriše jednostavnost, pravi se od strane ljudi koji nemaju, ili imaju vrlo malo formalnog znanja umetnosti.
Tokom vremena, naivna umetnost je postala prihvaćen stil.

Realizam je pravac koji se javlja sredinom XIX vijeka, sa buđenjem socijalne svijesti i velikim društvenim i ekonomskim promenama. S posustajanjem romantizma, slikari su nastojali prikazati svijet na doslovniji način.
Zaokupljenost idealizmom ustupila je mesto realističnom prikazu prirode, društvenih odnosa i obilježja pojedinaca, društva i naroda uopšte. Novi realizam je poprimio različite oblike u različitim zemljama u kojima se ukorienio.
Na razvoj realističke misli utiču naučna otkrića kao i gledišta pozitivista i socijalista, koji smatraju da je umetnost činjenica jednaka dostignućima nauke i tehnike te one moraju odražavati društvo. Tj.umetnici moraju prikazivati savremeni svijet i život onakav kakav jeste, a odbaciti religijsku, mitološku i alegorijsku tematiku. Potiskuje se subjektivan sud, osuđuje se mašta, a potencira se objektivnost, tačnost i istinitost.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450567
DanasDanas223
JučeJuče391
Ova SedmicaOva Sedmica2719
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8694
UkupnoUkupno1450567